donderdag 14 juni 2012

goet voud!


De titel is geïnspireerd door het thema van de feestweek in Nijeveen, die morgen van start gaat met een dubbelconcert van Mooi Wark. 's Middags een kindervoorstelling en 's avonds gaan de volwassenen 'in de blote kont'. Ik heb vanmiddag vlaggetjes gekocht en opgehangen, tot zover mijn enige bijdrage aan de feestweek in Nijeveen. Ik heb vanmiddag ook een microfoon gekocht. Twee euro tachtig bij de Action! Kan nog wel een keer! Euh... MOET nog wel een keer, want bij het uitpakken viel de kop er al af! En zo heb ik weer geen microfoon. Geen microfoon is ook geen Soul-x-rated óf ik moet morgen nog zin hebben in een continu-mix. Anders volgende week beter. Tenslotte heb ik vanavond maar liefst negentien singles gekocht. Het begon gisteravond op Marktplaats met Billy Stewart en John Mayall, beide werden aangeboden door iemand uit Uffelte. Vanavond contact gehad en even naar Uffelte gefietst (ca. 8 kilometer). Bart heeft een heuse platenhandel met een klein winkeltje achter huis. Omdat zijn specialisme elpees is, mogen de singles voor weinig weg. Voor twintig euro wordt de koop gesloten!

* Dave Berry- Little Things (1965)
De Engelse persing. Tja, daar heb ik altijd een zwak voor. Bovendien is mijn Nederlandse niet geheel vlak, dus dan lijkt dit een goed excuus. Helaas zit er toch een beetje een rare ruis over deze plaat, maar voor vijftig cent hoor je mij niet klagen!

* Boots- In The Beginning (1969)
De dramatische opvoering van het Scheppingsverhaal door deze groep uit het oosten des lands, die vooral in Duitsland erg populair was. Ik heb deze single wel, maar deze oogt beter van kwaliteit. Ik geloof dat ze mekaar niet echt ontlopen...

* Brainbox- The Smile (1970)
Een zeer fraaie staat met fotohoes.

* Eddy Christiani- Wild Geese (1963)
Eddy Christiani is in 1953 de eerste Nederlander die een electrische gitaar gebruikt op de plaat. Christiani's gitaarwerk wordt door liefhebbers geroemd en ook ik heb een zwak voor zijn instrumentaaltjes. 'Wild Geese', een eigen compositie, had zo uit de koker van The Ventures kunnen komen. Leuke single!

* Carl Douglas- Kung Fu Fighting (1974)
Natúúrlijk hebben we die al 25 keer! Waarom dan de 26e? Eén keer raden... Juist! Het is de Engelse persing en die heb ik nog niet...

* Theo Van Es- The Sky Is Always Blue (1972)
Ik drop graag zo nu en dan de naam van The Shoes op Soul-xotica, want dan wordt een bericht opeens ontzettend vaak gelezen. Ik hoop echter niet dat ik de fans nu tegen het hoofd ga stoten, want lieve help... Hoe heeft Van Es dít ooit voor mekaar gekregen? Wat een miskleun...

* Annet Hesterman- Surrounded By A Ray Of Sunshine (1968)
Deze heb ik al in 1994 gekocht, maar dan zonder de fraaie fotohoes. 'Surrounded' is in de versie van Samantha Jones nogal een mod- en northern-favoriet, maar ik vind deze van Annet de definitieve versie. Op de flip doet ze 'Something's Gotten Hold Of My Heart', maar die is toch wel een beetje truttig uitgevallen.

* The Imagination- There's Another On Your Mind (1974)
Niet te verwarren met de Britse soulpopband uit de jaren tachtig, dit is een tamelijk onbekend Amerikaans gezelschap. Dat er een ander in mijn gedachten is, klopt tot op zekere hoogte, want ik geef de voorkeur aan de b-kant: 'Love Diet'. Een lekker funky dingetje, niet de top, maar wel erg leuk!

* Jackson 5- I'll Be There (1970)
Nu met fotohoes.

* Marie Laforêt- Marie Douceur Marie Colere (1966)
Hier ben ik ontzettend blij mee. Ik had hem al op elpee, maar dat is niet zo praktisch bij het dj-en, mede omdat het nummer midden op een kant staat. Marie gebruikt hier de melodie van 'Paint It Black', begeleid door een stevig groovende beatband, en past er een hele andere tekst op toe. Een riante hap exotica!

* Johnny Lion & The Jumping Jewels- Sweets For My Sweets (1964)
Het lijkt op papier zo leuk, maar hij valt danig tegen. De single is optisch smetteloos, maar is duidelijk vaak met een versleten naald gedraaid. Qua opname is hij niet leuk én kneuterig, helaas alleen het laatste. En dat is niet genoeg om hem buiten de 'sixties'-bak te houden. Archiveren maar!

* John Mayall- Thinking Of My Woman (1970)
Eén van de boosdoeners gisteravond. Zo'n kleurrijk Polydor-hoesje van John Mayall doet mijn hartje sneller kloppen, zeker als die maar 3,50 euro moet kosten. Ik heb een zwak voor de bluesgoeroe uit Manchester, dit eigentijdse sfeerrijke bluesje gaat er dan ook in als de spreekwoordelijke kruidkoek!

* MFSB- Family Affair (1973)
Het zou me niks verbazen als deze later alsnog eens de 'tune of the week' wordt! Waar Sly en zijn familie het nogal 'laidback' brengen, daar maakt MFSB er een funky feestje van! Met een speciale rol voor producer Leon Huff op electrische piano.

* Johnny Otis Show- Ma He's Making Eyes At Me (1958)
Otis is een held in de rhythm & blues en ook enigzins in de 'northern'. Toch vind ik van deze single de b-kant een heel klein beetje interessant, maar om hem daarvoor in de Blauwe Bak te stoppen? De koffer, die vanochtend is gearriveerd, lijkt nu al te klein...

* Percy Sledge- I'll Be Your Everything (1975)
Normaliter krijg ik braakneigingen van heer Sledge, maar deze eerste single op Capricorn kan me nog enigzins bekoren. Op de b-kant dweilt en zeurt de man als ooit te voren, maar 'I'll Be Your Everything' heeft een zekere charme!

* Candi Staton- Stand By Your Man (1971)
Allereerst dit: Geen slecht woord over Tammy Wynette! Toch doet Staton hetzelfde als wat ze rond dezelfde tijd eveneens doet met 'Suspicious Minds'. Door het ritme wat op te voeren, maar nog wel heerlijk aanstellerig zingen in het refrein, maakt ze hier een heel ander nummer van. Staton is een lichtelijk ondergewaardeerde zangeres van grote klasse en een lange staat van dienst. Zelfs haar recente albums zijn nog goed te pruimen!

* Billy Stewart- Summertime (1966)
Deze blijft op veilige afstand van fruit en andere levende have. Het vorige exemplaar is slachtoffer geworden van de rottende kiwi's en kon afgevoerd worden. Deze is in een minstens zo goede staat, voor vijf euro een koopje! Als je ziet wat er soms voor deze single wordt gevraagd en betaald... Ik ben het met verkoper Bart eens dat dit de enige juiste prijs is. Mijn vorige exemplaar kostte een gulden, maar ja, dat was ook in 1993...

* Three Dog Night- Joy To The World (1971)
Ik heb al vaker mijn beklag gedaan over de slechte Nederlandse EMI-persingen van omstreeks 1970. Dit is ook weer een fraai voorbeeld, deze van Three Dog Night heeft een onverklaarbare ruis over de opname zitten. Het kan nog moeilijk worden om een beter exemplaar te vinden, zeker voor deze prijs: Mét fotohoes slechts vijftig cent!

* Gerhard Wendland- Tanze Mit Mir In Den Morgen (1962)
Hoppa, smeer het de voetballiefhebbers nog maar even in de ogen! Nee, de reden van Wendland is dat hij in het hoesje zit van 'Pickney Gal' van Desmond Dekker & The Aces en het is nooit verkeerd om die alvast in de bak te hebben staan. Voor Wendland hebben we de grote zus van de Blauwe Bak, een gigantische koffer op wielen. We noemen het wel de Grijze Bak...

1 opmerking:

  1. En hier is het derde deel van de Blauwe Bak Vreemdelingen: Van The Dells tot en met The Equals. Veel plezier! http://soulx1975.podomatic.com/entry/2012-06-14T17_19_01-07_00

    BeantwoordenVerwijderen