donderdag 28 juni 2012

Blauwe Bak Top 40 2012/2: 21-30


30 Do The 45-The Sharpees (One-Derful 4835, 1965)
Ik raakte in december helemaal in extase toen ik deze van The Sharpees op Ebay zag staan. De Engelse persing nog wel! De President-demo uit 1969 met een lage startprijs. Ik moest toen nog even wegwijs worden op E(vil)bay, want ik had al fors geboden toen ik in de kleine lettertjes zag staan dat de plaat niet in een bijster goede staat was. Dat zou blijken! Waar Engelse persingen anders krachtig klinken, daar was van deze de opname uiterst zwak en bovendien volledig afgedraaid. Er zijn verzamelaars die lachend 26 euro uitgeven aan zo’n President-demo, maar ik vond het wel zonde van het geld. Kan het anders? Jawel, de Amerikaanse persing in een fraaie staat voor zes pond bij mijn favoriete dealer!

29 It’s Hard To Get Along-Joe Simon (Sound Stage 7 SS7-2641, 1969)
De podcast moest er even voor overnieuw, maar dan heb je ook wel wat. Toen ik ‘I’ll Be Your Everything’ van Percy Sledge had gekocht, meende ik dat ik hem wel aardig vond. Niet gek voor een artiest waar ik anders moordneigingen van krijg. En zo kwam die in de Blauwe Bak Top 40 terecht op 29. Na de eerste poging tot podcast kon ik mezelf wel verscheuren, want zo’n smartlap tussen de uptempo dingen? Nee, dan zet ik nog liever deze ‘rip-off’ van ‘Amen’ op nummertje 29, maar eigenlijk was die in de ‘bubbling under’ blijven hangen.

28 Speak To Me-P.P. Arnold (Immediate IM 047, 1967)
Toen ik een paar weken geleden de dubbelsingle van P.P. Arnold kocht, dacht ik voorlopig wel even klaar te zijn. ‘The Time Has Come’ is voor de northern soul niet zó interessant, dat ik die ook origineel moest hebben en hetzelfde gold eigenlijk ook voor ‘The First Cut Is The Deepest’. Totdat ik ontdekte dat die laatste een hele leuke b-kant heeft, deze ‘Speak To Me’. Dus toch mijn voelsprieten nog even uitgezet op Ebay en gelukkig is deze plaat voor redelijk weinig verkrijgbaar. En zo heb ik voor minder dan een tientje deze puntgave ‘original’ te pakken. P.P. Arnold is nu eenmaal meer mod dan northern soul, maar toch kan een nummer als ‘Speak To Me’ eenvoudig tussendoor!

27 I Miss You Baby (How I Miss You)-Marv Johnson (Tamla Motown TMG 713, 1969)
Dit is de enige Motown-plaat in deze Top 40, een wat mager resultaat in verhouding tot de vorige twee edities. Deze heb ik in 1997 in Denemarken gekocht en bleef tot maart vrij onopgemerkt. Eigenlijk ontdekte ik de plaat pas bij het optreden van de Beatles-coverband in De Buze. Het aarzelende begin heeft me vaak op het verkeerde been gezet, maar na het intro knalt hij lekker los! Een heerlijk plaatje dat zijn plekje verdient in deze Top 40!

26 Sad World Without You-Pic & Bill (Page One POF 052, 1967)
Nog zo’n plaat die ik wel vaak heb geprobeerd, maar waar ik nooit echt een fijne smaak bij kreeg. Dat kan ik me nu nauwelijks meer voorstellen, want Pic & Bill hebben hun plekje in mijn set gevonden. Een flink obscuur duo dat middels het Page One-label van Troggs-manager Larry Page hun klanken de wereld mocht in gooien. ‘Sad World’ is misschien wat midtempo, maar voor Pic & Bill is dat behoorlijk snel. Het duo zal het meest geëerd worden vanwege hun ‘deep soul’-opnames.

25 Love Diet-The Imagination (20th Century TC-2117, 1974)
Ik kan het niet genoeg zeggen, dit is niet Imagination van ‘Just An Illusion’ en andere gladde disco-hits uit de jaren tachtig. Over deze formatie is erg weinig te vinden, behalve dat verzamelaars nogal gek in het hoofd worden als er een exemplaar opduikt. In Engeland schijnt iemand te zijn die een doos vol heeft en zo nu en dan eentje in de aanbieding doet. Hij kan daarna met vakantie naar Blackpool, niet té lang en zelf krentenbollen meenemen, want voor veertig dollar kom je natuurlijk niet heel ver! Toch ben ik erin geslaagd deze voor vijftig cent te bemachtigen en dat heeft al tot wat jaloezie geleid bij collega-verzamelaars…

24 Nothing Worse Than Being Alone-The Ad Libs (Share #106, 1969)
Lange tijd was ‘I See Your Image’ van The Key mijn duurste plaat, nadat ik deze in 2009 voor 25 euro had gekocht. Dat is alweer lang geleden. The Sharpees kostte me 26 euro, Sharon Tandy en Diane Lewis rond de 30 en deze van The Ad-Libs is voorlopig de lijstaanvoerder met 34 euro. De ‘out of press’-vinylelpee ‘Songs III’ van Marissa Nadler kostte me ooit 35 euro en dat is nog immer de allerduurste plaat ooit, maar we zitten dus erg in de buurt om daar overheen te gaan. Zie bijvoorbeeld Damon Fox, hoewel dat weer een beetje extreem is. The Ad-Libs zijn vooral beroemd door ‘The Boy From New York City’, maar ook ‘New York In The Dark’ (1968) is een klassieker uit de northern soul. Dat geldt in iets mindere mate voor dit fijne mid-tempo nummer uit 1969, maar onder verzamelaars is deze erg gewild, zeker omdat er nimmer een heruitgave of een bootleg van is verschenen. De aanschaf van The Ad-Libs toont andermaal aan dat mijn Blauwe Bak ietsje subtieler van aard wordt. Iets minder gestamp, maar meer ruimte voor de ‘soul’ in de northern soul.

23 Just Say That You’re Wanted (And Needed)-Gwen Owens (Velgo OSV 033, 1968, re-issue: 2011)
Originele exemplaren van deze plaat zijn onvindbaar en, als er eentje opduikt, minstens vierduizend dollar waard. Het leeuwendeel van deze singles zijn echter geëindigd als frisbee in het magazijn van Velgo, want door een foutje waren de meeste exemplaren niet te draaien. Eén van de zeer weinige overlevenden is echter gerestaureerd door de mensen van Outta Sight en klinkt vooral in het laag nog steeds niet ‘koosjer’. De andere kant van de plaat is qua geluidskwaliteit een stuk beter en staat eveneens hoger genoteerd in deze Blauwe Bak Top 40. Ondanks de summiere kwaliteit klinkt hier toch een solide Detroit Soul-stamper van de bovenste plank.

22 You’re Ready Now-Frankie Valli (Philips BF 320 226, 1966)
In 1967-68 kenmerkte The Golden Torch in Stoke-On-Trent zich al door een eigenzinnige muziekkeuze. The Twisted Wheel in Manchester was al vanaf 1962 het adres voor de betere rhythm & blues. Daar keken ze eveneens verder dan de hitlijsten en werd de b-kant van ‘Green Onions’ van Booker T. & The MG’s onverwacht een lokale hit. Toch duurde het tot 1969 eer ook Manchester in de ban raakte van niet voor de hand liggende dansmuziek. The Sharpees met ‘Do The 45’ was zo’n vroege hit, maar in 1971 was het raak voor The Newbeats met hun vijf jaar oude-opname ‘Run Baby Run’ en voor Frankie Valli. De voormalige zanger van The Four Seasons was zijn solo-carriére in 1966 begonnen en nam toen ‘You’re Ready Now’ op. Door het succes in de northern soul werd het nummer in 1971 overgenomen door de discotheken en werd het alsnog een vette hit in Europa. Hoewel het een twijfelgevalletje is, lijkt dit toch nog wel de originele Belgische Philips uit 1966 te kunnen zijn…

21 Learning How To Fly-The Exciters (Today T 1002, 1971)
Waar zoektochten zoal niet toe kunnen leiden. Ik was eigenlijk op zoek naar ‘Blowing Up’ van The Exciters uit 1969, toen ik deze opname uit 1971 voor weinig bij een Engelse dealer traceerde. Het is geen stamper als ‘Blowing Up’ of hun grootste hit ‘Tell Him’, maar toch wel aardig genoeg voor in de Blauwe Bak en een weekje ‘tune-of-the-week’.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten