maandag 25 juni 2012

tune-of-the-week: Fatback Band


Als ik in staat was mezelf te verscheuren, dan lag ik inmiddels al in duizenden snippers. Ik leer 'Wicky Wacky' van Fatback Band in april kennen en sinds die tijd hou ik mezelf voor dat deze formatie in 1982 een hit heeft gehad met het uiterst gladde 'Zoom'. Zelfs vanochtend, toen ik de kersverse Soul-x-rated opnam, hoorde ik mezelf dat duidelijk zeggen. Hoewel de nieuwe microfoon niet je van het is, beschouw ik de opname wel als gelukt en hik er tegenop om een nieuwe te maken, maar het is natuurlijk ontzettend fout! 'Zoom' is namelijk een hit voor Fat Larry's Band, het verhaaltje kunnen we daarmee afdoen als 'Larry Cook'? Dat de Fatback Band in de jaren tachtig ietsje gladder is geworden, klopt op zichzelf wel, maar het wordt nimmer EO-verantwoord als Kool & The Gang. Van donderdag tot en met zaterdag presenteer ik hier de Blauwe Bak Top 40 in vier bedrijven, vrijdag verschijnt naar alle verwachting een podcast in twee delen. De Soul-x-rated moet ik nog publiceren, al dan niet met fout, deze is geheel opgebouwd uit platen uit de 'bubbling under', inclusief een 'tune of the week' die behoorlijk in contrast staat met de northern soul: 'Wicky Wacky' van Fatback Band (1974).

Tóch klopt het eerste deel van het verhaal wel! Fatback Band is een tijdgenoot van Kool & The Gang, beide bands staan ontzettend hoog aangeschreven bij liefhebbers, maar bakken er tot de midden jaren zeventig niet zoveel van op de hitparade. Fatback Band komt in 1970 bijeen in New York op initiatief van Bill 'Fatback' Curtis, die poogt om de 'vette' beat uit de New Orleans-jazz met de pas uitgevonden funk te combineren. Bij vlagen neemt de groep de vormen aan van een bigband, inclusief een vrij anonieme zanger en een zangeres. De eerste single van de groep heet 'Soul March' en verschijnt in 1973, maar het is geen succes. Dat is 'Street Dance' wél, dat bereikt in Amerika een 26e plek in de Billboard R&B-lijsten, toch kan de oversteek naar de reguliere charts nog niet worden gemaakt. 'Wicky Wacky', 'onze' tune, is de vijfde single en de tweede voor Event, maar bereikt ternauwernood de R&B-lijst en blijft op 94 steken. Wat ook geldt voor Kool & The Gang ('the second baddest out there', volgens James Brown) gaat eveneens op voor Fatback Band. Een paar jaar later zullen met name hiphop-pioniers zweren bij deze opnames, maar de muziekscene is daar in 1974 nog niet klaar voor. 'The party people', waarover gezongen wordt in 'Wicky Wacky', heeft het nog even te druk met de Phillysoul en het aarzelende begin van de disco. Fatback Band is dé 'heavy metal' onder de funkgroepen uit die tijd.

Geduld is een schone zaak en in 1975 scoort de groep de eerste Engelse hit met 'Yum Yum', terwijl deze in Amerika weer niet de reguliere hitparade haalt. Met de opvolger 'Do The Bus Stop' wordt feitelijk 'line dancing' uitgevonden. 'Do The Spanish Hustle' komt in Amerika één plekje te kort voor de Billboard, maar is in Europa een hele grote hit, wat eveneens geldt voor 'Double Dutch'. Vooral in Engeland blijft de groep tot en met 1985 erg populair. Tegen die tijd is men in Amerika de groep al helemaal vergeten, of het moet vanwege dat ene wapenfeit zijn...

Eind 1979 broeit het in de muziekscene. Wie patent heeft op het idee is niet echt bekend, wel wordt er op verschillende fronten geëxperimenteerd met rap en funk. Het scheelt maar een week, maar Fatback Band komt in 1979 als eerste met een hiphop-single: 'King Tim III'. De eerste commerciële hiphop-single, wel te verstaan. Een week later gaat Sugarhill Gang met hun 'Rapper's Delight' er met de hoofdprijs vandoor. Hoewel de plaat van Fatback Band alom wordt gerespecteerd als een klassieker, is het nimmer de hit die Sugarhill Gang op hun conto kan bijschrijven. In 1983 is 'Is This The Future' een bescheiden Amerikaanse hit, welke pas in 1985 wordt uitgegeven in Engeland als een single met dubbele A-kant. Op de andere zijde staat 'Wicky Wacky'. Vreemd dat er op de labels totaal geen melding van het oorspronkelijke jaartal wordt weergegeven. Ik kon in april nauwelijks geloven dat een band anno 1985 zo 'retro' kon klinken als in 'Wicky Wacky'...

'Wicky Wacky' is eigenlijk veel te funky voor in de Blauwe Bak en toch heb ik het al eens gewaagd om hem er tussen te plakken. Dat is op zichzelf ook niet nieuw, want dat deed ik al vaker met bijvoorbeeld 'Quack Quack' van Paul Jackson of 'Funky Chick' van The Majestics en in dat rijtje past ook wel een 'Wicky Wacky'.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten