zondag 4 november 2012

Schijf van Peter: parlando's deel 1


,,Mag het ook een Schijf van 10 zijn?". Pfff... die volgers ook altijd! Je geeft ze een vinger en ze nemen de hele hand. Ach vooruit, Peter krijgt een Schijf voor ieder jaar dat hij volger is geweest en bovendien omdat zijn Schijf-keuze zó leuk is. Parlando's. Stukken gesproken tekst in het Nederlands. Wonderlijke taalvondsten, maar soms ook tenenkrommende inhoud. ,,Nog even over de parlando’s: je begrijpt natuurlijk wel dat die schijf met parlando’s niet serieus bedoeld is als mijn ultieme muziekkeus, hoop ik? Eigenlijk zijn die parlando’s verschrikkelijk banaal en fout en goedkoop en dat is dan juist het hilarische en humoristische eraan en daarom zijn ze leuk. Maar ik neem aan dat je weet dat ik geen fan van Nederlandstalige muziek ben, alleen dit soort “uitwassen” maakt die muziek wel amusant". Natuurlijk hadden we dat wel begrepen en nóg mooier: Je vat ook meteen samen wat een plaat in de Schijf van 5 nu juist schijfwaardig maakt. Een foute plaat die écht fout is tot op het bot, zoiets mag in de Schijf van 5. En Peter krijgt dus zijn Schijf van 10. Vandaag de nummers 6 tot en met 10 en volgende week zijn ultieme Schijf van parlando's.

,,Alle hoesjes zijn op m'n website te vinden". Voor het fotomodel hadden we maar liefst keuze uit drie verschillende! Van de hekkensluiter wilde ik wel een mp3, welke ik van Peter heb ontvangen en zojuist even heb beluisterd. Het is voor mij zo'n titel uit het Hitdossier waarbij ik geen beeld had. Nu wel! Loop er maar rustig aan voorbij als je hem tegenkomt op een rommelmarkt. Fout is die zeker, de plaat is zo overdreven 'hoempapa' dat het welhaast een parodie zou kunnen zijn, maar nee... De Domino's waren erg serieus met hun 'Michaela' uit 1968. Volgens Peter zou Chiel Montagne deel hebben uitgemaakt van de groep, maar dat heb ik niet kunnen vinden. Toch zal hij er iets mee te maken hebben gehad, want anders was deze plaat in 1968 niet op een 22e plek in de Top 40 gekomen. Hij mag in deze Schijf op tien.

De nummer negen in deze Schijf is dan wel weer pure 'cult'. Ik heb een paar maal de Raggende Manne 'live' gezien en die eindigden steevast met 'De Fles' van Jan Boezeroen. Hebben we deze ook niet in de Schijf van 'onsmakelijke' geluiden gehad, vanwege die karakteristieke hik? Dat zou ik moeten opzoeken, hij is indertijd wel ter sprake gekomen. Volgens Peter verdient hij deze plek in de Schijf vanwege dezelfde hik. 'Gestoken, hik, in een fles'. En zo staat Jan Boezeroen op negen met 'De Fles' uit 1970.

Bij de nummer acht kwam ik er recent achter dat het een 'cover' is van een Amerikaans nummer: 'No Charge'. Iemand poogt op Marktplaats de single te verkopen met de term 'Northern Soul'. Die heeft duidelijk de klepel horen slaan, maar weet niet waar de klok hangt, want 'No Charge' is niks meer of minder dan een onverteerbaar stuk country-gospel. Van Bob Bouber's versie krijg je ook al een irritante jeuk aan de kleine teen. Het enige voordeel wat 'Voor Niets' heeft, is dat Bouber helemaal niet zo'n sterke zanger was, denk maar aan de liedjes van ZZ & De Maskers. Peter laat niet weten wat hij het meest kenmerkende stuk vindt uit 'Voor Niets', maar ik ga toch voor 'rekenning voldaan'. Het geeft je als luisteraar een opgelucht gevoel, want dan hebben we dat ook weer gehad. Bob Bouber staat 'voor niets' op nummertje acht.

Van de nummer zeven leer ik van Peter dat het nummer oorspronkelijk Duits is. Ook dat wist ik niet! Hij heeft niets geciteerd uit het nummer en ik moest wel weten wat hij bedoelt, want ik heb de plaat maar liefst drie maal, maar er staat me niets bij van een gesproken deel. Hoeft ook niet, want het is niet míjn Schijf! En dus zet ik zonder morren 'Mijn Dagboek' van Willeke Alberti op zeven in deze Schijf. Overigens heeft Peter ook deze posities bepaald.

,,Leuk om die twee versies nog eens naast elkaar te leggen". Peter had zoiets al gedaan toen 'Giddy Up Go' van Cowboy Gerard voorbij kwam in Raddraaien. In 'Zuiderzee Ballade' zit het verschil hem niet, tot zover ik weet, in de tekst, maar wel in de uitvoering. In de uitvoering van Godert Van Colmjon en Jan Lemaire kan 'opa' nauwelijks zingen, volgens Peter. Het lied heeft een serie aardige parodieën en persiflages uitgelokt. Ik vind die van Jantje Smit en Normaal nog altijd onovertroffen. 'Bennie, zeg nou wat/... die jongens, dat zijn The Cats die bestaan niet meer'. Peter heeft 'Zuiderzee Ballade' uitgepikt in de versie van Sylvain Poons en Oetze Verschoor en noemt de zinsnede 'Die dikke, dat moet malle Japie zijn'. Bij mijn huisbaas in Tuk hadden we altijd de meeste lol om 'die jongen op de fokkerschoot'. Maar ja, om de doden mag je niet lachen...

Volgende week volgt dan de ontknoping van de Schijf van 5 parlando's. De daaropvolgende twee weken zijn nog steeds beschikbaar voor iemand van jullie! Ook een leuk idee voor een Schijf of gewoon je top vijf van favoriete platen, laat het me weten. Ik schrijf het bericht wel, desgewenst kan ik ook een kort interview afnemen met betrekking tot je Schijf. Verras me maar!

1 opmerking:

  1. Dit is het origineel van "Mijn dagboek", en het parlando bestaat uit de eerste 5 zinnen. https://www.youtube.com/watch?v=6NjS6vNLhmk

    BeantwoordenVerwijderen