maandag 11 juni 2012

raddraaien: The Darts


De kappers in de regio Zwolle van de Gouden Gids blijkt een onuitputbare bron te zijn. Ik had de eerste veertig 'gereserveerd' voor extra podcasts, maar heb daar van afgezien en dus ben ik verder gegaan met de 41e. We zijn inmiddels bij de 56e kapper en we zitten nog steeds onder de A! We kunnen dus nog enkele malen het klokje rond. Ik werk eerst naar de 39e bak toe (het zijn er dankzij de Blauwe Bak inmiddels 40 geworden, maar die laatste bevat momenteel slechts vijftien platen...) en gaan dan de bakken weer in een andere volgorde rangschikken. Het Raddraaien bevalt me dermate goed dat ik me niet kan voorstellen dat dit ooit gaat vervelen. Vandaag richten we onze pijlen op de 24e uit bak 15 en dat is 'Daddy Cool-The Girl Can't Help It', de debuut-single van The Darts. Een band die anders niet zo snel aan de beurt was gekomen!

The Darts is niet echt een 'overnight sensation'. Het duurt ruim een jaar voordat de groep met 'Daddy Cool' de Britse hitlijsten bestijgt. In 1976 komt deze groep bijeen in Brighton, maar zetelt zich niet veel later in de hoofdstad. The Darts is eigenlijk een ontmoeting van twee bands: Rocky Sharpe & The Razors en John Dummer's Blues Band. De laatste heeft in 1971 een zeer verrassende hit in Nederland gehad met 'Nine By Nine', voor deze 'novelty' noemde hij zijn band The Famous Music Band. Dummer is zélf ook een lid van The Darts. Meest in het oog springend zijn zanger Den Hegarty en zangeres Rita Ray. Muziek is uiterst milieuvriendelijk, het wordt aan de lopende band 'gerecycled' en rond 1976 is de muziek uit de jaren vijftig toe aan een herwaardering. Het brengt Fats Domino terug in de hitparade, evenals Chubby Checker (met een liedje uit 1961), Al Martino en wat te denken van die maffe Hank Mizell. The Darts springt in op dit succes met doowop-liedjes als 'Daddy Cool' (oorspronkelijk een hit voor The Rays) en hun grootste in Nederland: 'Come Back My Love' (origineel van The Wrens).

Hoewel de groep een flinke lijst hits heeft in Engeland, blijft het daar 'Staphorst'... (regionaal dart-jargon: Als een pijl in de 19, 20 en 1 gaat. Staphorst heeft dan met inteelt te maken...). 'Daddy Cool' blijft op zes steken, de daaropvolgende singles 'Come Back My Love', 'The Boy From New York City' en 'It's Raining' komen niet verder dan nummer twee. De vroege albums doen het evenmin niet slecht. Hierbij moeten we het monstersucces van soundtracks van 'Grease' en 'Saturday Night Fever' in ogenschouw nemen, want deze domineren de albumlijsten van 1977-78. Het vertrek van Hegarty is in 1979 een gevoelige klap voor de band. Die blijft onveranderd actief, maar de hitsuccessen zijn bescheiden. Hegarty zou in 1981 presentator worden bij de BBC. Zijn vervanger heet Kenny Andrews.

Rob Davis is eveneens een prominente naam die zal toetreden tot The Darts. Hij heeft in 1974-75 zijn kwartier bekendheid gehad als lid van Mud en hij zou nog decennia lang actief blijven in de muziek. In 1981 loopt het contract met Magnet af en de platenmaatschappijen staan niet in de rij. De doowop-rage is dan alweer passé, het is nu even de rockabilly van The Stray Cats en Rocky Sharpe & The Replays die in de roos schiet. The Darts legt zich toe op de musical 'Yakety Yak' en verdwijnt in 1985 definitief van het podium, ook al zijn er kortstondige reïncarnaties in 2006 als er een verzamelalbum van de groep verschijnt.

Morgen géén 'tune-of-the-week'-verhaal! Door de festiviteiten rondom het vijftigjarig jubileum van de Britse koningin, heeft het openbare leven (waaronder de posterijen) een week lang plat gelegen, waardoor ik de beoogde 'tune' nog steeds niet binnen heb. En dus is het een 'oud' plaatje geworden die het geheel verdient: 'It's A Woman's World' van The Gypsies. En die hebben we recentelijk hier nog behandeld. De volgende Raddraaier wordt de eerste uit bak 16 en dat wordt een gek verhaal. Ik hoop althans dat er iets te vinden is over deze redelijk onbekende hitmaker uit 1971!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten