zondag 3 maart 2013

Schijf van 5: feest



Bah! Ik krijg buikpijn van de taart en de dagplates, hoe goed het ook bedoeld is, ik verlang echt weer naar mijn dagelijkse prak. Drie jaar is natuurlijk ook niet genoeg om te stoppen en dus trekken we maar weer een jaar van leer. Vanaf morgen kan ik me weer laven aan de Raddraaiers, eerst nog drie om de tweede serie af te maken en dan weer van vooraf aan beginnen. Verder natuurlijk de Week Spot en heb ik vorige maand wel gerecenzeurd? Sideburner mag één van de komende weken even zijn rentree maken met een 'Blast From The Past' en heb ik vanochtend een plannetje opgevat voor nog een paar allerlaatste (?) podcasts: Limited editions nog wel! Vandaag sluiten we de feestweek af met een Schijf van feestplaten. Dat ik hierbij vooral mijn licht heb laten schijnen op de feestplaten van mijn Northern Soul-hobby, daar hoop ik mee weg te komen. Bedankt Peter voor de felicitatie en, jullie lezers, allemaal ontzettend bedankt voor de steun van de afgelopen drie jaar. Als ik dan zie dat de vrijdagplate alweer negenmaal is gelezen, krijg ik andermaal héél veel zin om weer een jaar vol te maken!

De Northern Soul-hobby... Ja, want de nummer vijf kun je immers nauwelijks onder de noemer Northern Soul vatten, het is echter een heuse klassieker in het Popcorn-genre. Hij staat evenwel op de 'Northern Soul Jukebox', maar daar staat wel meer op wat niet bepaald Northern Soul is. Wat dat betreft, had ik het niet beter kunnen treffen! Op vijf vinden we Charles Hodges die eens met zijn lief naar een feestje toe ging, de donkere kamer in en daar pardoes zijn deerntje kwijt raakte. Sindsdien heeft hij zich voorgenomen nóóit meer naar een feestje te gaan. Hij houdt voet bij stuk, want ik had buiten de grote lamp in de woonkamer zelfs, een beetje overdaad, enkele schemerlampen neergezet, maar Charles wilde niet binnen komen. En zo staat hij sneu op nummer vijf met 'I'll Never Go To A Party Again'.

Doorgewinterde podcast-volgers kennen de nummer vier wel. Wij hebben hem collectief ontdekt tijdens die serie Blauwe Bak Vreemdelingen. Ik had hem in april al een 'beetje leuk' gevonden en hem in de Blauwe Bak neer gezet. Bij de opname van de Vreemdelingen sloeg de vonk pas goed over. Ja, okay, het is niet een beetje truttig. Ook niet een beetje boerenkoolengels trouwens. Maar ach, als je net als mij wel een 'novelty' op zijn tijd kan waarderen, dan haal je bij de samenstelling van deze Schijf de hand over het hart en passeer je even Lesley Gore. Op vier staat wellicht het beste kantje uit de Lion Tops-serie: Een handjevol singles die je kon sparen bij Leeuwenzegel margarine. 'It's My Party' van Milly Dane & The Starlights mag van mij op vier!

Reclame is een machtig middel. Het kan een plaat maken, maar ook breken. 'Do It Anyway You Wanna' zat jaren geleden in een Randstad-reclame, waar ik een spuughekel aan had. Het introduceerde het 'flexwerken' en de opmerking van iemand van 'als ik geen lol in mijn werk heb, ga ik gewoon naar een ander' schoot me in het verkeerde keelsgat. Geen lol? Maak je maar, verwend nest! Maar goed... 'Do It Anyway You Wanna' moest er twaalf jaar onder lijden. Nieuwjaarsdag ontdekte ik dan toch nog hoe goed die plaat wel niet is en dus mag-ie! Vorig jaar had ik een exemplaar van 'Party Is A Groove Thing' op de kop getikt en die had me al uitstekend gesmaakt. People's Choice mag blijven! Sterker nog: Ze mogen op drie!

Bijna op één, maar volgens mij is deze nog hoog genoteerd geweest in de verjaardagsschijf van september? Het is ook al bijna onmogelijk om aan een goede scan van het hoesje te komen. Alhoewel... ik ben natuurlijk sinds enige maanden vriend op Facebook met de producer van dit klassieke plaatje. De naam Sideburner viel al even en inderdaad... ook dit is een 'Blast From The Past'. Een EP die Sideburner toen 'nieuw' recenseerde voor Diggin4Dirt. 'Blast From The Past' was daarentegen 'zijn' serie van ondergewaardeerde elpees uit de jaren zestig en zeventig. Het stond nogal haaks op de garagerock-dingen op Diggin4Dirt, maar de schrijfstijl beviel de moderator dermate goed dat hij mij mijn gang liet gaan. Overigens heb ik daar mijn huidige schrijfstijl ontwikkeld, langzaam maar zeker de journalistieke 'not's' in de wind slaan en jezelf vooral niet weg cijferen. We hebben dus veel aan Sideburner te danken! Op twee staat vandaag Low Point Drains met het immer hilarische 'Birthday Party'. Kijk ook eens op Youtube naar die magnifieke clip!

Je 'verjaardag' vieren op 2 maart heeft zo zijn voordelen. Je hoeft geen tuinfeest te geven, maar kan gezellig met je twaalf volgers op de bank plaats nemen. Of toch een paar stoelen bij zetten? Aan drank zullen jullie niet te kort komen, want ik heb mijn koelkast volgestouwd met flessen Summit-cola: Anderhalve liter voor veertig cent. Ook handig om bij de hand te hebben als je gaat klussen en een vastgeroeste moer moet los draaien... Jullie zien het al: Ik ben geheel en wel in een party-mood vanavond en ik verwacht dat het feest tot in de vroege uurtjes zal doorgaan. Geen pilletjes en andere chemicaliën, maar zo nu en dan even een sterke espresso. Drie jaar Soul-xotica in plaatjes over de koptelefoon, want ja, zelfs in Nijeveen heb je mensen naast je wonen. Met andere woorden: Het is geen housefeest van stamp-stamp-stamp, maar een intiem avondje thuis. Op één staat 'Ain't Nothin' But A House Party' van The Show Stoppers.

Wie kent nog 'Iedereen kan schilderen', dat 'spel' van Ravensburger. Je hebt vijf vakjes. In 1 moet rood, 2 oranje, 3 geel 4 blauw en 5 groen. Wat krijg je dan? Inderdaad: Een Schijf van 5 over schilderen! In de titel natuurlijk, want half Volendam heeft een lokaal verbod.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten