dinsdag 12 juni 2012

raddraaien: Lally Stott


Heel soms doen we de naam Soul-xotica alle eer aan! Vaak is het eerste deel van de naam aan de beurt, fijne obscure soul-deuntjes. Dat -xotica is niet alleen een zoveelste woordspeling van Soul-X, maar heeft ook iets te maken met mijn neus voor rare, gekke, maffe plaatjes. De eerste kapper in de Gouden Gids die met een B begint, is gevestigd op nummer 1 en zo komen we tot wellicht de meest exotische artiest van deze maand: Lally Stott. Ook al is de eerste in de desbetreffende bak de opvolger van 'Chirpy Chirpy Cheep Cheep', namelijk: 'Jakaranda'. De man heeft wonderwel ook nog een Wikipedia-pagina, gelukkig maar, want mijn parate kennis over deze opmerkelijke hitmaker was erg summier geweest. Als de kijkcijfers werkelijk hebben te maken met de obscuriteit van een artiest, dan voorspel ik een megahit en heet iedereen van harte welkom op deze dagelijkse praatpaal!

Het begint evenwel met het kip en het ei. Ik kan maar niet ontdekken hoe het nu precies zit met 'Chirpy Chirpy Cheep Cheep', maar trap af met Middle Of The Road. Van 1967 tot 1970 is deze Schotse popgroep actief als Part Four en Los Caracas. In die laatste uitdossing wint het de Engelse talentenjacht 'Opportunity Knocks'. Op 1 april 1970 neemt het de naam Middle Of The Road aan en toert intensief in Europa. Het schijnt dat de groep vóór het hitsucces menigmaal heeft opgetreden in het zalencentrum van De Witte Paarden, vlakbij Steenwijk. In de loop van 1970 belandt de groep in Italië. Daar staat een producer op hun te wachten, waarvan ik me kan voorstellen dat die inmiddels naar Hawaï is verhuisd: Giacomo Tosti. Tosti heeft in dezelfde tijd ook het Deense Savage Rose onder zijn hoede, die hebben we eerder dit jaar al eens behandeld. Met Tosti en de tekstschrijvende en componerende broers Di Capuano wordt menig grote hit gescoord. Hoewel hun eerste op naam staat van een excentrieke Brit.

Wat Harold Stott voor 1971 heeft gedaan, vertelt Wikipedia ons niet. Tóch heeft het een foto staan uit 1962 van onze held die toen al een gitaar kon vasthouden. Stott neemt zijn platen op voor het gloeilampenfabriekje uit Eindhoven en zijn uitvoering van 'Chirpy Chirpy Cheep Cheep' verschijnt ongeveer gelijktijdig met die van Middle Of The Road. Of Stott nauwe banden heeft met Middle Of The Road óf met Tosti, dat is niet duidelijk. Wél dat Middle Of The Road de absolute winnaars zijn in de strijd op de hitparades. Stott bereikt alleen in Australië een week lang de toppositie. Het is een hit in Italië en strandt in Amerika op 92. Daar heeft Mac & Katie Kissoon dé hitversie te pakken. In Nederland bereikt de single een achtste plek, maar staat volledig in de schaduw van de Schotse groep.

Hoewel Stott daarna nog twee hitjes heeft met 'Jakaranda' en 'Love Is Free, Love Is Blind, Love Is Good', is hij opeens ook betrokken bij het schrijven van twee latere Middle Of The Road-hits: 'Tweedle Dee Tweedle Dum' en een andere Nederlandse nummer 1-hit 'Sacramento'. Dat 'Semolita' wordt opgenomen door Jerry Reed en 'Summer Song' door Engelbert Humperdinck is leuke trivia, want ik ken beide nummers niet. Rond de persoon van Stott wordt het daarna ook heel erg stil. Zó stil dat het de massa ontgaat dat Stott in 1977 omkomt in een motorongeluk in de buurt van zijn thuishaven, Prescot in Lancashire. Zijn muzikale testament laat twee opmerkelijke Nederlandse hits achter: 'Chirpy Chirpy Cheep Cheep' en 'Jakaranda', dat piekt op nummer 34.

Kan ik tot slot nog even melden dat ik vandaag twee singles heb binnengekregen: De beoogde 'tune-of-the-week' van Dana Valery en 'Gotta Get My Baby Back' van Damon Fox. Over ruim een uur, even na middernacht, start de opname van de nieuwe Soul-x-rated. Het resultaat staat ter zijner tijd onder 'reacties'!

1 opmerking:

  1. Helaesch, na zeven pogingen blijkt mijn microfoon écht te zijn overleden! Ik heb hem pas een maand en, ja, ik heb keurig de verpakking weggegooid! Tuuterdetuut, om met Truus de Mier te spreken. Misschien dat ik een continu-mix doe, maar die komt dan onder het bericht van morgen te staan. Mijn excuses voor het ongemak!

    BeantwoordenVerwijderen