dinsdag 26 maart 2013

Week Spot: Nella Dodds



Vanmiddag ontving ik een doos met dertig singles die ik op Marktplaats had gekocht. Omdat er veel 'dubbel' bij zit, denk ik dat ik die morgen wel in een bericht kwijt kan, dan beginnen we donderdag met de Blauwe Bak Top 40. De podcasts neem ik morgen op. Ik was er gisteravond al mee begonnen, maar besloot bij nummer 25 de boel weg te gooien en maar 'continu' te draaien zonder presentatie. Ook dat ging niet naar wens en toen herinnerde ik me aan het feit dat ik menig Soul-x-rated in twee 'takes' op nam en dat die tweede altijd het gewenste resultaat bereikte. Morgen dus nog maar eens zwoegen! Er zijn de afgelopen weken zoveel singles binnen gekomen, dat ik even door de bomen het bos niet meer kan zien. Eigenlijk had ik 'Undecided' van Inez & Charlie Foxx willen doen, dan zou het nog enigzins op 'volgorde'gaan. Niet dus! We maken de oversteek van de partij uit Chicago naar de partij uit München en dan ga ik voor deze fraaie 'double-sider' van Nella Dodds. Hoewel 'P's And Q's' meer uptempo is, kies ik toch voor de klasse van 'Your Love Back' als de nieuwe Week Spot.

De meeste Soul-xotica-lezers kennen het verhaal wel: De 'Northern Soul Jukebox'-dvd. Overigens biedt deze meneer Edwards nog altijd dit schijfje aan op Ebay, terwijl het toch wel een klein beetje illegaal is om kopieën van je harddisk te verhandelen? Hij adverteert deze nog steeds als 1500+, terwijl de mijne bijna 1990 nummers bevat. Ook heeft hij een soortgelijke dvd met 1500 rhythm & blues en 'club classics' uit de jaren vijftig en zestig. Zijn smaak is een grote invloed op de mijne geweest, dankzij de 'Jukebox' heb ik héél veel 'nieuwe' Northern Soul-namen leren kennen. Gaandeweg blijkt toch dat de selecties her en der erg obscuur zijn. Ik dacht bijvoorbeeld dat 'Let's Copp-A-Groove' van Bobby Wells een geheide klassieker was, maar die moet praktisch nog worden ontdekt in de 'scene'. Daarnaast ontbreken er ook een paar namen en titels die bijna verplichte kost zouden moeten zijn op een dergelijke verzamelaar. Wat te denken van Nella Dodds? 'Dit is natuurlijk gesneden koek voor jou als kenner", schreef muziekvriend Albert een paar maanden geleden bij 'Finders Keepers' van Nella Dodds. Zowel plaat als artiest waren bij mij onbekend. Het nummer is echter in de Engelse scene een enorme 'hit' geweest. Originele exemplaren van 'Finders Keepers' zijn doorgaans prijzig, wat ook geldt voor onze Week Spot. Maar soms... heel soms... kun je even geluk hebben.

Ik had in januari als 'How's Your New Love Treating You' van The Debonaires gekocht van Jörg, dj en organisator van 'low profile'-feestjes in München. Hoe hij het voor elkaar krijgt om zijn platen stuk-voor-stuk in een matige VG-staat te krijgen, is voor mij een raadsel, maar daardoor keldert de prijs wel een stukje. Bovenal hebben de meeste singles op styreen een 'schoon' geluid. Mijn oren zijn dermate getraind op oud vinyl dat ik zelf nauwelijks nog de tikjes en kraakjes op merk, dus dan is het fijn boodschappen doen bij iemand als Jörg. Hij heeft deze van Nella Dodds voor tien euro in de aanbieding. Geen lelijke prijs, in een betere staat neigt die al snel naar de veertig euro! Ik koop hem aanvankelijk wel voor 'P's And Q's', maar binnen een week raak ik verslingerd aan 'Your Love Back'. Ik stop het plaatje in 'Beside the a-side' in Do The 45 en op één luisteraar na wijzen alle neuzen de richting uit van onze kersverse Week Spot.

Er is tragisch weinig bekend over Nella Dodds. Huiswerk doen betekent in dit geval informatie bij elkaar schrapen. Donzella Petty-John heet het deerntje en is op 25 januari 1950 geboren in Havre-De-Grace in Maryland. Als veertienjarige krijgt ze een contract bij Wand en opereert dan vanuit Philadelphia. Haar eerste plaatje is toch wel opmerkelijk. Je zou niet verwachten dat Holland-Dozier-Holland een nummer, dat beroemd is geworden als een Motown-klassieker, oorspronkelijk hebben geschreven voor een zangeres op een ander platenlabel. En toch is Nella de eerste die 'Come See About Me' mag opnemen. De plaat bereikt zowaar een 74e plek in de Billboard, maar is een half jaar later definitief vergeten als The Supremes hun uitvoering op de plaat zet. Kenny Gamble schrijft haar tweede single, 'Finders Keepers', maar deze maakt totaal geen indruk op de hitparade. Wél wordt dit nummer in de jaren zeventig omarmd door de Britse Northern Soul-liefhebbers. In 1965 verschijnt 'Your Love Back', maar ook deze lijdt schipbreuk, evenals de drie singles die erna verschijnen. Hoewel Nella wel de toezegging van een elpee krijgt, verschijnt deze nooit. Het enige album is een compilatie van de 12 single-kanten en drie niet eerder uitgebrachte opnames.

Nella is nog maar zeventien lentes jong als haar actieve muziek-carriére ten einde is. Ze komt niet meer aan de bak. Ze sticht een gezinnetje in de jaren zeventig en de kerk gaat een steeds sterkere rol spelen in haar leven. Eind jaren negentig neemt ze materiaal op voor een gospel-cd, maar, naar het schijnt, is deze nog steeds niet uitgebracht. Wel kunnen we Nella in 2006 zien in 'Sweet Good Fortune' en in 2007 in 'Evan Almighty'. Haar singles zijn, zo gezegd, inmiddels populair bij verzamelaars en het lijkt vooral de sport te zijn om een smetteloze styreen-single van haar te kunnen vinden. Als zo'n 'new old stock' opduikt, is het meteen ook bal!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten