maandag 11 maart 2013

Raddraaien: Willeke Alberti



'Stoppen met roken', is er eentje van. Gaat ooit nog eens gebeuren, met een nadruk op óóit. 'Elpees opruimen', ook al zo'n goed voornemen dat geheel is gestrand. Okay, ik heb twee Tina Turner-elpees ('Private Dancer' en 'Live In Europe') in het asvat laten zakken en er is ook al eens een 'gouden greep' aan piratenspul de kliko in gegaan, maar verder blijven de dozen met, bijna onaangeroerde, elpees me danig in de weg staan. Ik heb een goed excuus. Waarom woon ik anders in een huis met drie slaapkamers? Ja, ook dat voornemen kunnen we als verloren beschouwen! 'Singles opruimen'. Au! Dat is pijnlijk. Ik heb diverse pogingen ondernomen. Een paar jaar geleden wilde ik nog alles van na 1977 de deur uit gooien, maar ook vorig jaar april heb ik nog een poging ondernomen. Ik kan vol trots melden dat er zeker zo'n zestig singles zijn uitgegaan die totaal niet meer te draaien waren. Ook heb ik in een aantal gevallen dubbele exemplaren eruit gefilterd. Als je bij de A begint en de volledige discografie van Adamo ziet staan, dan wil je nog wel eens ambitieus worden. Maar dan... Willeke Alberti. Natuurlijk zou je daarin ook flink kunnen snoeien, maar... het wíl gewoon niet! Zie hier, de tweede Raddraaier van vandaag: 'Mijn Dagboek' van Willeke Alberti.

Gelukkig ben ik niet de enige, ik ken iemand met een omvangrijke collectie fotohoesjes die blijkbaar ook een zwak heeft voor Willeke Alberti. Ik heb zo'n vermoeden dat ze evenmin op zijn iPod zal staan, maar als je het bonte kleurenpalet van de Willeke Alberti-hoesjes ziet staan op www.singlehoesjes.nl, dan begrijp je waar bij mij de schoen wringt. Hoe tenenkrommend knullig die dingen van Willeke Alberti ook zijn, je gáát er gewoon van houden! Of het nu 'Mijn Dagboek' is of 'Spiegelbeeld' of 'Vanavond Om Kwart Over Zes Ben Ik Vrij' of 'Morgen Ben Ik De Bruid'... In combinatie met de fotohoesjes en een begeleidend prijsje van beneden de twee euro sta je als 'serieuze platenverzamelaar' nimmer sterk in je schoenen en móet zoiets mee. Vaak wil je thuis de plaatjes ook even op leggen, maar beseft dan al heel snel dat het niet om de muziek gaat. Willeke Alberti is een fetisj, punt uit! Overigens horen daaronder ook andere Favorieten Expres-artiesten als Anneke Grönloh en Corry Brokken.

Het moge duidelijk zijn: Deze aflevering van Raddraaien vindt plaats in een jaren zestig-bak. Ik kan jullie verzekeren dat bij een Raddraaier uit de jaren zeventig of tachtig geen Willeke Alberti zal voorkomen. Die heb ik zonder al teveel moeite mijn bakken uit kunnen werken, als ze er al deel van hebben uitgemaakt. Deze Raddraaier heeft er nog wel voor gezorgd dat ik eindelijk eens de naam van die televisieserie uit de jaren tachtig heb opgezocht. 'Samen Zijn' kwam namelijk uit... Pompy De Robodoll! Ja, de naam was me even ontschoten. Verder staat het meteen weer op mijn netvlies. Woensdagmiddagen in 1987 bij Veronica. Een robot samengesteld uit afval en dan dat verschrikkelijke huilnummer van Alberti op de koop toe.

Een Facebook-vriendin beklaagde zich afgelopen weekend over een vervelende man in het café die het had gepresteerd om haar een uur lang (!) complimenten te geven. En dan alleen over haar borsten... Het wekt een gevoel van herkenning op, niet dat ik een uur lang over borsten wil praten of er een bericht over zou willen schrijven, maar toch... er is iets... diep in iedere man... Een vreemd soort van verlangen, een zwak. Hoewel ik het ook niet over Willeke's borsten wilde hebben, kan ik de twee gevoelens wel laten overeenstemmen. Waar Beatrix een koele kikker is, daar is Willeke 'ons aller moeder'. Geen wonder dat Alberti binnen de homo-gemeenschap als een heldin wordt beschouwd. Bovendien heb ik nog een extra 'moeder'-gevoel bij het horen van de naam van Willeke. Mijn eigen moeder is doorgaans niet te porren voor een popconcert, maar is vorig jaar nog met mijn zus naar een optreden van Willeke Alberti geweest!

De kogel is door de kerk, Willeke Alberti mag blijven in de bakken met jaren zestig-singles. Als deze sentimentele redenen reeds bij de ALB gaan spelen, heb je spontaan geen zin meer om tot de ZZT van ZZ Top door te gaan en weer is er een goed voornemen gestrand. Tenslotte nog een weetje over de plaat? 'Mijn Dagboek' is oorspronkelijk een Duits nummer van Manuela en heet dan 'Im Meinem Kalender'. En morgen gaan we aan de Week Spot!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten