maandag 29 april 2013

Raddraaien: Ray Charles



Beute, de Electronic Partner van Steenwijk, had tot een paar jaar geleden nog cd's in het assortiment. Ik geloof dat het onderwerp al eens eerder is gevallen, maar de afdeling inkoop was net een tikkeltje té eigenwijs om van de cd's een goedlopende handel te maken. Ik heb de inkoper ervan verdacht dat die de New Musical Express en Top Of The Pops als leidraad gebruikte, want voor de laatste Britpop-hypes hoefde je niet lang te zoeken. Die stonden namelijk allemaal bij Beute in de bakken. Maar omdat hier niemand zit te wachten op The Cast, Clor of Cass McCombs lagen deze cd's binnen de kortste keren voor lachwekkende prijzen in de uitverkoopbak. Maar het was niet alleen Britpop wat de klok sloeg, maar ook andere exoten. Ik heb er bijvoorbeeld mijn 'St. Pauli Affairs' aangeschaft, een cd met muziekjes uit Reeperbahn-films van de jaren zestig en zeventig. De cd waar ik vandaag op aan wil sturen heette iets in de trant van 'Our Own Work'. Een compilatie met 'standards', maar dan in hun meest oorspronkelijke uitvoeringen. Stuk-voor-stuk opnames uit de jaren twintig, dertig en veertig en in enkele gevallen best zeldzaam spul. 'Georgia On My Mind' stond er ook tussen, uitgevoerd door de componist zélf. De Raddraaier is echter de meest bekende versie, die van Ray Charles uit 1960.

Hoagy Carmichael heeft een zus met de naam Georgia. Met deze Georgia in gedachten, schrijft Stuart Gorrell een tekst. Deze gaat enerzijds over een vrouw, maar ook de staat Georgia kan erin worden herkend. Het is saxofonist Frankie Trumbauer die Carmichael over zijn laatste beetje schroom heen helpt. Het zuiden is immers erg belangrijk voor een nationale verkoop en zo maakt de staat haar intrede in het nummer. Hoagy Carmichael brengt het in 1930 uit op Victor. Frankie Trumbauer doet het in 1931 nog eens dunnetjes over en in hetzelfde jaar verschijnt ook een uitvoering van Mildred Bailey met het orkest van Paul Whiteman. Vanaf het begin dat Ronnie Hawkins met zijn Hawks optreedt, in de late jaren vijftig, is 'Georgia On My Mind' een favoriet tijdens live-concerten. Pianist Richard Manuel hanteert dan de microfoon. Als The Hawks de samenwerking met Hawkins verbreken, gaat de groep verder als The Band. 'Georgia On My Mind' blijft een favoriet tijdens concerten en The Band zal het in 1977 uitvoeren op de elpee 'Islands'.

Als de uit Georgia afkomstige zanger-pianist Ray Charles op tournee gaat door Amerika is het ineens erg passend voor hem om 'Georgia On My Mind' aan zijn repertoire toe te voegen. Het lied wordt zo'n 'hit' tijdens de tour, dat de platenmaatschappij al snel een studio-versie verlangt. Ray neemt deze in 1960 op met The Raelets en 'Georgia On My Mind' is een wereldwijde hit. In de geschiedenis van het liedje, dat dan al dertig jaar oud is, is de uitvoering van Ray Charles baanbrekend, maar tegelijk ook de meest definitieve versie. Er zijn sinds die tijd maar weinig 'covers' gemaakt die niet direct door Charles' versie waren ingegeven.

Na veel vijven en zessen doet Ray Charles op 7 maart 1979 Georgia aan voor een optreden waarbij hij eveneens 'Georgia On My Mind' ten gehore brengt. Bijna vijftig jaar nadat het nummer voor het eerst is opgenomen, erkent Georgia vanaf 24 april 1979 'Georgia On My Mind' als 'haar' plaat. Een televisiestation in Georgia sloot iedere avond haar uitzendingen af met een videomontage en 'Georgia On My Mind', maar in een tijd van 24 uurs-televisie is ook deze gewoonte in onbruik geraakt. Ray Charles heeft ook 'Georgia On My Mind' nooit echt los kunnen laten. In de nieuwe eeuw neemt hij een nieuwe versie op met de Italiaanse zangeres Giorgia Todrani. Vooral op Todrani's verzoek, omdat ze erachter is gekomen dat haar ouders haar naar het liedje hebben genoemd.

Ik heb de single tweemaal in mijn collectie. De Raddraaier is de oranje Artone, maar ik heb ook de zwarte ABC-Paramount. Beide keren originele Nederlandse singles met een zwaar verleden, hoewel de Artone nog het beste klinkt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten