vrijdag 30 november 2012

what's another year?


Morgen publiceer ik op deze plek de nummers 91 tot en met 100 van de Blauwe Bak Top 100. Het resultaat van een jaar hard werken, Ebay en andere plekken afstruinen op zoek naar de meest ideale Northern Soul-platen en vooral veel geld uitgeven. Was het nodig? Ja. Zeker na mijn bezoekje aan Keulen werd duidelijk dat ik me qua Northern Soul nog erg aan het oppervlak bewoog en dat er een hele diepe oceaan met lekkernijen op me lag te wachten. Een jaar geleden ging de knop om. De publiekelijke aanvaring met dat meisje-met-de-gitaar deed de rest. Ik was even helemaal klaar met de 'folkies' en moest me maar even in iets heel nieuws verdiepen. Een jaar geleden stelde ik ook een top veertig samen van Northern Soul-platen die ik tot dan toe had verzameld. Als ik terug kijk op die lijst en ik me herinner hoe trots ik daarop was, dan is het nauwelijks voor te stellen dat dit nog maar een jaar geleden is. Zoals bij meerdere hobbies is gebleken, als ik me eenmaal vastbijt in een materie, doe ik dat ook goed. Voor wat betreft de Northern Soul ben ik daar goed in geslaagd, hoewel de bodem van de oceaan nog steeds niet is bereikt. Het afgelopen jaar heb ik vooral benut om een stevige basis te leggen.

Ik begon een jaar geleden toch nog wel een beetje naief. Een beetje vissen aan het oppervlak, een plaatje van P.P. Arnold binnenhalen, 'Soul For Sale' van John Schroeder en 'Under My Thumb' van Wayne Gibson in de Pye Disco Demand-uitgave. Toen arriveerde de 'Northern Soul Jukebox' en opende rond de kerst een nieuwe wereld voor mij. Op eerste kerstdag ga ik met de trein via Leeuwarden naar mijn zus in IJlst. In Leeuwarden schrik ik ineens op van een aangenaam nummer, maar heb niet veel tijd om me erop te concentreren omdat ik razendsnel van trein moet verwisselen. In de 'tsjoek' naar IJlst bemerk ik opeens dat de mp3-speler 'op herhaling' gaat en dus zal het nummer nog eens komen. Vanaf het station in IJlst 'treuzel' ik net zo lang totdat het gebeurt. Ik kijk op het schermpje: 'Please Forgive Me' van The Du-Ettes. 's Avonds zoek ik de plaat al op Ebay en vind hem bij een Engelse dealer. Ik plaats een royaal bod en haal de single op mijn sokken binnen. The Du-Ettes... Ik had er nog nóóit van gehoord! In de daaropvolgende weken zou het vaker gebeuren. Ik hoor een leuk nummer voorbij komen, lees op het schermpje de titel en artiest en zoek hem thuis op Ebay op en plaats een bod.

Dezelfde dag als dat de dvd arriveert, heb ik 's ochtends voor het eerst het huisje in Nijeveen bekeken en ben 's middags met de bus naar Ruinen geweest om de papieren te tekenen. De verhuispremie van Steenwijk komt als geroepen, want mijn Northern Soul-bak snakt naar nieuwe plaatjes. Ik doe geregeld boodschappen bij Rarenorthernsoul en bestel een gigantisch pakket singles bij Buydiscorecords.com. Ik stop in die tijd ook even met roken, het tabaksgeld kan ik immers mooi besteden aan Northern Soul-platen. Zo arriveren The Gems (op een winterse zondagmiddag gehoord op een wandeling naar Nijeveen), Jeanette Williams (gehoord tussen de C1000 en mijn nieuwe onderkomen) en Diane Lewis. Die laatste is samen met Sharon Tandy ('I've Found Love') en The Ad-Libs ('Nothing Worse Than Being Alone') mijn aandeel aan de verzamelaarsgekte die nog wel eens de kop wil opsteken. Overigens markeert die van The Ad-Libs een kleine ommekeer in mijn verzamelen: Ik krijg steeds meer oog voor solide dansers, waar ik eerder (zie: The Du-Ettes) teveel jaagde op 'Peanut Duck'-achtige uitspattingen.

De verhuispremie is er aardig doorheen gegaan, niet geheel aan platen, maar ik heb me wel even flink kunnen uitleven. Nu, met de wekelijkse 'Do The 45', heb ik een fraaie collectie waarmee ik nog maanden vooruit kan. Ik kan er iedere week ook een paar echte stampers erin gooien, zonder al teveel in herhaling te vallen. Op dit moment ligt mijn platen kopen even helemaal stil, zelfs brood is een luxe! De enkele plaat die er de afgelopen maanden bij is gekomen, is dan écht een uitschieter. Net zoals ik nu ook een verlanglijstje heb opgesteld van alleen maar 'uitschieters'. De winterperiode lijkst wel de uitgelezen tijd te zijn voor mooie heruitgaven, ze komen bij bosjes uit, waaronder 'Gonna Be A Big Thing' van The Yum Yums. Inderdaad, die plaat die ik eerder dit jaar nog aan me voorbij moest laten gaan en waarvan originelen al snel 800 dollar kunnen opbrengen. Twee maanden geleden werd er nog een originele aangeboden, hoewel daarbij al wel wat twijfel ten tonele kwam. De plaat is verkocht voor een magere 150 pond. Als het werkelijk een origineel is geweest, is dit zondermeer het koopje van het jaar. Overigens is de heruitgave nu voor een tientje te bemachtigen!

Morgen beginnen we dus bij nummer honderd en tellen af naar 91. Zondag vervolgen we het verhaal tot en met nummer 81. Die dag verschijnt ook de eerste podcast met de eerste twintig liedjes uit de Blauwe Bak Top 100. En vergeet natuurlijk niet morgenmiddag in te schakelen bij wolfmanradio.co.uk: Van 2 tot 3 (NL-tijd) 'Do The 45' met 'yours truly'...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten