woensdag 3 augustus 2011

20 Years Ago Today: 453-457


Vandaag nog even zonder Almost als voorvoegsel, deze singles kocht ik exact twintig jaar geleden. In Denemarken. Voor vijf kronen per stuk, met uitzondering van The Hollies die 6.50 Deense kronen was. Ik wil vandaag van de gelegenheid gebruik maken om iets te vertellen over Deense vinylsingles. Hoewel ik er veertien jaar geleden voor het laatst was, was het platenverzamelen een hobby voor een klein clubje. Niet zoals hier, waar iedere stad van betekenis wel een speciaalzaakje heeft.

Denemarken is een van de weinige landen die geen regelmatige hitlijst heeft. Ook nooit gehad. En dus kun je daar zeer exotische platen verwachten. Wat het nóg interessanter maakt, is dat Denemarken altijd al fotohoezen maakte voor de singles. EMI had een perserij in Kopenhagen, Decca's kwamen vaak in neutrale hoezen vanuit Engeland en werden in Denemarken van hoesjes voorzien.

Waar Nederlandse, Duitse en Franse fotohoezen vaak een iets andere layout hadden, daar gebruikte met name EMI in Denemarken unieke foto's. Soms zelfs exclusieve kiekjes gemaakt van een bezoek van de band of artiest aan Kopenhagen. Dit maakt het voor een hoesjesverzamelaar, alsmede iemand die van een specifieke artiest verzamelt, tot een walhalla.

Wél heeft ieder Deens gehucht een 'køb og saelg', een soort Piet-koopt-alles. Van huisraad en boeken tot trekkers, als het een øre kan opbrengen, hebben ze het. Zo ook in Skarrild, de eerste woonplaats in Denemarken voor broer Henk. Ze hadden een vaste klant voor de singles, hoewel die maar één week in het jaar in de buurt was...

453 He Ain't Heavy He's My Brother-Hollies
Nieuw gekocht in Herning, dit is een Engelse heruitgave uit 1988.
454 Brandenburger-Nice
Geen idee waar het fotomodel vandaan komt? De Deense had een zwartwit-hoesje met wederom een unieke foto. Het label van deze Immediate is lila van kleur.
455 Cindy Incidentally-Faces
Dit is de Engelse persing met het verzamelwaardige 'picture label'.
456 Saah Saah Kumba Kumba-Soulful Dynamics
Hoezo exotica? Deze is dubbel zo brallerig als 'Mademoiselle Ninette', toch blijf ik een zwak houden voor deze stamper.
457 Banjo Boy-Jan & Kjeld
,,Tysk?". ,,Nej, Hollander". Dat scheelt in de prijs! Denen hebben niet een klein beetje een hekel aan Duitsers... Wat is het 'not done' geweest dat Jan & Kjeld uitgerekend in het Duits gingen zingen!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten