woensdag 21 november 2012

geen woord Frans


Hebben we iets gemist? Jazeker, die wiek-dinges-of-hoe-heet-die-tune-of-the-week-nu-ook-alweer. Klopt! Die hebben we anders altijd op dinsdag, maar zal deze week door afwezigheid schitteren. Is er dan geen Week Spot deze week? Jawel, in navolging van 'One More Chance' en 'If I'm Hurt You'll Feel The Pain' is de Week Spot deze week wederom voor Barbara & Brenda. Het verhaal is al verteld en er is in tussentijd geen nieuwe informatie omtrent de nichtjes erbij gekomen en dus slaan we de Week Spot hier deze week over. Ik had ooit beloofd dat 'Hurtin' Inside' de Week Spot-kant zou zijn, maar aangezien ik die afgelopen zaterdag al heb gedraaid, ga ik toch maar voor 'That's When You Got Soul'. Dat was uiteindelijk ook de kant waarvoor ik hem kocht en is ook het kantje dat geselecteerd is voor de Blauwe Bak Top 100 die ik volgende week ga samenstellen. Ik hoefde vanavond niet diep de Blauwe Bak in om een nieuwe kandidaat te vinden. Ik heb vanmiddag nog een paar singles gedraaid en de laatste was de plaat die nu in de volgspots staat. Hij steekt dus vijf centimeter boven de andere plaatjes uit...

Terwijl ik twee maanden geleden nog heb bericht over de forummeeting van Golden Beat Years, heb ik mezelf drie weken geleden van de ledenlijst laten halen. Teveel negativiteit om 'leuke' dingen te organiseren. Prompt na het beëindigen van mijn lidmaatschap komt het aanbod van Wolfman Radio en zo is het balletje weer rond. Vóór Golden Beat Years was er het Steenen Forum, het forum van Avro's Steenen Tijdperk. Ik werd daarvan 'lid' in november 2008 en ontpopte mezelf razendsnel tot een enthousiast forummer. De opzet van het Steenen beviel me dan ook beter, samen zoeken naar één of maximaal drie nummers per keer. Toch was het Steenen toen al zeven jaar onderweg en had zich binnen het forum een hierarchie ontsponnen, waar menigeen niet doorheen kwam. In begin 2009 begon het ernstig te rommelen en toen Golden Beat Years in april 2009 de deuren opende, verlieten veel Steenen Forummers de oude stek. Ik ging met nog een stel verder met het Steenen. In september 2010 wordt het radioprogramma omgedoopt tot Tijdperk Schiffers en gaat ook het forum op de schop. Daardoor verdwijnt een stuk van het archief dat we zorgvuldig hebben opgebouwd. Dan is ook voor mij de koek op en steek definitief over naar Golden Beat Years. (Het forum van Tijdperk Schiffers bestaat nog altijd, maar het doet pijn om te zien wat het is geworden).

Toch zijn er in die jaren van het Steenen mooie zoektochten geweest. Een aantal platen die nauwelijks waren te traceren, zijn boven gekomen. Eentje daarvan was het album van Mardi Gras. Sterker nog: De actie heeft zelfs alle plaatkantjes van de groep opgeleverd! Als je mij gisteren had gevraagd waar ik dacht dat Mardi Gras vandaan kwam, had ik volmondig 'Frankrijk' geantwoord. Toch wist ik achteraf ook wel weer dat het een Amerikaanse groep was. Inderdaad, niks Frankrijk, Mardi Gras komt uit New York. De namen van de leden vermoeden wel enige Europese roots, maar feit is ook dat de leden in de eerste helft van de jaren zestig al speelden met groepjes als The Royal Teens en Joey & The Twisters. Hoe het balletje precies is gaan rollen voor de groep vertelt de geschiedenis niet, maar het is een feit dat ze in 1969 een contract krijgen bij het Franse AZ-label. Het debuut heet 'Girl I've Got News For You' en is ook in Nederland een hit. Oorspronkelijk heet het nummer 'Girl I Got News For You' en is in 1966 uitgevoerd door de garagerockband The Birdwatchers. Het handelsmerk van Mardi Gras is het gebruik van het Farfisa-orgel. De dansbare arrangementen en de soulvolle zang maakt dat de platen van de groep uit New York het uitstekend doen in de Europese discotheken.

In 1971 wordt het succes vervolgd met 'Too Busy Thinking 'Bout My Baby', een cover van het nummer van Marvin Gaye uit 1969. Vreemd genoeg scoort het niet in Nederland, maar zal het ook hier uit groeien tot het bekendste nummer van de band. In Italië is dat anders, daar wordt 'Sing Sing Barbara' met gastzanger Laurent een héle grote hit. Naar verluid staat de plaat een half jaar op nummer één. Toch denk ik dat de Italiaanse hitparade minstens zo betrouwbaar is als haar politici... Dan breekt 1972 aan en maakt de groep dan die elpee die praktisch onvindbaar is. In de meeste landen is 'Paris Sunshine' de laatste single, maar Nederland kiest voor een andere a-kant. Net zoals ze bij 'Too Busy Thinking 'Bout My Baby' en 'Everyday I Have To Cry Some' (oorspronkelijk van Arthur Alexander, maar in Nederland de tweede hit van BZN) hebben gedaan, krijgt nu 'Gimme Little Sign' van Brenton Wood het Mardi Gras-arrangement. Ik heb de plaat al sinds 2004 in huis, maar heb hem sindskort ontdekt. Ik begon er net aan te wennen, toen ik opeens kennis nam van Major Lance' versie uit 2975. Dat heeft Mardi Gras de positie van Week Spot gekost!

Toch blijft het een ontzettend grappig plaatje, hoewel het origineel van Brenton Wood stukken beter blijft. Ik vind Mardi Gras dermate leuk dat hij op de nominatie staat om zaterdag in 'Do The 45' terecht te komen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten