vrijdag 15 maart 2013

Singles round-up maart 1



Een leuk handeltje op Marktplaats, een uurtje 'overbruggen' in Leeuwarden, een paar aankopen bij Rarenorthernsoul en een enkele Ebay-transactie: Dat levert momenteel 27 singles op die ik vandaag en morgen alvast ga behandelen. Alvast, want er komen nog een paar aan, die later deze maand in een derde deel zullen schitteren. Omdat ik vandaag veertien singles wil behandelen, hou ik de introductie kort.

* Colin Blunstone- Caroline Goodbye (Epic)
Onderweg naar mijn zwager in IJlst maakte ik een korte tussenstop bij King Kong. Ik was daar al ruim anderhalf jaar niet meer geweest, te vaak uitgesteld, en van de gigantische '2 voor een euro' was niets meer over. Van de interessante soul-dingen evenmin. Ik heb toch een dealtje kunnen sluiten voor vijftien euro. Veelal 'vervangers' voor versleten singles. Bijna tweeëntwintig jaar geleden kocht ik 'Caroline Goodbye' in een winkeltje om de hoek. Toen al niet in een bijster goede staat, na 22 jaar liefhebberij is die er niet beter op geworden. Voor twee euro kan King Kong me blij maken met een smetteloos exemplaar, nu in fotohoes mét achterkant!

* Solomon Burke- Beautiful Brown Eyes (Atlantic)
Nee, ik doe niet mee aan de massahysterie sinds de mans' dood. Ik ben alleen nooit zo rhythm & blues-achtig geweest en heb sindsdien 'nog maar' drie singles van Solomon aan mijn collectie toegevoegd. Tegenwoordig kan ik het beter waarderen. Dit is zo'n single die ik vijf jaar geleden nog achter in een bak had gemoffeld, maar nu... een fantastische 'double-sider' met Burke op zijn best. Meer blues of gospel dan soul, maar het smaakt naar meer. De b-kant, 'You're Good For Me', is mijn persoonlijke favoriet.

* Chambers Brothers- I Can't Turn You Loose (Direction)
De Engelse persing in smetteloze staat! Een heerlijke crossover-uitvoering van de Otis Redding-'belter', zeer geschikt voor de Northern Soul-dansvloer. Slechts twee eurootjes op 'good old' Marktplaats. Daar wordt in Engeland doorgaans meer voor gevraagd!

* Arthur Conley- People Sure Act Funny (Atlantic)
Door de Marktplaats-handelaar omschreven als 'goed met wat achtergrond lawaai'. Valt reuze mee! Ik kom nog wel eens platen in VG+ tegen die nauwelijks te draaien zijn, deze is gewoon heel erg keurig. En een lekker nummer bovendien! 'Sweet Soul Music' is wel heel erg afgezaagd om te draaien, dus dan kies ik lekker voor deze.

* Cornelius Brothers & Sister Rose- I'm So Glad (United Artists)
Inderdaad, de groep van 'Too Late To Turn Back Now', één van mijn meest favoriete platen van het afgelopen jaar. Ook dit is twee kanten 'smooth soul perfection', hoewel ik de voorkeur geef aan de b-kant: 'Don't Ever Be Lonely'. Daar staat tegenover dat 'Too Late' ook een b-kant is, dus er is niks nieuws onder de zon.

* Les Envahisseurs- Pain For Love (Disque Debs)
Een beetje een gek plaatje deze. 'Pain For Love', gezongen door ene Gordon Henderson, is niet zomaar een beetje 'deep'. Het is een smartlap van de eerste orde! Op het b-kantje doet de groep een overtuigend salsa-dingetje. Leuk voor de heb, maar ik ga hem vast niet grijs draaien?

* Fifth Dimension- Aquarius/Let The Sunshine In (Soul City)
Vorige week draaide ik de b-kant nog in Do The 45, mijn best versleten Deense exemplaar. Gisteren kwam ik deze tegen, helemaal in nieuwstaat en slechts een euro. Daar hoefde ik niet lang over na te denken. 'Dontcha Hear Me Callin To Ya' is niet heel erg typisch Northern Soul, maar is zo'n plaat die al jaren in mijn set zit vastgekoekt. Een kantje waarvan ik nooit genoeg krijg!

* Five Stairsteps- Because I Love You (Buddah)
Een hele fijne promo van The Five Stairsteps op Buddah, met hetzelfde nummer op beide kanten. En probeert de leadzanger aan het eind te huilen of is het echt? Een beetje bombastisch, maar hij smaakt goed!

* Flirtations- Take Me In Your Arms And Love Me (Polydor)
Ik zoek al een jaar twee singles van The Flirtations op Polydor en vorige week zag ik ze beide voor een interessante prijs op Ebay. Dit is een Duitse persing met fotohoes, een aardige cover van de klassieker van Gladys Knight & The Pips met de toekomstige Northern-kraker 'Little Darlin' op de keerzijde. Deze single komt uit 1971.

* Flirtations- Dirty Work (Polydor)
En naar deze single ben ik heel lang nieuwsgierig geweest, te meer omdat deze niet op Youtube is te vinden. De dames doen hier hun uitvoering van een persoonlijke Steely Dan-favoriet. Jammer van de 'hanger' voor het eerste refrein, verder is deze smetteloos. Tja, het origineel is niet te overtreffen en dat doet deze uitvoering ook niet. Hij is meer voor de heb en was daar misschien wel een beetje te duur voor, maar ik moest gewoon weten hoe deze klinkt. Dit was hun laatste Polydor-single en is in 1974 uitgebracht. Op de b-kant werken ze nog eenmaal met Wayne Bickerton en Tony Waddington, dan razendpopulair met The Rubettes, maar ze kunnen de magie van weleer niet doen opleven.

* Flirtations- You Pulled A Fast One (Racetrack)
Komende dinsdag meer over The Flirtations, ze zijn nog immer actief en hebben een maand geleden deze single uitgebracht. Een 'doublesider'. Deze kant gaat het erg goed doen op de dansvloer, maar eigenlijk vind ik de keerzijde net een stukje leuker. En dus is het volgende week de Week Spot.

* Joe Haywood- It Takes The Dark To Make You See The Light (Rampage)
Gek genoeg één van de weinige Joe Haywood-singles die niet op Youtube staat, maar de overige nummers zijn wel representatief. Dit is uptempo, een beetje een 'shouter'-stijl, beïnvloedt door een vroege Otis Redding, hoewel ik het soms een beetje drammerig vind. Toch geen gekke aankoop!

* Hot Chocolate- Emma (Rak)
Weer zo'n vervanger, nu mét fotohoes en slechts een pleuro. Mijn oude exemplaar, zonder fotohoes, was immers brandhout. Bij zeldzame plaatjes is zoiets acceptabel voor mij, maar met een grote hit als deze...? En dus gaat mijn 'oude' morgen met een boog de kliko in!

* Goodbye Baby (Boddie)
Iets vergeten? De naam van de artiest? Helaas... onbekend! Een 2010-uitgave van een Boddie-acetaat uit de jaren zestig. Toendertijd zijn ze vergeten de naam van de groep te vermelden op het label en tegenwoordig breken de 'cracks' hun hersens hierover. Tot nu toe zijn er fraaie suggesties gedaan, maar... niemand die het weet! Intussen ben ik zó smoorverliefd geworden op 'Goodbye Baby', dat ik hem morgen als tweede plaat in Do The 45 ga draaien. Daarnaast staat hij driemaal daags op. Minimaal! Ik kan er niet genoeg van krijgen, een prachtig liedje met een rommelige begeleiding en... wat een stem heeft die grote onbekende zangeres. Omdat we achtergrondzangeressen horen, wordt gesuggereerd dat het een 'meidengroep' is. Ik ga binnenkort eens aandacht besteden aan Boddie en... misschien wordt 'Goodbye Baby' ook nog wel Week Spot. Leuk om een verhaaltje te schrijven over een plaat terwijl je de artiest niet weet. Zoiets heet een uitdaging...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten