woensdag 20 maart 2013

Raddraaien: Roger Whittaker



Ik had hem al bijna overgeslagen, want er stond me iets van bij dat ik recent nog over Rog had geschreven. Nee dus! En dus krijgt Roger alsnog zijn plekje op Soul-xotica. Hoezo gemengde gevoelens? Roger Whittaker is zo'n gast die je niet op een t-shirt wil hebben, maar toch koester ik héél stiekem een liefde voor bepaalde nummers. Kom op! Voor de draad ermee! Goed dan... ik ben sinds enige jaren ontzettend verliefd op 'New World In The Morning'. Wat een prachtig nummer! En de Raddraaier is ook helemaal koren op mijn molen: Wat een idioot leuke 'novelty'-plaat is dat. Maar goed, het verhaal zal uiteindelijk eindigen in Duitsland en daar is het waar het enthousiasme pijn gaat doen. En tóch is de biografie van Whittaker een zeer interessante, je zou hem met gemak een wereldburger kunnen noemen. Lijdend voorwerp in deze Raddraaier is 'Mexican Whistler' van Roger Whittaker (1967)

Oorspronkelijk komt de familie Whittaker uit het Britse Staffordshire waar het echtpaar een kruidenierszaak heeft. Door een ernstig ongeluk wijken ze uit naar Kenia, waar het warmere klimaat een gunstige uitwerking heeft op Roger's vader. Roger wordt dus ook in Kenia geboren. Dat is komende vrijdag precies 77 jaar geleden. Hij vervult zijn militaire dienst in Kenia, maar besluit daarna medicijnen te gaan studeren. Dat doet hij aanvankelijk in Zuid-Afrika, maar na tien maanden geeht hij er de brui al aan. Hij keert terug naar Kenia om opgeleid te worden als leraar, maar vervolgt die studie uit praktische overwegingen vanuit het Engelse Bangor. Het is december 1959 en naast zijn studies neemt Whittaker ook zijn eerste plaatjes op. Dit zijn flexidiscs die worden weggeven met krantjes. Het is pas in 1962 als hij een echt platencontract ontvangt. Hij maakt een paar singles voor Fontana, maar de concurrentie is zwaar en Whittaker wil maar niet opvallen.

In de lente van 1964 ontmoet Roger Natalie O'Brien, waarmee hij op 15 augustus van dat jaar in het huwelijk treedt. Na 49 jaar zijn ze nog altijd samen. In 1966 tekent Whittaker bij Columbia en brengt zijn eerste single uit: 'Durham Town'. De plaat doet aanvankelijk niets, maar zal pas in 1969 een Top 20-hit worden in Engeland. Van het succes dat Whittaker in 1967 in Nederland kent, merken ze in Engeland of Amerika helemaal niks! Zijn doorbraak in Nederlands is groots: Hij staat gelijktijdig in de Top 40 met de nummers 'If I Were A Rich Man' en 'Mexican Whistler'. Beide platen bereiken de top tien. In Amerika kennen ze Whittaker van twee succesnummers: 'New World In The Morning' (1970) en 'The Last Farewell'. Dat laatste nummer werd reeds in 1971 door Whittaker op de plaat gezet, maar is pas in de zomer van 1975 een hit. In Engeland is 'Surham Town' in 1969 de eerste hit en zal hij nog een handjevol hebben in de vroege jaren zeventig. Niks weegt op tegenover het succes van Whittaker in Nederland en, vooral, Duitsland. Als in alle andere landen het succes is uitgewerkt, begint het in Duitsland pas van de grond te komen.

Vanaf de jaren tachtig is Whittaker alleen nog maar georiënteerd op Duitsland en scoort de ene hit na de andere. Er is één liedje dat in Nederland in een vertaling een hit zal worden: 'Schön War Die Zeit' is in 1990 een grote hit voor Corry Konings als 'Mooi Was Die Tijd'. Toch blijft Whittaker last houden jeukende voeten en resideert lange tijd in Ierland. Vorig jaar heeft hij andermaal de koffers gepakt en woont in Frankrijk. Je zou verwachten dat hij het voor het geld niet meer hoeft te doen, toch is Whittaker met de regelmaat van de klok op de Duitse televisie te bewonderen en heeft hij zo nu en dan nog een hit. In Nederland dateert mans' laatste hit van de zomer van 1975 en dat is 'The Last Farewell'. En ja, ik ontkom er niet aan, dat is ook een nummer waarvan ik een brok in de keel krijg. Een bericht over Roger Whittaker op Soul-xotica is meteen een stuk minder tenenkrommend dan wat het zou lijken!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten