vrijdag 26 augustus 2011

veelbelovende zwanenzang


Het toppunt van balen? Als eendagsvlieg je dag niet hebben! Het mopje zou goed toepasbaar zijn op het verhaal van Clor. Muziekliefhebbers uit de omgeving van Brixton voorspelden de band een gouden toekomst en toch was niet iedereen direct even enthousiast over het debuutalbum en zwanenzang-in-één. Er stonden namelijk ook een drietal hits op. Hoewel? 'Outlines' was de grootste en bleef in Engeland op 43 steken...

EP (Electronic Partner) Beute in Steenwijk verkocht tot een paar jaar geleden cd's, maar de inkoper las de New Musical Express en keek de Engelse Top Of The Pops. Waarom zou je bij Free Record Shop of Ilmer een cd van The Boo Radleys in de bestelling doen als die bij Beute in de schappen ligt? Natúúrlijk raakte Beute ze aan de straatstenen niet kwijt en liggen de Britpop- en indie-cd's binnen een half jaar voor een paar euri voor het oprapen.

Eind 2007 hebben ze er genoeg van of gaan grandioos opruimen. Ik haal veel voor weinig, van Saint Etienne tot de laatste van Pet Shop Boys en van Moby tot Laura Cantrell. En waag ik wel eens een gokje. Bijvoorbeeld voor € 1,50 voor een abstract geel hoesje met een Mondrianistisch lijnenspel en een krulkabel. Clor. Dit kán van alles zijn!

Ik val meteen als een blok voor het album. Tijdens de fietsvakantie van 2008 draai ik hem soms wel drie keer per dag! De cd opent met gillende heavy metal-gitaren, het intro van 'Good Stuff', zélf een stevig stukje electropop. Muzikaal loopt het uiteen van synthipop naar electropunk, hoewel 'Stuck In A Tight Spot' uit de koker van Mike Patton had kunnen komen. En is 'Love + Pain' de 'floorfiller' voor een nieuwe generatie. New Musical Express stelt in 2010 een lijst samen van 'the best albums you've never heard' en Clor staat bovenaan!

Britse popmuziek wordt over het algemeen snel gezapig. Eindeloos terug grijpen naar The Beatles óf schaamteloos klonen van Oasis en Coldplay (de laatste is weer een Radiohead-kloon). Clor is dan een stuk creatiever, maar de creativiteit enerzijds en de hitverwachtingen anderzijds, doet Clor op zijn hoogtepunt uiteenspatten. Het is mei 2006. Het album is negen maanden oud en zou binnenkort in Amerika worden uitgebracht, als oprichters en gitaristen Barry Dobbin en Luke Smith de stekker eruit trekken. Britpop kon weer voorspelbaar worden!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten