zaterdag 23 juni 2012

uit de jeukdoos: The Yum Yums


Vijf uren voor het aflopen van de veiling krijg ik bericht van Ebay: 'U bent overboden, biedt nu meer dan zeventien pond'. Het blijft knagen, de kans om weer 'Gonna Be A Big Thing' van The Yum Yums op vinyl te krijgen, is nihil. Het zou flauw zijn als de huidige bieder 20 pond heeft ingevuld en ik hem zou verliezen op drie pond. Overigens wel knap, de vorige bieders verhoogden hun bedrag per vijftig pence, deze heeft blijkbaar een astronomisch bedrag ingevuld. Zoals ik zeg, het blijft knagen, maar waarschijnlijk laat ik het zo en blijft The Yum Yums voor mij enkel beschikbaar op de northern soul jukebox-dvd. Schrale troost: Ik heb natuurlijk al de uitvoering van The Sapphires en die, dat moet gezegd worden, is sneller!

The Yum Yums heeft maar één single op haar naam staan, maar wel eentje waarvoor rechtgeaarde verzamelaars graag een paar weken voor in hongerstaking gaan. Beneden de duizend pond is een illusie, maar ook daarboven moet je nog oppassen voor vervalsingen. De grote John Manship heeft aan de hand van de ruimte tussen uitloopgroef en label bepaald wat de originelen zijn en welke de 'neppers'. Degene die nu op Ebay te koop staat, heeft totaal niks met een vervalsing te maken, het heeft een erg kitscherig 'Stardust'-label en heeft de versie van The Sapphires als b-kant. Er is niets, maar dan ook helemaal niets, gedaan om het oud te laten ogen. Waarschijnlijk is het gewoon een mp3-opname die in het vinyl is geperst. Ik krijg de laatste tijd nogal vaak advertenties van iemand in Eindhoven die een dergelijke 'business' runt en ik heb er zo over na zitten te denken om 'Hide And Seek' van Lillian (of Lilian) Dupree te laten persen. Gewoon om hem op vinyl te hebben. Bij Dupree is het net als bij The Yum Yums, het origineel is onvindbaar en als het opduikt?

'Gonna Be A Big Thing' verschijnt in 1965 op ABC-Paramount 10697 met 'Looky Looky' op de b-kant. Beide liedjes worden kort daarop gerecycled door ABC-Paramount. The Sapphires brengt een snellere versie als 'Big Thing' op 10753, terwijl op 10730 The Kittens hun versie van 'Looky Looky' laten horen. The Yum Yums bestaat uit de dames Nadine Felder, Gwendolyn Oliver, Jean Davis en Cassandra 'Ann' Wooten. De dames nemen na deze gewilde single, hun enige voor ABC, een naam over van een bestaande groep. Honey And The Bees heeft een single gemaakt voor Academy in 1965, maar vanaf 1966 vertegenwoordigen de voormalige Yum Yums die naam. Ze nemen single-kanten op voor Arctic en North Bay. De laatste krijgt zelfs een nationale release door Chess. In 1970 wordt 'And' vervangen door '&' en tekent de groep bij Josie. De medley 'It's Gonna Take A Miracle' (1971) zit al jaren in mijn verzameling, maar is nauwelijks interessant te noemen. In 1972 volgen nog twee singles voor Bell, maar dan is de koek... euh... honing echt op!

Oliver en Wooten staan dan in feite nog aan het begin van een succesvolle loopbaan, samen met Cheryl Mason Jacks en songwriter Ritchie Rome wordt in 1975 de uiterst succesvolle discoformatie Ritchie Family opgericht, hoewel op de vroege platen van dit gezelschap ene Barbara Ingram de 'lead vocals' voor haar rekening neemt. Dat dit enkel 'novelty'-waarde heeft voor dit bericht en geenszins met de verzamelwaarde van 'Big Thing' heeft te maken, mag duidelijk zijn? Om terug te komen op die single uit 1965, The Sapphires doen hem sneller en zingen ietsje valser dan The Yum Yums. Hoewel nogal mid-tempo in vergelijking tot The Sapphires, heeft die van The Yum Yums een 'übercoolness' waar je u tegen zegt!

Ik mag niet klagen: Gistermiddag kwam 'I Don't Like To Lose' van The Group featuring Cecil Washington binnen. Wat een plaat! 'Nobody But Me' van The Human Beinz gaat nog net op tijd binnenlopen voor de Blauwe Bak Top 40 (is al klaar, hij is hekkensluiter), 'Don't Bring Me Down' van Rita Dacosta wordt een kandidaat voor de Blauwe Bak Top 40 over 2012, derde kwartaal.

1 opmerking: