zaterdag 24 november 2012

Do The 45- 24/11/12


Lieve help, mijn onschuldige raddraaier van gisteravond heeft wel wat los gemaakt. Maar goed, ik wacht nu in spanning af: Ik heb de vraag gedeponeerd op de officiële Facebook-pagina van Elkie Brooks... Als eentje het antwoord weet, is zij het wel? Ik hou jullie dus op de hoogte! Dan gaan we over naar de orde van de dag en dat is 'Do The 45', want het is immers weer zaterdag. Opnieuw heb ik deze uitzending vrijdagmorgen opgenomen en gisteren tijdens mijn fietstocht naar Steenwijk beluisterd en... ja... ik ben natuurlijk een ontzettende Van Morrison voor mezelf. Hij was ook wel ietsje minder dan die van vorige week, maar zo ontzet als dat ik gisteravond was, hoefde nou ook weer niet. Ik heb de talrijke complimentjes weer in dank aanvaard en ga het volgende week weer eens opnieuw proberen. De meeste complimenten waren echter over de selectie muziek en ook dat zinde me niet helemaal. Erg weinig funk en crossover deze week, maar tegelijk ook de rem wat ingedrukt met Northern Soul-stampers, maar het mag van mij wel ietsje gevarieerder... Nogmaals: Ik ben een tiran voor mezelf!

1. You're Gonna Make Me Love You-Sandi Sheldon
Ja ja ja, de rem een beetje indrukken wat de 'kneiters' aan gaat en dan aftrappen met Sandi Sheldon. Dat is als stoppen met roken en een dag later een doos sigaren leeg roken om te vieren dat je gestopt bent met roken. Zoals ik al eerder heb geschreven, is zo'n openingstrack van een show erg belangrijk voor mij en Sandi Sheldon is wat dat aangaat wel een goede kandidaat. Het heeft meteen de juiste 'groove' te pakken en het is ook nog bij veel Northern Soul-liefhebbers erg geliefd. Twee klappen in één vlieg en gaan met die banaan!

2. Gotta Have Your Love-The Sapphires
'It are all rubies and diamonds in this collection, except for the next one, here is The Sapphires'. Het kwam evenwel niet zo mooi mijn mond uitrollen als dat ik had opgeschreven. Een experimentje. Het is goed om te weten wat je wilt zeggen, maar dat wist ik vorige week ook wel en toen zonder notities. Ik denk dat ik de notities maar weer ga begraven. Ik vond hem zelf ijzersterk bedacht, soms overtref ik mezelf... Ach, ik moet gewoon nog even wat meer wennen aan de microfoon, iedere deejay/presentator schijnt ooit die 'angst' te hebben gehad. Vooruit! Ik ben immers nog maar een half jaar bezig met microfoon en plaatjes...

3. Christmas Time Is Here Again-The Flirtations
Thanksgiving is net geweest en in Engeland kennen ze geen Sinterklaas, verder is het tegen mijn principes om reeds op 24 november met een kerstplaat te komen. Daar staat tegenover dat ik kerstplaten eigenlijk alleen maar in augustus kan waarderen. Toch moest ik nu wel iets met kerst gaan doen, al is het alleen maar omdat ik per slot van rekening net weer een 'nieuwe' 'Nothing But A heartache' van The Flirtations in mijn koffers heb. En dus ook een kakelverse 'Christmas Time Is Here Again'. Waarvan akte!

4. Big Bird-Eddie Floyd
Nee, ik kan nog zulke leuke notities maken, op het moment van opname vergeet je dingen. Vergat ik vorige week het publiek te bedanken voor het luisteren, vandaag had ik de chatroom moeten noemen. Vergeten! Wel had ik ditmaal getraind om Wolfpops Breakfast Show te noemen, het programma dat voor 'Do The 45' komt. Met daarna twee calorie- en vetverbranders, om te beginnen met deze stamper van Eddie Floyd waarvoor je me al bijna twintig jaar wakker mag maken. Die smaakt altijd!

5. Don't Bring Me Down-Rita Dacosta
Ja, daar heb ik me nog goed uit gered! Je kan overdrijven met je 'pops, crackles and other background fun', maar deze stukgedraaide Rita Dacosta is een bruggetje te ver. Mijn 'soulmate' Anthony hoorde er een tik in, maar die kan ik maar niet herkennen. Ik denk dat hij de vreemde overgang in het refrein bedoelt. Dat hoort zo! Dat maakt het nummer...

6. That's When You Got Soul-Barbara & Brenda
En hier heb ik vrienden (m/v) mee gemaakt! En terecht, want wat is dit een heerlijk nummer. Nooit meer met de vingers aan de 'pitch control', hij smaakt naturel het allerbeste.

7. Dancing To The Beat-Clarence Murray
Sommige tradities moet je soms even onderbreken. De afgelopen twee uitzendingen zaten de tracks van 'Action Speaks Louder Than Words' vrijwel aan de slot van het programma. In twee gevallen waren ze ook op het laatste moment toegevoegd. Nu was Clarence Murray officieel niet ingepland, maar bovendien ook nog eens in de eerste helft van 'Do The 45'. Ik kan niet beloven dat alle 20 tracks aan bod komen, maar een zo'n southern soul-shaker wisselt de boel lekker af.

8. Run Away Child Running Wild-The Temptations
Eén Motown-plaatje per 'Do The 45' is eveneens acceptabel. Ik ben met Lee van 'From The Catacombs' wel tot een overeenkomst gekomen, ik heb het gevoel dat ik David van 'The Magic Of Motown' niet teveel in het vaarwater moet zitten. De Northern Soul is breed genoeg voor twee shows, Motown is ietsje beperkter.

9. What Can I Do-The Tee Set
'Voedt die Engelsen maar een beetje op', was de reactie van één van mijn 'fans'. Ik kan onmogelijk iedere week Nederpop draaien, daarvoor is het upbeat soul-gedeelte in de Nederpop te beperkt, maar ik zal het zeker niet nalaten om zo nu en dan een Nederlandse plaat te draaien. Bij Tee Set heb ik nog wel even zitten twijfelen tussen deze en een andere favoriet van mij: 'So I Came Back To You'. Die komt volgend jaar nog zeker eens voorbij!

10. Crying Days Are Over-The Illusions
Volgende maand is het een jaar geleden dat deze nieuwe vocale versie van Luther Ingram's 'Exus Trek' werd opgenomen. Met de verschijning van deze 'white label'-demo werd beloofd dat de plaat nog eens officieel uitgebracht ging worden en dat dan tevens bekend zou worden wie erachter zaten. We weten nog steeds helemaal niks! De film 'Northern Soul' zit al een tijdje in de koker, de release daarvan schijnt al een half jaar te zijn opgeschoven. Ik heb een voorgevoel alsof de plaat iets met die film van doen heeft. 'Exus Trek' zit immers wel in een 'teaser'. Nog even geduld dus?

11. My Honey And Me-Luther Ingram
En daar hebben we de 'maestro' zelf. Een oude Tune-of-the-week, of hoe heette die Week Spot vroeger ook alweer?

12. Baby Now That I've Found You-The Foundations
Een plaat die we binnenkort nog eens in de jeukdoos stoppen. Hij staat eveneens op dvd en ik vond hem aanvankelijk een beetje verdwaald, maar als je er goed naar luistert, hoor je toch wel degelijk een Northern Soul-plaat. Binnenkort meer daarover!

13. Give Me Little Sign-The Mardi Gras
Jammer dat het niet 'live' was. Wolfman draaide in zijn programma immers een nieuwe ska-uitvoering van het succes van Brenton Wood, die had ik nog mooi even kunnen noemen, maar het is niet anders. Zie voor het verhaal van deze plaat bij donderdag.

14. Wanted Lover No Experience Necessary-Laura Lee
Ik was blij dat ik wat aan grapjes had ingeboet bij deze plaat, want vlak voor de uitzending was er een misverstandje in de chatroom tussen mij en Wolfman. Ik heb mijn verontschuldigingen al gestuurd, dat moest nu wel klaar zijn, maar mijn oorspronkelijke tekst had olie op het vuur kunnen zijn. Gelukkig had David meer humor, ik had hem ook 'last minute' uit het verhaal gelaten wetende dat hij werkzoekend is, maar reageerde met 'I will accept the job'. Laura kan tevreden zijn met haar reclame-zendtijd!

15. You Got To Pay Some Dues-Willie Tee
'Half a pint of milk?'. Blijkbaar had ik een beetje overdreven? Lee Madge liet zijn ogen rollen. In zijn extra grote mok was het wel bijna een 'half pint'. Maar goed, we gaan het over Willie Tee hebben. Een man die veel moois heeft gemaakt in de jaren zestig en erg gewild is bij verzamelaars. En toen vonden de mannen van Sonic Wax in 2010 onverhoops een opname van Tee die nooit is verschenen. En dat is deze! Wederom applaus vanuit de chatroom. Viel toch niet tegen, die selectie...

16. Just For You-Jerry Butler
Ook een leuke ingeving die iets minder fijn van mijn tong kwam rollen. Zo ontspannen als dat ik vorige week was, zo moet het iedere week worden. En in de nabije toekomst ook nog 'live'. Bij wijze van sm heb ik ook nog maar gesolliciteerd naar twee uurtjes algemeen vinyl uit de jaren zestig en zeventig. Wat dat betreft heb ik de smaak goed te pakken!

17. Layers And Layers-By George & Co.
Een plaat die ik geregeld over het hoofd zie en ook ternauwernood deze uitzending heeft gehaald. Ik ga hulp krijgen bij de informatievoorziening omtrent deze plaat, hoewel mijn hoop klein is, want ik heb alles al geprobeerd.

18. Make Me Belong To You-Barbara Lewis
Je hebt favorieten en je hebt favorieten. Ik heb deze plaat al sinds 1993 in mijn bakken staan, maar ben met Pasen definitief gevallen voor de charmes. Ik ben zo ernstig verslaafd aan deze plaat dat ik hem soms driemaal achter elkaar draai. Ik krijg hier nooit genoeg van!

19. I'm Satisfied-The San Remo Golden Strings
Mijn voornemen om 'Geni' van The Groovesville Men als slottune te gaan gebruiken, staat nog steeds, hoewel ik eerst nog een paar andere instrumentaaltjes hun plek wil geven. En 'I'm Satisfied' beschrijft niet het gevoel van vrijdag, maar wel het gevoel na de uitzending. Iedereen is weer enthousiast en versprekingen worden me ter plekke vergeven. Ik moet ophouden met kritisch te zijn. 'You're the man', zoals een Engelsman iedere week opnieuw roept...

Straks zet ik me schrap voor de zwaarste opdracht van dit jaar: Het samenstellen van de Blauwe Bak Top 100. Morgen een Schijf met vijf outro's, even de lijstjes van Peter bij elkaar harken en een paar eigen favorieten en we gaan er wel uitkomen!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten