vrijdag 23 november 2012

raddraaien: Elki & Owen & Rimram Band


(EDIT: In tegenstelling tot wat ik beweer in dit bericht, heeft Elkie Brooks dit nummer WEL ingezongen, maar was het de keuze van de platenmaatschappij om dit zwarte 'fotomodel' het nummer te laten mimieken en op het fotohoesje af te drukken. Naar aanleiding van de reactie van Jack, waarvoor mijn dank, heb ik navraag gedaan bij Elkie Brooks zélf en zij bevestigt dit verhaal...) Hoewel mijn lichaam begint te roepen om nachtelijke rust, ga ik desondanks om half twee 's nachts nog maar even raddraaien dat het een lieve lust is. Ik ben vanavond als bezoeker in De Buze geweest, iets wat wel in de krant mag. Ik had nog steeds vier muntjes op mijn laptop liggen die maar niet opraakten. Immers, als ik in De Buze ben heb ik een dienst. Vanavond was er Vinyl-o-theek, maar hoefde zelf de plaatjes niet op te leggen. Ik had er wel elf meegenomen, waarvan de helft aan bod is gekomen. Hoewel ik op regen had gerekend en mijn poncho had meegenomen, bleek het door de mist een ontzettend klein wereldje te zijn geworden. Nu dus 'even' raddraaien. Hoewel... ik heb al een kwartier lopen spitten naar aanleiding van onze raddraaier. Als we op Wikipedia afgaan, komt hier een kletsverhaal. Als ik op mijn intuïtie af ga, kan ik ook wel eens mis zitten, maar komt het toch dichter in de buurt. Omdat ik dan liever op 'safe' speel, doe ik dan ook nog maar wat hele waarheden over het liedje erbij. De raddraaier van vandaag is 'Groovie Kinda Love' van Elki & Owen & Rimram Band uit 1970.

Als we op Wikipedia en nog een paar sites afgaan, is de Elki niemand minder dan Elkie Brooks. Klinkklare onzin, want Brooks heeft geen donkere huidskleur en begon in 1970 met manlief de jazzrockgroep Dada. De single van Elki & Owen schijnt op enkele plekken te zijn uitgebracht door NEMS, waar ook Elkie Brooks onder contract stond, maar daar houdt iedere overeenkomst op. Blijkbaar is dit zo aannemelijk dat een Nederlander de plaat op Youtube heeft gezet mét fotohoesje en hetzelfde Elkie Brooks-verhaal. Maar Wikipedia is voor velen zaligmakend, terwijl iedere idioot er zomaar van alles op kan zetten zonder dat het gegrond is. Dit is andermaal het bewijs waarom ik voorzichtig ben met Wikipedia!

Laten we ervan uitgaan dat Elki een vrij anonieme zangeres is. Er staat me iets van bij dat Owen de beroemde Jamaicaanse zanger Owen Gray (of Grey) is. De man heeft zoveel gepresteerd in zijn lange carriére, dat deze samenwerking niet wordt genoemd. Kan gebeuren, want in Engeland is het niet een hele grote hit. In Nederland doet de plaat het aanmerkelijk beter. Dat heeft het vooral te danken aan wijlen Rob Out. Hoewel de plaat niet verder komt dan een 21e plek, staat die maar liefst negen weken in de lijst. Helemaal niet gek voor een vroege reggae-plaat!

'Groovie Kinda Love' is oorspronkelijk 'A Groovy Kind Of Love' en wordt geschreven door Carole Bayer Sager en Toni Wine. Volgens Wine is dat in twintig minuten gebeurd. Carole speelt met 'groovy kinda', terwijl de 'in crowd' het over 'kinda groovy' heeft. Wie nu precies met 'love' op de proppen is gekomen, maar twintig minuten nadat dat woord was bedacht, stond 'Groovy Kind Of Love' op papier. Muzikaal is het geënt op een stuk van Maurizio Clementi, maar die krijgt van Bayer Sager en Wine geen 'credits'. Diane & Annita nemen in 1965 de eerste versie op, maar het nummer krijgt een jaar later in Engeland bekendheid door The Mindbenders. De plaat wordt in Amerika pas in 1967 een hit. Vlak ervoor heeft Lesley Gore overwogen het nummer op de plaat te zetten, maar een betweterige manager vindt het 'groovy' niet passen bij het imago van Gore en zo ziet ze met lede ogen hoe The Mindbenders even later op twee staan in de Billboard. De allergrootste hit zal het pas in 1988 worden door de uitvoering van Phil Collins, maar kunnen we die even buiten het verhaal houden? Dank u!

En zo komen we weer terecht bij Elki & Owen & Rimram Band. De plaat is in Nederland uitgebracht als een Blue Elephant, dat label doet in de begin jaren zeventig wel aan meer rocksteady hits, bijvoorbeeld 'Dance Cleopatra Dance' van Prince Buster uit 1972. Volgens mij heeft Joost Den Draayer ook veel te maken met Pink/Blue Elephant en dus kunnen we stellen dat deze plaat de oude zeezender Veronica ademt...

5 opmerkingen:

  1. I have listened to this track on youtube. I have to say IT does sound like ELKIE BROOKS. The photo however is not Elkie .

    BeantwoordenVerwijderen
  2. You have a point there, Jack. Question is: Why, if I'm searching for Elkie Brooks on Wikipedia, I don't come across her collaboration with such a major Jamaican star as Owen Gray? Internet doesn't give a clue on that, I guess I will have to seek contact with Elkie Brooks to see if she has the answer. Will let you know!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Elkie Brooks gave a quick reply. Yes! She lend her vocals to this tune, but it was the record company that chose for this black girl to take her place.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Reacties
    1. De opname is in Londen gemaakt. Elkie Brooks is Engels en over Owen bestaat ook nog twijfel. Er gaan ook geruchten dat Elton John de zang zou hebben verzorgd. Elkie wil nauwelijks praten over deze opname, waarschijnlijk gepikeerd omdat ze zo schofterig aan de kant werd gezet, dus voor de rest blijft het gissen.

      Verwijderen