zaterdag 23 maart 2013

Raddraaien: Bobby Darin



Het Raddraaien zet me wederom met de billen bloot, want deze aflevering brengt een foutje in mijn archief boven water. In de desbetreffende jaren zestig bak staat 'Lazy River' na 'If I Were A Carpenter' uit 1966. Omdat op het label van 'Lazy River' een jaartal ontbreekt en deze op het rood-met-zwarte Atlantic-label is, had ik deze als 1967 of 1968 ingeschat. Als ik de fout zou herstellen, zou dus eigenlijk 'If I Were A Carpenter' aan bod moeten zijn, maar ik heb dus besloten om het bij deze 'Lazy River' te houden. Niet uit 1967, maar uit 1961. De 37 jaar in het leven van Bobby Darin zijn wel binnen een bericht te houden, hoewel het zeker een turbulent leven is geweest. De man heeft na zijn dood nog heel wat prijzen gewonnen en dat is geheel terecht. Er staat me ook iets van bij dat ik die 'biopic' nog ergens moet hebben, volgens mij voor een paar dubbeltjes op dvd gekocht, maar tot op heden nog niet bekeken. We houden het dus maar bij de biografische gegevens van Darin, want de single heb ik ook al in een jaar niet meer gedraaid.

Walden Robert Cassotto wordt op 14 mei 1936 in de Bronx geboren. Hij is voor 75 procent Italiaans, maar heeft eveneens oud-Engels en Deens bloed door zijn aderen stromen. Bobby weet in die tijd niet beter dat hij wordt opgevoed door zijn ouders en zijn oudere zus. De laatste, Giovannina, verrast hem pas in 1968, als Bobby 32 jaar is, met het nieuws dat zij de moeder is. Een gebeurtenis die Darin samen met een ander voorval in 1968 danig in de war zal sturen. Maar we springen eerst vrolijk terug naar de jeugd van Darin. Hij blijkt een muzikaal wonderkind en heeft reeds op jonge leeftijd diverse instrumenten onder de knie. Hij begint in de midden jaren vijftig als broodschrijver in de Brill Building, maar komt in 1958 in contact met Connie Francis. Niet alleen tekent Darin voor een groot aantal van haar composities, ook bloeit er een romance tussen de twee jongelingen. Vader Francis staat het geluk in de weg en zo valt het duo uit elkaar. Connie zegt later dat 'niet trouwen met Darin de grootste fout uit haar leven is geweest'.

Een weddenschap met de populaire deejay Murray The K levert Darin terstond zijn eerste solo-hit op. Murray The K had het voor onmogelijk gehouden om een liedje te schrijven dat met de tekst 'Splish splash, I'm taking a bath' zou beginnen. 'Splish Splash' wordt Darin's eerste hit in 1959. Daarvoor heeft Darin op de plaat vooral Elvis na gezongen, een stijl die hem beduidend minder ligt. In 1960 is hij reeds in de positie dat hij als artiest een grotere vrijheid geniet dan menig van zijn collega's. Toch verschijnt 'Mack The Knife' tegen zijn zin als single, maar het zal hem achteraf niet hebben gespeten. 'Mack' en opvolger 'Beyond The Sea' vestigen de naam van Bobby Darin definitief. 'Lazy River', onze Raddraaier, doet het in Europa beduidend beter dan thuis in Amerika. In Engeland bereikt het een tweede plek, mijn exemplaar is Scandinavisch en de 'geleende' fotohoes Italiaans. Vanaf 1962 legt Darin zich een tijd toe op de country, met name 'Eighteen Yellow Roses' is een succesnummer uit die tijd. Zijn parallelle carriére als acteur laten we maar links liggen, want er is muzikaal genoeg te genieten. Zo ontdekt hij bijvoorbeeld James Roger McGuinn en laat hem 'pielen' op de twaalfsnarige gitaar, voordat deze The Byrds zal formeren. In 1966 neemt Darin een liedje op van een andere veelbelovende songschrijver: Tim Hardin. 'If I Were A Carpenter' brengt Darin zijn tweede en laatste hit in Nederland, na 'Mack The Knife'.

In 1968 leent Darin zich voor de verkiezingscampagne van Robert Kennedy en is ook op de locatie aanwezig als Kennedy wordt dood geschoten. Dit voorval, samen met de onthulling van zus/moeder, en een teer gestel, doen hem enige tijd uit de volgspots verdwijnen. In 1969 begint hij Direction Records, niet te verwarren met het soul-label van CBS, dat vooral politiek-geëngageerde geluiden voortbrengt. Darin neemt zelf ook nog een folkalbum op. Na 1971 gaat het snel achteruit met zijn gezondheid. In dat jaar heeft Darin een eerste hartoperatie. In juni 1973 trouwt hij zijn tweede vrouw, maar lang zal het niet duren. Eind 1973 vergeet Darin om noodzakelijke medicijnen in te nemen en loopt bij een tandartsbezoek een infectie op, die meteen overslaat op zijn hart. Een tweede hartoperatie volgt, maar Darin bezwijkt tijdens de operatie. Hij is dan pas 37 jaar oud en laat een groot muzikaal testament na. Omdat Darin als kind al ziekelijk was, wist hij ook dat hij niet oud zou worden. Hij heeft dus, zeker op artistiek vlak, alles uit het leven gehaald.

Om even terug te komen op de inleiding van gisteren: De Blauwe Bak Top 40 is zojuist samen gesteld en ik denk erover om vier korte podcasts te maken met elk tien platen. Dit zou betekenen dat ik woensdag al met de Blauwe Bak Top 40 begin en dan iedere dag naast een bericht een podcast vrij geef. In dat geval hebben jullie dan nog een bericht te goed en dat ga ik vandaag meteen in lossen!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten