dinsdag 19 juni 2012

Soul-x-rated 2012- week 25


Bij gebrek aan een deugdelijke microfoon en aan koper en papier om er eentje te kopen, deze speciale aflevering van Soul-x-rated. Muziek via de podcast, presentatie op het scherm. Omdat ik maar liefst 20 liedjes heb gedraaid, begin ik meteen maar!

1. Summertime-Billy Stewart (1966)
Een beetje voorbarig, de zomer begint immers pas donderdag, maar toch een fijne start. Het KNMI voorspelt weinig goeds voor donderdag, daarentegen zie ik de hele dag al mensen voorbij lopen in hun t-shirt. (Het is druk, want Nijeveen heeft vandaag jaarmarkt). Maar vooral omdat ik deze afgelopen donderdag in Uffelte heb gekocht. Vandaag trouwens aandacht voor meerdere aankopen van die dag.

2. Tap Turns On The Water-CCS (1971)
Collective Consciousness Society zat een paar weken geleden al in het tweede deel van de Blauwe Bak Vreemdelingen, toen met 'Walking'. Ik noemde toen ook deze titel, die eveneens in de Blauwe Bak resideert, dus leek het me wel aardig om deze vandaag aan de speellijst toe te voegen. CCS was een supergroep rondom de pionier van de 'Britblooze', Alexis Korner. Ondermeer John Mayall zat ooit bij hem in de leer!

3. Lipsill-Dungen (2004)
Aandacht voor twee kleine monumentjes. 'Ta Det Lugnt' is al vanaf het begin af aan mijn meest favoriete album aller tijden. Alle andere schijven vinyl komen zondermeer op een gedeelde tweede plaats, maar Dungen is de beste. De tweede schijf van deze dubbelaar was echter lange tijd zoek, dankzij de verhuizing is hij weer boven water gekomen en kan ik me weer eindeloos laven aan één van de meest perfecte popsongs aller tijden: 'Lipsill'. Ik krijg er niet genoeg van! Ik weet na 7,5 jaar ook nog steeds niet waar hij het over heeft...

4. Sitting By The Window-Moby Grape (1967)
Op Facebook staat 'Admin at Moby Grape' als mijn beroep. Dat klinkt meer dan dat het in werkelijkheid is. Ik had ooit de oudste bestaande Moby Grape-fanpage op Facebook 'geliked', toen de moderator aan gaf eigenlijk helemaal geen tijd te hebben en ideeën. Zo werd ik samen met nog iemand 'admin' van de site. Ik heb het er eigenlijk ook te druk voor, maar een berichtje is al luxe voor een pagina die opgedragen is aan een band uit de jaren zestig. Het debuutalbum van Moby Grape uit 1967 is van een 'Sgt. Pepper'-klasse, maar krijgt niet altijd de eer die het toe komt. Liedjes die zó perfect zijn als 'Sitting By The Window' kom je maar zelden tegen!

5. This Love Is Real-Dana Valery (1972)
'Top drawer quality soul'. Zo'n perfectie in soul klinkt prachtig na Dungen en Moby Grape en is geheel terecht 'tune of the week'. Zie bericht van gisteren.

6. Love Diet-The Imagination (1974)
Ik hou maar stug vol aan 'The' voor de bandnaam om maar geen verwarring te zaaien met de groep uit de jaren tachtig. Ik schold de plaat per ongeluk uit voor 'funk', maar ook 'niet geweldig'. Dat laatste had vooral betrekking op de 'funk', maar... het is helemaal geen funk! Het is northern soul! En ook nog een behoorlijk gewild plaatje, verzamelaars betalen omstreeks veertig euro voor een exemplaar in nieuwstaat. Ik had hem donderdag praktisch nieuw voor vijftig cent!

7. Are You Lonesome Tonight-Elvis Presley (1981)
De nummer één uit de Schijf van 5 van afgelopen zondag. Blijft leuk!

8. Thinking Of My Woman-John Mayall (1970)
Samen met Billy Stewart de aanleiding hoe ik donderdag in Uffelte terecht kwam.

9. Stand!-Sly & The Family Stone (1969)
Eerst MFSB draaien en daarna Sly was ook een mogelijkheid geweest, maar ik heb hiervoor gekozen omdat 'Stand' zo lekker funky eindigt en dus mooi aansluit bij MFSB. Dit heeft dus alles met de nummer 10 te maken, die ik eveneens in Uffelte heb gekocht.

10. Family Affair-MFSB (1973)
MFSB's funky uitvoering van de Sly-hit uit 1971 kan nog best eens 'tune of the week' worden, maar dat geldt ook voor The Imagination. Je kan nog steeds veel lol hebben voor vijftig cent!

11. Surrounded By A Ray Of Sunshine-Annet Hesterman (1968)
Ik had een paar weken geleden net nog de uitvoering van Samantha Jones van mijn mp3-stick gegooid, omdat hij me begon te irriteren. Het oude exemplaar van Hesterman deed verstoppertje tussen de duizenden platen, totdat ik deze voor een paar euro mocht hebben. Met prachtig fotohoesje en, blijkt nu andermaal, tien keer beter dan iedere andere uitvoering uit de jaren zestig!

12. Gotta Get My Baby Back-Damon Fox (1968)
Ik jaag al een paar maanden op 'Packin' Up' van Damon Fox, maar deze blijkt 'holy grail'. Er staat een bootleg uit de jaren zeventig te koop voor 45 pond, ik heb zitten twijfelen, maar vind het toch een hoop geld voor een plaatje van 1 minuut en 49 seconden. 'Gotta Get My Baby Back' is minder interessant, ietsje 'crossover', maar voor vijf pond een aangename pleister op de wond!

13. There's A Love For Me Somewhere-Detroit Emeralds (1972)
Soms hoef je niet ver te zoeken naar leuke 'northern soul'-nummers. Deze is vrijwel onontdekt, maar de meeste verzamelaars van jaren zeventig-singles zullen hem ongetwijfeld hebben staan. Het betreft de b-kant van 'Feel The Need In Me'. Hoewel dat een voorbeeld is van protodisco, is deze ook stukgedraaid bij Radio 10 Gold. Dan is 'There's A Love' een openbaring!

14. Help Me Find The Way-Detroit Shakers (1966)
Ik schreef gisteren bij Dana Valery dat elpees niet echt praktisch zijn voor northern soul-deejays en dat er dus nog wel eens bootleg-singles wilden verschijnen. Soms zelfs met een niet-bestaande groepsnaam om de ware identiteit achter te houden. Zo verscheen in 1977 deze single van The Detroit Shakers, nadat het plaatje in Wigan een hit was geworden. In werkelijkheid horen we hier de Amerikaanse Outsiders met een album-track, 'Lonely Man'. En ze komen helemaal niet uit Detroit...

15. Putty In Your Hands-Detroit Cobras (2002)
Wie hebben we daar? Rrrawkandrrrowlll! Grote vriend Sideburner!!! Wat zeg je? Dat meen je toch niet... Ik wist wel dat de volgorde van nummers op hoes en label verschillen, maar ik meende te herinneren dat het label correct was. Het is andersom! Ik wilde 'I'll Keep Holding On' draaien, een cover van The Marvelettes, maar het is dus 'Putty' geworden. Ach ja, Sideburner is nooit gecharmeerd geweest van deze plaat, het is hem zelfs aangesmeerd! Oor-recensent Nanne Tepper schreef de band compleet de grond in en noemde ze de 'BZN van de garagerock' en Sideburner volgde in zijn voetsporen. De keuze voor 'obscure' covers zit wel goed, maar de uitvoering is veels te braaf!

16. You Can't Hurry Love-Detroit Sound featuring Charlena Cooper (1967)
De b-kant van 'Jumping At The Go Go', ook al een albumtrack dat oorspronkelijk niet op single verkrijgbaar was. Overigens is dit exemplaar stevig genoten door de vorige eigenaar, eveneens een northern soul-dj, die het niet te nauw nam met het toonarmgewicht!

17. Tears Dry On Their Own-Amy Winehouse (2006)
Alsjeblieft! Voor jullie! Ik heb 'Back To Black' ooit op vinyl gekocht alleen maar om in het openbaar te draaien, dus in de kroegen en clubs. Op vinyl klinkt het album krachtiger en dynamischer dan op de cd, dat mag gezegd worden, maar je kan horen dat ik hem niet heb grijsgedraaid... Een mooie afsluiter van een hoekje Detroit-gerelateerde platen. De backingtrack wordt grotendeels bepaald door een sample van de Motown-klassieker 'Ain't No Mountain High Enough' door Marvin Gaye en Tammi Terrell.

18. Stand By Your Man-Candi Staton (1971)
Wat haar al gelukt was met 'Suspicious Minds', slaagt andermaal met 'Stand By Your Man': Een lekker midtempo nummer maken van een smartlap en intussen nog wel aanstellerig 'janken'. Een zeer fijn kantje!

19. Mary Come Alive-Marissa Nadler (2009)
Als ik de beschikking had gehad tot een microfoon hadden jullie hier wellicht nooit gelezen dat ze een nieuw album uit heeft. Afgelopen zaterdag vertelde ik een vriendin nog eens het verhaal van wat er zich in december heeft afgespeeld en merkte ik dat ik nog steeds kwaad ben. Eigenlijk was 'Little Hells' uit 2009 het eerste album dat ik uit sympathie kocht, ik geef toch de voorkeur aan haar eerste drie albums. 'Mary' kon, zo kondigde ze eind 2008 aan, wel eens een schok worden voor 'oude fans'. Wablief? Het is het meest verrassende en tegelijk ook één van de betere nummers van het album. 'The Sisters' komt er bij mij niet meer in en ik wens haar veel plezier met haar nieuwe fans die wellicht meer begrip hebben voor de situatie als tante weer eens teut op het podium staat?

20. Take Me In Your Arms And Love Me-Gladys Knight & The Pips (1967)
Nee, dan heb ik het op Soul-xotica liever over een zangeres die beter voor zichzelf en haar stem kan zorgen en plaat-op-plaat weet te imponeren. Gladys Knight bijvoorbeeld. Hoewel jullie vandaag mijn stem hebben moeten missen, heb ik jullie luisterende oor voor de luidsprekers eveneens gemist, dus lieve volgelingen: We moeten elkaar maar even via een plaatje omhelsen. Ook wel zo hygiënisch...

Wat kan het mij schelen? Ik zet de link vandaag IN het bericht!
http://soulx1975.podomatic.com/entry/2012-06-18T20_19_01-07_00

Geen opmerkingen:

Een reactie posten