zaterdag 2 juni 2012

raddraaien: Tom Clay

Ik schreef onlangs over de familieband tussen Soul-xotica en Soul-x-rated en gisteravond werd die even heel erg duidelijk. Ik twijfelde al sinds dinsdag om nóg een podcast op te nemen, alleen kon ik maar niet tot een juiste platenkeuze komen. Toen ik gisteravond schreef dat de enige originele Blauwe Bak even overhoop lag, ging ik hem meteen reorganiseren (plaatjes terugzetten) en kwam daarbij een paar merkwaardige dingen tegen. Opeens was daar het idee: Alle platen die eigenlijk niets in de Blauwe Bak hebben te zoeken in een programma presenteren. Vanmiddag is het eerste deel online gegaan. Volgens mij is er nu alweer een reactie onder dit bericht? Zal die spammer wel weer zijn... Bijkomend voordeel is dat de Blauwe Bak weer compleet is en ik dus naar hartelust kan raddraaien, vandaag met de 89e uit de desbetreffende bak. Hoewel dit een behoorlijke 'novelty' is, is de kans klein dat deze in een podcast is te horen. Deze single is in 2009 slachtoffer geworden van de kiwi's en ik ben sindsdien op zoek naar een ander exemplaar. De kiwi's kunnen echter niet voorkomen dat-ie vandaag in Raddraaien kan: 'What The World Needs Now Is Love/ Abraham, Martin And John' van Tom Clay, de boosdoener op de foto.

'Novelties' worden nog wel eens verward met grappige platen. Ze zijn op één hand te tellen, maar toch zijn er 'novelty'-hits die niet persé om te lachen zijn. 'If' van Telly Savalas is niet als grapje bedoeld, ook al lig je dubbel van het lachen van hoe Savalas de tekst voordraagt over dat 'corny' achtergrondkoortje. In die categorie valt ook de raddraaier van vandaag. Met alle recht een vreemde eend in de bijt op de Amerikaanse hitparade. Een collage van een commentaarstem en een kind, historische radiofragmenten en gedeeltes van twee liedjes. Het zou niet het recept zijn van een geheide hit en tóch werd het een kaskraker. Tom Clay stond ermee op een achtste plek in de Billboard van 1971, Eb hém horen we nu juist niet tijdens de plaat!

Tom Clay is in de jaren vijftig en zestig werkzaam als dj voor radiostations in Detroit. Het is echter in 1971 als hij een idee krijgt en zichzelf even opsluit in een radiostudio. Gewapend met bandrecorders, een platenspeler, enkele banden met fragmenten en een elpee van een zanggroepje dat zich The Blackberries noemt (anno 2012 hebben ze hun naam omgedoopt tot The Telephones?) gaat hij aan de slag. Wie de interviewer en het kind zijn, is niet bekend. Een man vraagt aan een kind de betekenis van vier woorden. Bij de eerste drie woorden ('segregation', 'bigotry' en 'hatred') weet het kind de betekenis niet, bij 'prejudice' vermoedt het dat mensen dan ziek zijn. En dat kon zo door voor de koektrommel, want dat is helemaal goed geantwoord. Dan horen we The Blackberries een gedeelte 'Abraham, Martin And John' zingen en horen we 'live' de moord op John F. Kennedy in Dallas, vervolgens een speech en het bericht dat Dr. Martin Luther King is vermoord en tot slot de moord op Robert Kennedy. Abraham Lincoln wordt in het hele verhaal niet genoemd, waarschijnlijk omdat daar geen geluidsopnames van bestaan? Tenslotte zingen The Blackberries 'What The World Needs Now Is Love' en vraagt de interviewer het kind opnieuw naar de betekenis van de vier woorden. Het eindigt met het antwoord op 'prejudice': 'I think that's when people are sick'.

Ik ben voor dit bericht enige dank verschuldigd aan 'Animal My Soul', het weblog van Ray Bould (of Boldray) op Wordpress. Van deze persoon 'leen' ik de foto van Tom Clay. Hij trekt in zijn verhaal van 17 maart 2011 een interessante parallel met de 'Loving Awareness'-campagne op Radio Caroline. Dit was bedacht door de eigenaar van Caroline, Ronan O'Rahilly, en moest 'goedheid' en 'liefde' als product verkopen. Dit werd ondermeer gedaan door middel van reclameboodschappen op de zender van de piraat. Hoewel Tom Clay enige tijd na de start van 'Loving Awareness' kwam, schetst het toch wel iets van de rol die de discjockey leek te krijgen. Scholen en kerken kregen meer en meer te maken met uitval, maar de luistercijfers van de radiostations groeiden gestaag. Als er iemand invloedrijk genoeg was om zo'n boodschap verder uit te dragen, was dat wel de deejay! Tom Clay is in 1995 op 66-jarige leeftijd overleden.

Voordat we morgen overgaan in marstempo wil ik nog even melden dat ik vanochtend 'Nothing But A Heartache' van The Flirtations heb binnengekregen. De oude single was brandhout en bovendien had ik hem nog niet met fotohoes. Nu is het helemaal voor elkaar: De gewenste Engelse persing met de Nederlandse fotohoes. Via 'good old' Marktplaats!

1 opmerking:

  1. Sorry, ik was het gisteren even vergeten! http://soulx1975.podomatic.com/entry/2012-06-02T07_38_40-07_00

    BeantwoordenVerwijderen