zondag 24 juni 2012

Schijf van 5: voetbal


Een niet nader te noemen volger meende vorige week nog dat ik deze Schijf van 5 over voetbal zou laten vallen, omdat Nederland niet meer mee doet in het EK. Wat had je zelf gedacht? Voor een blogger die bijna een jaar geleden een Schijf van 5 met kerstnummers deed, kan het uitschakelen van Oranje alleen maar tot de feestvreugde bijdragen. Wat als we een mazzeltje hadden gehad? Dan hadden we nog een keer naar zo'n wanprestatie moeten kijken. Nee, wees maar dankbaar! Er valt overigens nog genoeg te genieten van het EK. Ik ving gisteren de volgende quote op van een Facebook-vriend, uit de mond van Frank Snoeks tijdens het duel tussen Spanje en Frankrijk: ,,We zitten niet naar High Chaparel te kijken, daar werd tenminste nog geschoten". Waarop een andere vriend vanuit Frankrijk reageerde met: ,,Hier doen de verslaggevers alsof er iedere minuut wordt gescoord". Zo'n verhaal ken ik ook van Theo Koomen. In het uiterste begin van de transistorradio nam iemand zo'n ding mee naar een wedstrijd van FC Volendam. Een slaapverwekkend tafereel, maar Koomen bracht een verslag voor de radio alsof het erg spannend was. Voetbal oorlog? Welnee, voetbal is humor! We nemen de vuvuzela nog eens te hand voor deze Schijf van 5 voetbal-geïnspireerde plaatjes.

'I'll Never Drink Again' is een liedje dat helemaal 'past' op de ochtend na een of ander zuipavontuur. Ik heb het dikwijls gezongen, totdat ik in april 2009 besloot om de tekst tot waarheid te maken. Het goede nieuws is dat het Harm Breemer na veertig jaar ook is gelukt... De man, die we beter kennen als Alexander Curly, is eveneens gestopt met drinken, roken, eten en ademen. Een paar weken geleden wilde ik in de Extratet de eerste 20 singles uit mijn verzameling draaien, maar hikte al een beetje op tegen de nummer dertien. Dat is vandaag de hekkensluiter geworden, alleen maar omdat Curly ons is ontvallen! 'Hollanders' van Alexander Curly (1981) had ook een tekst met vaderlandse geschiedenis, volgens mij was dat de hitversie. Er verscheen echter ook een 'voetbalhit'. Die zet ik vandaag op vijf!

'You'll Never Walk Alone', was één van de suggesties die ik binnen kreeg. Tja, het is natuurlijk onlosmakelijk verbonden met Liverpool en het voetbal in het algemeen, maar het gáát niet over voetbal. In Liverpool is echter wel de zangcultuur begonnen op de voetbaltribunes, er is in de begin jaren zeventig nog eens een dubbelalbum verschenen met een wedstrijd van Liverpool. De microfoons zijn echter niet gericht op het voetbalveld of de verslaggevers, maar op de tribune. De luisteraar van dit bijzondere stuk exotica krijgt dus negentig minuten zang en handjeklap van de tribune te horen, niks ingestudeerd, zomaar een 'veldopname'. Helaas heb ik deze erg gewilde elpee in Engeland moeten laten liggen wegens ruimtegebrek! Of 'He's Got The Whole World In Our Hands' ook zijn wortels heeft in Liverpool, is me niet bekend, wél dat Nottingham Forest FC waarschijnlijk de enige voetbalclub is die in de Nederlandse Top 5 heeft gestaan. Hun opname als 'We Got The Whole World In Our Hands' met de band Paper Lace mag vandaag op vier.

Zo'n EK of WK brengt altijd een hausse teweeg aan liedjes, soms bewerkingen van bestaande titels, maar ook speciaal voor de gelegenheid geschreven. Het wil wel eens overkomen dat je per ongeluk een kroeg binnenstapt waar ze al die malligheid op de harde schijf hebben staan. Het is niet anders, drankje ledigen en volgende kroeg! Toch is er met ieder toernooi wel een band of artiest in het aanbod te vinden, waarvan je het niet zo snel zou verwachten. Neem nou 'Naar Voren!' van De Raggende Manne, maar ook een suggestie die door een trouwe volger werd gedaan. Een plaatje met een hoog 'o ja'-gehalte. Na de zege op het EK in 1988 bakte Nederland in 1990 er maar weinig van op het WK. Dat kan hem aan de liedjes hebben gelegen, als speler wordt je niet blij van André Hazes of Ron Brandsteder en de Havenzangers. Nee, neem nou de Engelsen, die hadden pas een leuk WK-nummer: 'World In Motion' van New Order. Geheel verdiend op drie!

Bijna was die nummer 1 geweest, maar voor de derde achtereenvolgende week Pink Floyd noemen en nooit op één vind ik ook wel sneu. Zo'n slechte band is het nu ook weer niet. Ik had ooit De Singel in Zwolle in lichtelijke paniek, toen ik opbiechtte dat ik XTC in mijn platenkoffer had. Het drong niet zo snel tot hun door... Er gaat niks boven een lekker ontbijtje van drugs op zo'n druilerige zondag met Oranje uit het WK en dus laaf ik me aan XTC. 'All the world is football-shaped, it's just for me to kick in space, and I can see hear smell touch taste, and I've got, one-two-three-four five', neem ik nu dan over van het fotohoesje van 'Senses Working Overtime' van XTC uit 1982. De inspirator voor deze Schijf mag op twee.

Het is jammer dat ik 'Fearless' pas jaren later leer kennen, anders had ik graag het 'You'll Never Walk Alone' langs de meetlat willen leggen met dat dubbelalbum. De Rodgers-Hammerstein-compositie aan het einde van 'Fearless' wordt inderdaad gezongen door de Liverpool FC en dat moet Roger Waters in het bijzonder pijn hebben gedaan. Hij staat immers te boek als een fanatiek Arsenal-supporter. Hoewel de tekst zélf niet meteen naar voetbal is te herleiden, geldt dit wel voor de titel. 'Fearless' is 'slang' voor 'awesome', dat afschuwelijke leenwoord dat steeds vaker in onze taal opduikt. Het is niet de meest overtuigende Schijf geweest in de geschiedenis, ik had zelf gehoopt op meer voorbeelden als XTC, toch mag Pink Floyd deze besluiten met 'Fearless' van het album 'Meddle' (1971). Omdat we toch liever singlehoesjes gebruiken, heb ik gekozen voor het hoesje van 'One Of These Days'.

Je zou het bijna denken, in navolging van kerst in eind juni, maar nee... Het heeft daar niets mee te maken. Volgende week gaan we het over Mary hebben. Geen afleidingen daarvan, gewoon simpel Mary en al helemaal geen Mary Ann(e), want die hebben we al eens gehad. Dat trotse wicht van Ike & Tina trap ik de oever af!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten