zondag 14 augustus 2011

Schijf van 5: zomer???


Voor wie het gemist heeft: Soul-xotica heeft niet een verwachte zomerstop. Met name het bericht van vrijdag geeft daar iets meer duidelijkheid over. Het wil sowieso niet opschieten met de zomer. Op 4 geef ik een mogelijke verklaring hiervoor. Natuurlijk zijn er duizenden platen met zomer in de titel. Denk maar aan dat deuntje van George Gershwin dat door een handjevol mensen is opgenomen. De nummer 1 stond vorige week al vast en heeft dus niks met het niet doorgaan van de vakantie te maken!

De nummer 5 draag ik geheel op aan een van mijn trouwste volgers, die net de kachel heeft opgestookt in het pittoreske Weesp en waar de wasdroger overuren maakt. Voor jou, Peter: 'Zomer In Zeeland' van Saskia & Serge!

De zomer voelde zich dermate vereerd dat de Nederlandse Spoorwegen de zomertoer naar hem had vernoemd, dat het besloot per trein vanuit het zuiden ons land binnen te komen. Door een wisselstoring in Hoek Van Holland schoot de trein het strand op. De normaliter zanderige kust was door overtollig regenwater een moeras geworden en daar zit de zomer... Wekenlang opgesloten in een trein. Op 4 staat 'Summertrain' van Sandy Coast.

Hoewel ik net als Frankie Valli zweer bij een winterse wip, verloren Rob De Nijs, Don Henley en Bobby Goldsboro hun maagdelijkheid in de zomer. Nog eens leuk voor een andere Schijf! De dames zijn echter minder vrijpostig over die eerste keer. Je hebt Betty Wright, maar het is niet duidelijk in welk seizoen het plaats had. En dan is er Millie Jackson. Die zong Bobby Goldsboro na met een geslachtsverwisseling. Haar 'Summer, The First Time' staat op 3.

Marissa Nadler heeft onlangs haar vijfde album uitgebracht. Ze is zelfstandig geworden en heeft de plaat met financiële hulp van fans bekostigd. Een paar jaar geleden onderhield ze nog haar MySpace en voegde regelmatig nieuwe tracks toe. Soms zelfs ruwe demo's. Eentje stond er eventjes op, maar veroorzaakte opwinding in het kamp. Hoewel half afgemaakt, heeft 'Summer Of Love Is Over' de muzikale spanning van een David Lynch-film. Verder dan MySpace en het gelimiteerde rariteitenkabinet 'Ivy And The Clovers' kwam het niet. Deze schets mag van mij op 2.

Rond 2003 presenteerde de Vlaming Michel Foulet het programma Smaakmakers. Onderdeel van het NCRV-radioprogramma op zaterdagavond was een top 3 van geschikte 'laatste platen'. 'Summer Is Over' van Dusty Springfield hielp het concept bijna om zeep, zij was acht weken lang de hekkensluiter van het programma. Dat Foulet de meest gehate dj van de Belgische radio was, kon ik me iets bij voorstellen. Een beetje eigenwijs was die niet. Zo bleef hij het over de nadagen van Dusty hebben. Het nummer was volgens hem in 1974 opgenomen en had daar bewijs van! 'How wrong can you be?'.

'The Summer Is Over' komt uit 1964, maar werd pas tien jaar later bij ons populair omdat Veronica het in een jingle had verwerkt.

Volgende week maandag ZOUDEN we op reis gaan, het thema van de volgende Schijf blijft echter 'het reizen zélf'. Veel 'travelling' dus!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten