vrijdag 1 maart 2013

dagplate: vrijdag



In het dagelijks leven werk ik in de Businesspost, niet als bezorger zoals in Steenwijk, maar post van diverse bedrijven en instellingen verwerken. Ik werk hierin samen met twee oergezellige dames. ,,Je kan hoop ik wel tegen een grapje", zei Ina bij onze kennismaking. Sindsdien gieren we het meerdere malen per dag uit! Je hebt soms zo van die dagen... Ik kwam vanmiddag op het werk met het vooruitzicht om met Liesbeth de late dienst te doen. ,,Ik wil wel graag een beetje op tijd weg". Haar eerste zin was al goed voor een glimlach, maar bij het vervolg deed ik het bijna in mijn broek. ,,Ik ga vanavond naar een concert van Rob De Nijs". En, ja hoor, sinds dat moment zit dat stomme 'Malle Babbe' in mijn hoofd. Deze gebeurtenis is volledig in harmonie met mijn keuze voor de dagplate. Ik had de grootste dijenkletser uit de weekplate bewaard voor de vrijdag. Hoezo -xotica? Om aan de groeiende wens van schlagers te voldoen, heb ik besloten de vrijdagplate in het teken te zetten van 'Freitagabend' van Cindy & Bert (1973).

Ik heb het nooit goed begrepen. Natuurlijk! Ik heb de Tweede Wereldoorlog evenmin meegemaakt, maar ik zou me zo kunnen voorstellen dat je na vijf jaar onderdrukking het wel even had gehad met de Duitsers. Maar nee, de Kevertjes en Mercedessen gingen massaal de Nederlandse paden in en lanen uit. Als alternatief voor Nederlands- en Engelstalige muziek zou er gekozen kunnen worden voor wat fijne Franse chansons, maar nee... Dertien jaar na het einde van het Grote Meningsverschil werd de eerste Nederlandse hitparade gepubliceerd en de Duitse hits waren meteen populair. Dat nogal wat artiesten in Limburg voor de Duitse taal kozen, was nog tot daar aan toe. Maar wat moet je met een Gert Timmerman die op de Duitse toer gaat? Tegelijk is Freddy Quinn nauwelijks van de Nederlandse radio te slaan. Nee, muzikaal gezien bleek Nederland andermaal zeer vergevingsgezind. Alleen de nederlaag tegen Duitsland in 1974 zorgde voor een kentering in de populariteit van de schlagermuziek, maar ik betwijfel me of dat bij een overwinning anders had gelopen...

Bert is een afkorting van Norbert. Norbert Berger wordt op 12 september 1945 geboren in Völklingen. Hij heeft dus evenmin de oorlog meegemaakt. Als zijn band op zoek is naar een zangeres komt Jutta Gusenburger in zijn leven. Jutta is op 26 januari 1948 geboren, eveneens in Völklingen. Ze treedt aanvankelijk onder haar eigen naam op, maar vanaf 1965 is het duo Cindy & Bert een feit. Inmiddels heeft Amor zich ermee bemoeid en op 20 mei 1967 treden ze in het huwelijk. Ze krijgen een zoon: Sascha. Toch is het vooralsnog de muziek die hun bindt en het duo timmert stevig aan de weg. In 1972 en 1973 doen ze aan de pre-selectie van het Eurovisie Songfestival mee, maar vallen beide keren af. In 1973 wordt er plotseling een grote hit gescoord met 'Immer Wieder Sonntags', een compositie van Dries Holten. Serieus gesproken is hij de mannelijke helft van Sandra & Andres, maar omdat deze dagplate toch al zo'n novelty-waarde heeft, mogen we zijn pennenvrucht 'Zij Is Verliefd Op Een Frikandel' niet ongenoemd laten! 'Immer Wieder Sonntags' brengt Cindy & Bert niet alleen naar de toppen van de hitparades, ook worden ze nu wel toegelaten om Duitsland op het Songfestival te vertegenwoordigen. Over het resultaat willen ze het inmiddels 38 jaar niet meer hebben.

Cindy & Bert wordt beschouwd als het droompaar van de Duitse schlagermuziek en een blik op het hoesje zegt alles. Bert is de ideale schoonzoon en ook met Jutta mag je ieder weekend bij je ouders op bezoek komen. Samengevoegd zijn ze het toonbeeld van een goed huwelijk, maar het is niet alleen hun gezicht waar een laagje plamuur over heen komt. In 1988, 21 jaar na hun huwelijk, gaat het paar uit elkaar. De hits zijn dan al lang opgedroogd en heeft het duo in 1984 nog haar stemmen geleend voor een tekenfilm. Ondanks de scheiding gaat Cindy vervolgens wel verder als Cindy Berger en heeft in de jaren negentig nog een paar schlager-hits. Ook zingt ze duetten met Roger Whittaker. Bert Berger blijft actief als liedjesschrijver en producent. In de midden jaren negentig vindt een reünie plaats die aanvankelijk eenmalig is, maar het is zowaar een nieuwe start voor het duo. Artistiek gezien, want de vlam der liefde is reeds gedoofd. Het duo blijft geziene gasten op schlagerfestivals tot vorig jaar 14 juli. Op die dag overlijdt Bert op 66-jarige leeftijd.

En zo komen we aan het eind van een derde editie van de weekplate. Hopelijk kan ik volgend jaar een woensdag en een donderdag vinden, want dit smaakt naar meer! Morgen gaan we taartjes eten en zondag feesten we nog eenmaal door in een Schijf van 5. Vanaf maandag werk ik de tweede serie Raddraaien af en begin dan weer 'Da Capo'!

1 opmerking:

  1. Cindy & Bert: "Paranoid" auf Deutch:
    https://www.youtube.com/watch?v=kzEERTcaknw

    BeantwoordenVerwijderen