maandag 18 juni 2012

tune-of-the-week: Dana Valery


De 'tune-of-the-week' is deze week niet een heel klein beetje nieuw! Okay, het nummer zélf stamt uit 1972, maar de vinylsingle waar het op voor komt, is pas in april verschenen. Niet in het bovenstaande fotohoesje. Ofwel, met dit hoesje werd in het begin geadverteerd (sommige dealers doen het nog steeds), maar het échte hoesje toont de foto van Dana in het ITV-programma Ladybirds. Daar trad ze in 1965 op samen met Sandie Shaw en Marianne Faithfull. Een foto met haar beroemde Britse collega's staat op de achterkant van het hoesje, samen met een extensieve biografie door Richard Searling, in de jaren zeventig dé northern soul-deejay van Engeland. Gelukkig maar, want haar Wikipedia geeft wel een paar 'insights', maar vertelt bitter weinig over haar muzikale uitingen. Hoewel de biografie wel weer deugt! Voor veel deejays, vooral degene in de northern soul, zijn elpees niet echt praktisch. Zeker als de gewenste track ergens midden op een kant staat. Dat leverde in de jaren zeventig nogal eens bootlegs op, maar ook 'cover ups' (denk aan het voorbeeldje van The Detroit Shakers, eerder hier behandeld. Dat is dus een albumtrack van de Amerikaanse Outsiders). Met een single-release van twee gezochte Dana Valery-tracks maakt Go Ahead vele deejays erg blij. Het loopt dan ook storm!

Dana Valery is geboren als Fausta Dana Galli in 1943. Haar wieg staat in het stadje Cremona, even buiten Milaan. Als kind verhuist ze met het gezin naar Zuid-Afrika, waar in de vroege jaren zestig haar carriére van start gaat. Haar eerste single heet 'Hava Nagila' en verschijnt alleen in Zuid-Afrika via CBS, maar ze heeft dan al drie jaar in de amusements-hoek van Johannesburg gewerkt. Vanaf 1964 pendelt ze geregeld op en neer naar Engeland, waar ze een contract heeft gekregen bij Decca, dat vreemd genoeg parallel loopt met verdere opnames voor CBS die alleen in Zuid-Afrika verschijnen. 'This Is My Prayer' is de eerste van drie singles voor Decca die geen indruk maken op de hitparade, maar dat wel tot een uitnodiging leidt in het televisieprogramma Ladybirds. Rond 1967 gaat ze zich meer toeleggen op de Amerikaanse markt. Ondersteund door CBS neemt ze in dat jaar een single op voor het Amerikaanse Columbia: 'Having You Around'.

Het is evenwel de b-kant die het meest interessant is. De schrijver ervan wordt niet als dusdanig genoemd, maar we horen hem wel! Paul Simon zingt op de achtergrond mee in zijn 'You Don't Know Where Your Interest Lies'. Hoewel de plaat op dat moment geen hit wordt, zal deze rond 1974 opeens erg populair worden in de northern soul. Niet dat Paul Simon óf Dana Valery daar iets van merkt, maar toch... Dana speelt in 1966 en 1967 456 maal de voorstelling 'Wait A Minim!', een Zuid-Afrikaanse productie. Een jaar daarvoor heeft ze eraan getwijfeld om de brui te geven aan de muziek, maar een bezoekje aan haar oudere broer, de befaamde Italiaanse tenor Sergio Franchi, heeft ervoor gezorgd dat ze is door gegaan. We zijn hem er nog altijd dankbaar voor!

En zo komen we langzamerhand uit bij deze 'tune'. Na een serie weinig succesvolle singles en elpees, weet ze toch nog steeds vaklui om zich heen te verzamelen. Ze krijgt een contract bij Brunswick en met mensen als Carl Davis, Tom Washington en Willie Henderson mag ze voor haar (voorlopig laatste) album gebruik maken van achtergronddeuntjes die zijn gemaakt voor The Chi-Lites en Jackie Wilson. In combinatie met de soulvolle zang van Dana is dit voer voor de echte liefhebber: 'Not The Flower But The Root' is in 1972 geen winnaar als het tot keiharde dollars komt, maar misschien wel één van de allerbeste Brunswick-platen uit die tijd. Hoewel de plaat uit louter 'winnaars' bestaat, krijgt 'You Babe' al snel een beetje waardering in Engeland. Dit liedje van Curtis Mayfield is in 1970 door Otis Leavill opgenomen, maar vreemd genoeg nooit verschenen. Ik ga echter voor de 'tune' toch voor de b-kant, hierop doet ze 'This Love Is Real', een album-track van Jackie Wilson. Dit is soul met pure klasse!

Dana is later getrouwd met muzikant en architect Peter Catalano. Nadat haar broer Sergio Franchi in 1991 plotseling overleed, hebben Dana en Peter een organisatie opgericht voor 'goede gezondheid en volwaardige relaties'. Ze presenteerden, met dit idealisme als achtergrond, een radio-show in New York: 'Natural Harmony'. En waar is Dana nu? Daar moesten we Ian Levine maar even opzetten, die kan haar vast vinden. Er gaan geruchten dat ze is teruggekeerd naar Italië. Ze schijnt helemaal niets af te weten van de hernieuwde interesse in 'You Babe' en de waardering voor 'Interest' uit de northern soul-hoek!

Ik zal het even uitleggen: Na het fiasco met de Action-microfoon van geen drie euro ben ik het een beetje zat. Ik kan me op dit moment even geen goede microfoon veroorloven, gaat misschien nog wel een week duren, maar wil toch wel verder met Soul-x-rated. Dus ga ik het volgende doen: Ik neem morgen 20 plaatjes op, non-stop, en publiceer dit als podcast. Op Soul-xotica komt dan de 'track-by-track' speellijst met korte verhaaltjes bij de gedraaide nummers. Waar ik anders Soul-x-rated presenteer door een microfoon, presenteer ik het morgen door deze praatpaal. Bovendien hoop ik zo ook weer wat nieuwe potentiële lezers te trekken? Jajajajaja! Ik weet het, héél soms kan ik nog wel commercieel denken!!!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten