donderdag 21 juni 2012

snoepgoed


Ja, ook ik kan het nog wel eens bij het verkeerde eind hebben! Ik bral al een week dat Candi Staton in navolging van 'Suspicious Minds' 'Stand By Your Man' van een uptempo arrangement had voorzien, maar ik kom er zojuist achter dat ze de eerste titel pas in 1982 op de plaat zette. Waarmee ik ook meteen tot één van de sterke punten van Candi Staton kom. Zolang de muziek neutraal blijft, kun je haar stem in ieder gewenst tijdvak invullen. Over tijdloos gesproken... Hoewel Candi inmiddels alweer 72 lentes jong is, gaat ze onverdroten door voor haar zestigjarig jubileum in de muziek. Eigenlijk zit ze er al dik overheen, als we haar eerste gospelgroepje mee rekenen, toch maakte ze in 1953 haar eerste plaatje. Ik zet vandaag met alle liefde Candi Staton in de schijnwerpers. Ook nu blijkt Wikipedia niet zaligmakend te zijn, deze zegt ('citation needed') dat ze tussen 1955 en 1963 platen maakte met The Jewel Gospel Trio, maar Soulful Kinda Music is betrouwbaarder qua discografieën en volgens hun stamt de jongste opname van 1958. Hoe dan ook, er zit een slecht gedocumenteerd gat van meer dan vijf jaar in de carriére van Staton.

Ze is pas acht jaar als ze met haar zusje Maggie en de dames Leatha Mae Malcolm en Betty Jean Byers het groepje The Four Golden Echos begint. Op twaalfjarige leeftijd komt ze met Maggie terecht op de Jewell Christian Academy in Nashville, waar de pastoor meteen zo gecharmeerd is van Canzetta's stem dat hij haar en haar zus koppelt aan Naomi Harrison. Gedrieën dragen ze de naam The Jewell Gospel Trio. Later zal de laatste 'l' in Jewell afvallen. De eerste opnames die ze maken zijn voor het Aladdin-label in 1953, maar helaas zijn de titels niet te achterhalen. 'Take My Hand, Precious Lord' spreekt boekdelen en het is de eerste single die ze maken voor Nashboro in 1955. Wikipedia roept dan dat er ook nog opnames zijn gemaakt voor Savoy en Apollo, maar... als Soulful Kinda Music er geen melding van maakt?

Wel treedt het trio tot en met 1963 op met ondermeer The Soul Stirrers en is dus een gewilde act in het Amerikaanse gospel-circuit. Zoals zoveel gospelzangers en -zangeressen probeert ook Candi het op het 'seculiere' pad. 'Now You've Got The Upperhand' is een dijenkletser, maar doet in 1967 helemaal niks! Rond dezelfde tijd verschijnt ook 'The Judgement', een single op het Minaret-label door Candy Staton & Billy Walker. Staton kan zich niets herinneren van een duet met Walker, bovendien klinkt deze Staton ietsje té blank om onze tante Candi te zijn. Een jaar later tekent ze bij Fame en zal spoedig uitgroeien tot een van de meest succesvolle 'southern soul'-zangeressen. Nee, dat is niet het tegenovergestelde van northern soul! Southern soul wordt gebruikt voor soul uit het diepe zuiden van Amerika, vaak doordrenkt van gospel, maar ook country-invloeden. Hoe zuidelijker kan het als 'Stand By Your Man'? Oorspronkelijk in 1968 een country-hit voor Tammy Wynette (in Europa pas in 1975) en dan met Candi's opvallende stemgeluid. Overigens heeft ze boter op haar hoofd, want ze is vier keer getrouwd. In 2010 trouwde ze met honkballer Otis Nixon, die negentien jaar jonger is dan haar. Ze is dus zelf ook een snoeperd!

Producer David Crawford leidt haar in 1975 in de disco en neemt ze haar grootste Europese hit op: 'Young Hearts Run Free'. In Engeland bereikt het de top tien, in Nederland kunnen we het niet op waarde schatten, ook al klinkt hij nog zo fijn op de radio. Op een album van Staton uit 1979 doet de piepjonge en onervaren Janet Jackson mee, maar in 1982 heeft ze genoeg van de populaire muziek en stelt haar muzikaliteit weer in dienst van de Here. Toch verrast ze vriend en vijand (lees: zowel dance- als gospel-liefhebbers) met haar samenwerking met The Source. 'You Got The Love' is een flinke klassieker die sinds 1990 al enkele malen opnieuw is uitgebracht en een hit is geworden. Sinds een paar jaar waagt Staton zich nog wel eens aan een populair album tussen de talrijke gospel-avonturen door. Als er ooit iemand in het harnas zal sterven, moet het Candi Staton zijn!

Ik ben weer niet erg selectief qua hoesjes, deze komt wederom van singlehoesjes.nl omdat het de enige was die ik van Candi kon vinden. 'I'm Just A Prisoner' was Candi's tweede single voor het Fame-label in 1969, maar was beduidend minder succesvol dan de voorganger 'I'd Rather Be An Old Man's Sweetheart'.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten