dinsdag 12 maart 2013

Week Spot: The Chi-Lites



Ik moet niet gaan overdrijven, want het is pas mijn tweede winter temidden van de Northern Soul. Maar toch meen ik iets waar te nemen: Het lijkt net alsof de mooiste platen in het begin van het jaar worden aangeboden. Alsof het in het rijtje goede voornemens ligt, voormalige Northern Soul-deejays die op oudjaarsavond besluiten om in het nieuwe jaar hun collectie platen op Ebay te zetten. Het regent momenteel platen, vanmiddag net weer drie binnen gekregen en in blije verwachting van een stuk of zestien andere. Die Blauwe Bak Top 40 van over twee weken zit nu alweer als gebeiteld! Met de Week Spot laten we ons echter niet van de wijs brengen, na The Adorables van twee weken geleden, gaan we gewoon verder met waar we gebleven waren. Na The Sweet Things van vorige week komen we dan automatisch uit bij een single uit dezelfde partij, aangezien Inez & Charlie Foxx afgelopen zaterdag nog in 'Beside the a-side' zat, gaan we deze week voor The Chi-Lites en 'Are You My Woman'.

,,Ik mag hopen dat ik mijn 27e overleef", schrijft een vriendin van me op Facebook. ,,Gefeliciteerd! Na je 27e wordt het alleen maar lolliger", schrijf ik er onder. Serieus? Een knipoogje erachter. De geplande trilogie over de tijd in York is voorlopig ook blijven steken bij het eerste deel, maar wees gerust: dat maak ik nog wel af. Over de periode van mijn 27e levensjaar, dat is eveneens vrij heftig geweest en een tijd die niet vaak meer ter sprake komt. O, wat heb ik met die leeftijd geworsteld. De omstandigheden waren ook niet bepaald je-van-het. Ik woonde toen net bij Jan in Steenwijk, mijn tweede kosthuis. Waar het eerste kosthuis nog privacy had geboden aan zowel mij als de hoofdbewoner, daar was de Irisstraat net drie maten te klein voor twee individuen. En zo koos ik eieren voor mijn geld, betaalde Jan 'huur' voor mijn kamer en zocht intussen mijn heil in Leeuwarden. Ik sliep in het begin in een nachtopvang, totdat dit ging vervelen en daarna met een slaapzakje in de openlucht in een nabijgelegen recreatiegebied. Ook ging ik straatmagazines verkopen en ik was de eerste die het in Dokkum probeerde. In 2003 had ik weliswaar mijn huisje, maar ging nog ieder weekend naar Dokkum om krantjes te verkopen. Een leuke handel, de Dokkumers bleken erg royaal met fooien en zo verdiende ik met 75 krantjes al snel een avondje zuipen in La Tica, een uitgebreide lunch op zaterdag en vervoer naar huis. Ik heb dit tot september 2003 vol gehouden.

Het is ergens in deze periode geweest dat iemand, met wie ik toen goed bevriend was, in het café mij attendeerde op 'Crazy In Love' van Beyoncé en Jay-Z. ,,Ik word altijd zo vrolijk van die sample", vertelde hij en ik kon het me voorstellen toen ik de plaat hoorde. Niet wetende waarvan het afkomstig was, daarvoor maken we een sprong naar 2007. Dat jaar koop ik mijn eerste mp3-speler en leer 'downloaden'. Veelal nog van MySpace en zo kom ik terecht bij een Engelse dj die geregeld podcasts ter beschikking heeft. Eentje valt erg goed in de smaak, daarin heeft hij vooral erg veel originele samples. Ik leer bij hem een 'Street Player' van Chicago kennen, die niet gelijk is aan de single of de elpee. En, warempel, dat 'ding' van Beyoncé staat er ook op. Google leert me dat het 'Are You My Woman' is van The Chi-Lites en ik zet mijn voelsprieten een eindje uit. Niet ver genoeg, want hoeveel Chi-Lites ik ook tegen kom... géén 'Are You My Woman'.

Dat zal doen blijken, want 'Are You My Woman' is als single enkel in de Verenigde Staten uitgekomen, hoewel er me toch nog iets van bij staat dat het in Frankrijk een b-kant is geweest. Ik moet de single uiteindelijk toch halen uit de plaats van oorsprong, mijn Ebay-vriend Alexis uit Chicago heeft hem op voorraad. Opvallend is dat hij voor meerdere platen dezelfde 'soundfile' gebruikt en mijn exemplaar van 'Are You My Woman' is beter dan zoals die op de site wordt afgespeeld. Ook gevaarlijk, want daarbij had ik al even lopen twijfelen of zoiets wel tien dollar mocht kosten. Ik kan een tevreden man zijn, want ondanks veelvuldig gekraak is het geluid van mijn Chi-Lites 'schoon'. En mag ik dan mijn Stanton Discmaster-element ook nog even een dikke pluim in het achterwerk steken? Het is me opgevallen dat mijn element beter is dan degene die worden gebruikt voor het uploaden van 'soundfiles'. Ik heb dan ook vol vertrouwen geboden op een krakkemikkig aandoende Pat Lewis op Golden World. Zal dan ook wel honderd procent meevallen? De prijs is okay! Minder dan een tientje inclusief verzendkosten voor een originele vroege Pat Lewis. Toekomstige Week Spot? Wie weet...

Deze week mag The Chi-Lites dat vaandel dragen en dus draai ik hem komende zaterdag in Do The 45. Dat wordt een bijzondere aflevering, want daarin ga ik ook een SPIKSPLINTERNIEUWE single draaien van The Flirtations. Die is vanmiddag gearriveerd, een liedje uit 2013 met een knipoog naar de jaren zeventig, maar zonder de kitsch. Ook al een toekomstige Week Spot!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten