maandag 4 maart 2013

raddraaien: Phyllis Nelson



Zoals beloofd nog driemaal raddraaien en dan ben ik meteen klaar voor de volgende serie. Het 'terughalen' bleek vrij eenvoudig en ik heb het me ietsje gemakkelijker gemaakt dan voorheen. Ook wel handig, want we hebben sinds de start van de tweede serie in september een paar taken erbij gekregen. Het trio van deze week had dus vlak voor de weekplate gemoeten, maar dan had mijn laptop niet tijdelijk moeten overlijden. Dus maak ik de serie nu nog even af en het raddraaien is me gunstig gezind. De eerstvolgende kapper in de Gouden Gids zit op het hoekje, nummer 1, en dus hoef ik slechts de volgende single na 'Words' van Nadieh te doen. In de bakken van de jaren zestig en zeventig zit er een heel verhaal tussen Nad en Nel, maar bij de jaren tachtig kan dat in één single: De raddraaier van vandaag is 'Move Closer' van Phyllis Nelson (1985)

Eigenlijk wordt deze aflevering een soort van 3-in-1. Over Phyllis is niet heel veel gedetailleerde informatie beschikbaar. Jammer, maar helaas! De meeste geschiedschrijvers vliegen door haar periode in de late jaren zeventig heeb zonder daadwerkelijk te vermelden waar en bij wie ze te beluisteren is, maar feit is dat Phyllis reeds in 1977-78 zeer actief is in de disco. Het vroegste dat van haar wordt vermeld is de single 'Don't Stop The Train', dat in 1981 een twintigste plaats in de Amerikaanse 'Dance Charts' bereikt. Ook daarbij wordt niet lang stil gestaan of de historici gaan naar het enige hoogtepunt in de loopbaan van Nelson. En dat is, uiteraard, deze raddraaier. Phyllis wordt op 3 oktober 1950 geboren. Wat ze zoal heeft gedaan als tiener is niets over bekend, ze is ook al niet piepjong meer als de disco-rage losbarst. Zonder dieper in te gaan op de materie, moet ik geloven dat ze tegen het einde van de jaren zeventig aan de lopende band disco-tracks voortbrengt, maar die zijn waarschijnlijk niet onder haar naam uitgebracht. Net als bij de soul in de jaren zestig was er in de disco ook heel veel 'overkill' en zijn er briljante producties die nog steeds niet zijn ontdekt.

In 1984 is ze plotseling terug, hoewel... ze was tot voordien nog niet aanwezig geweest. Ze heeft een langdurige affaire met een veel jongere man in Philadelphia en daarover heeft Phyllis een persoonlijk lied geschreven: 'Move Closer'. Het nummer staat in schril contrast met de beukende disco die ze tot voordien had gemaakt. Waar en wanneer is niet bekend, maar de relatie zal na verloop van tijd stuk lopen, maar het legt Nelson geen windeieren. De plaat stijgt tot ongekende hoogtes, in Amerika staat het op nummer 1 in de Billboard. Het lijkt bijna wel alsof Nederland als enige achterblijft, want hier blijft Nelson in de Tipparade hangen. Daar staat tegenover dat een cover van Marilyn Martin wel weer in de Top 20 terecht komt. Ter aanvulling zoek ik naar wat informatie over haar, maar het lijkt alsof haar 'Move Closer' alléén maar in ons land een hit is geweest. De geschiedschrijvers hebben het bij Martin liever over 'Separate Lives', het duet met Phil Collins. Haar enige hit als we het moeten geloven, hoewel 'Separate Lives' bij ons weer in het voorportaal blijft steken.

Phyllis kent een stormachtig liefdesleven, want ze heeft voor de inspirator van 'Move Closer' al minstens twee andere mannen gehad. Van ieder heeft ze een kind gekregen. Aan Kenya heb je geen kind, maar Marc daarentegen... Hij raakt in de eind jaren tachtig betrokken bij een zanggroepje dat zal uitgroeien tot Boyz II Men. Als deze groep haar eerste plaat opneemt, heeft Nelson de benen genomen. Hem komen we later tegen bij onder andere Az Yet, maar bovendien is Nelson een begenadigd songschrijver en producer. Om weer even terug te keren naar zijn moeder: Die opereert na 'Move Closer' een tijdje vanuit Frankrijk en heeft daar nog twee hits. Daarna verdwijnt ze weer in de obscuriteit en wordt alleen maar herinnerd vanwege 'Move Closer'. Ze vestigt zichzelf in Los Angeles waar ze tot haar dood zal blijven wonen. Op 12 januari 1998 ontvalt ze ons als gevolg van borstkanker. Ze is dan slechts 47 jaar oud geworden.

Woensdag zet ik het staartje van de tweede serie voort, morgen presenteer ik de Week Spot. En dat is een goede vraag... Ik heb keuze zat, maar er nog niet over nagedacht welke ik ga doen...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten