zondag 10 maart 2013

Schijf van 5: schilderen



Ik begon mijn 'arbeidzame' leven zo'n kleine twintig jaar geleden. Sterker nog: Precies twintig jaar geleden wisselde ik bijna vaker van werkgever als van sokken en ondergoed. Ik stond ingeschreven bij een handjevol uitzendbureaus en het meeste werk was op afroep en soms ook zéér eenmalig. Tot zover ik een verzameling van twaalf ambachten aan het aanleggen was, hebben die eerste maanden van 1993 flink mee geholpen! Twee jaar later ben ik toch wel een gevalletje 'hopeloos', dat geef ik achttien jaar later ruiterlijk toe. Inmiddels al een jaar in de Jeugdwerkgarantieplanpret ben ik best een beetje een late puber die niet héél veel wil. Hoe het plan ineens is opgekomen, kan ik me niet meer herinneren. Feit is dat we, een stel langdurig werklozen, een oude droogschuur hebben gedemonteerd en in aangepaste vorm weer hebben opgebouwd naast een houtzaagmolen. Daar heb ik zeven palen in de lak gezet en daar moet het zijn begonnen... Ik wilde schilder worden! Er is nog even bekeken of ik zou kunnen aansluiten in het reguliere onderwijs, maar dat was uitgesloten en zo kwam ik in oktober 1995 terecht bij Intertec in Sneek. Dezelfde praktijkopleiders die ook het project van de droogschuur hadden geleid. Ik heb de praktijkopleiding van zes maanden voltooid met een getuigschrift als gevolg, want mijn werk bleek niet altijd even stabiel te zijn om in aanmerking te komen voor een certificaat. Het was een leuke tijd en bij tijd en wijle vind ik het ook best leuk om de kwast ter hand te nemen. Zoals vandaag: Vijfmaal een plaatje over schilderen.

Peter stuurde me afgelopen week een lijstje toe. ,,Je zult ze zelf ook al bedacht hebben?". Met uitzondering van de nummer twee, want die had ik vast over het hoord gezien, maar de andere drie stonden al genoteerd. Méér stond er ook niet, het idee voor een Schijf over schilderen kwam snel op en ik vrees dat we de meest Schijfwaardige schilderplaten nu wel hebben verzameld. Op vijf vinden we zo'n oude favoriet, die volgens mij al eens eerder in een Schijf heeft gestaan. De computer-crash van twee weken geleden heeft ook mijn Schijf-adminstratie gewist van de... euh... schijf en om nu alle Schijven door te spitten. Nee, dat is me teveel werk, maar het speelt wel enigzins mee dat deze slechts op vijf staat: 'Behind A Painted Smile' van The Isley Brothers (1969)

Natuurlijk had Peter The Rolling Stones bedacht, maar we zijn eigenwijs genoeg om er onze eigen draai aan te geven. Mijn Frans is niet al te sterk, maar toch vermoed ik dat er geen schilder in 'Marie Douceur Marie Colere' van Marie Laforet zit, dus volgende keer beter... De instrumentale van Johnny Harris dan? Nee, ik heb vandaag gekozen voor Eric Burdon & War, evenals Johnny Harris een 'spannende' versie. Vreemd dat er naast zwart niet anders wordt geschilderd in de muziek? En zo dacht ik ineens aan de 'Let's paint this town blood red', een strofe van The Datsuns, maar dat nummer blijkt 'Bloodred' te heten... En zo mag Eric Burdon met zijn War op nummer vier: 'Paint It Black'.

De Northern Soul-hobby speelt ook al geregeld het spelletje met me, dat de pop al mijn halve leven doet. Een regeltje of een deuntje uit een plaat en dan maar kapot gaan om het liedje te herinneren. In mijn jongere jaren heeft een stukje uit 'Six O'Clock' van The Lovin' Spoonful mij tijden geplaagd. Zelfs als ik de plaat hoorde, viel me 'het stukje' niet eens op! Bij deze Schijf is het al niet anders. Zoals ik bij de vorige aan gaf, ging het niet helemaal... Ik dacht niet opeens aan The Datsuns. Ik dacht aan het liedje en Google leidde me naar The Datsuns en die cd die ik lang heb gehad (of hij moet nog ingepakt zitten...). Op eenzelfde manier ging het ook een beetje met de nummer drie, maar hiervan wist ik hoe ik hem snel kon vinden op Youtube, dus dat scheelde weer... Niet bepaald Northern Soul, maar meer Popcorn, is de nummer drie in deze Schijf. We hebben het dan over 'I'm Gonna Paint A Picture', een b-kantje van Jerry Jackson.

Ik denk dat ik er uiteindelijk wel was opgekomen, want bij iedere denkpoging aan schilderen, kwam 'Get Ready For Love' van de groep Paintbox wel even voorbij. Maar ja, in de Schijf doen we uitsluitend aan titels, maar toch... Paintbox. 'Paintbox' is namelijk ook de titel van een zeer vroeg album-nummer van Pink Floyd. 'Piper At The Gates Of Dawn' of 'A Saucerful Of Secrets', maar volgens mij heeft het eveneens de compilatie 'Relics' (1971) gehaald. Met die eerste twee elpees ben ik altijd een beetje een warhoofd, maar ik schat dat het de tweede is. Het is in ieder geval ook als een single-kantje verschenen, mijn blote hoofd noemt dan 'Julia's Dream' als keerzijde. Maakt ook niet uit, 'Paintbox' is typisch zo'n vroeg Pink Floyd-nummer. Omgeven van een walm marihuana en wierook. Dit is psychedelica op zijn best? Bijna! Net niet goed genoeg om op één te staan. 'Paintbox' van Pink Floyd mag dus op de tweede plek.

Het Mod toch maar zo... Psychedelisch? Jazeker! Je moet maar op het idee komen om een gitaar te behandelen met een strijkstok. Desondanks is de tekst klare taal en niet geheel in overeenstemming met menig psychedelica-klant. De afgestudeerde kunstschilders krijgen er flink van langs in dit heerlijk felle en bijtende nummer van The Creation. Overigens ook één van de deuntjes waarmee ene heer F. Farian in de jaren zeventig dacht weg te komen, door het te laten 'coveren' maar dan zonder de oorspronkelijke 'credits'. De, uiteraard, zwakkere versie van 'Painter Man' stond op de b-kant van de Boney M-single 'Rasputin'. Het brengt The Creation niet meer erkenning dan dat de groep daarvoor had. Onder de progressieve Mods wordt The Creation alsmede The Action op handen gedragen en hun plaatjes zijn alras favoriet bij verzamelaars. Ik moet het al jaren stellen de Raw-heruitgave uit 1977, het origineel is telkens een beetje te duur... Op 1 staat 'Painter Man' van The Creation uit 1966.

Gelukkig maar... Dinsdag, bijna lente, nam ik mezelf voor om mijn gras te maaien. Toen hoorde ik opeens van de aankomende vorstperiode. Ik ben op zichzelf niet zo'n tuinman, maar toch... als de lente in aantocht is, beginnen de vingers te kriebelen en moeten ze een dag lang de aarde in. En dus ga ik het volgende week zondag maar eens botvieren in een Schijf. Vijf plaatjes over tuinen! GRATIS tuinadviezen worden op prijs gesteld...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten