zondag 21 augustus 2011

Schijf van 5: op reis


Of we vandaag nog gaan reizen? Nou..., het weer in Steenwijk is dermate wisselvallig dat ik niet verder dan een kilometer van huis wil zijn. Omdat mijn shag op is en ik vanavond een zakje chips bij de film wil, moet ik nog even langs de buurtsuper. Maar het is zondag... Nou en? Sinds Albert Heijn ermee begon, zijn alle supermarkten op zondag vanaf vier uur open. In dat bekrompen christelijke speldenkopstadje... Wie had dat gedacht? Qua vakantie hangt veel van komende dinsdag af. Ik hoop echter rond volgende week aan een 'rondje' van 500 te beginnen.

Donderdagavond begon het vakantiegevoel al te kriebelen. Ik stapte om negen uur Het Pandje binnen en was tot half één samen met Izabel. Klaas kwam zo nu en dan 'poolshoogte' nemen, maar de lachbuien waren 'good clean fun'. Na enen werd het even druk. De sfeer werd jolig en, jawel, daar was Mariah Carey! Wham! En Band Aid! Ik hoef me dan ook niet te verontschuldigen als ik Chris De Burgh op vijf zet met 'A Spaceman Came Travelling' (1975). In de Kerstschijf miste hij net de slee...

In december publiceerde ik de eerste 20 Years Ago Today, de eerste plaat, nummer 259, staat vandaag op 4. Het is het onverwoestbare 'Travelling In The USA' van The Bintangs uit 1970.

Ik meende dat het een 'private pressing' was. Hoewel de Engelse op een obscuur label verscheen, kreeg het album 'Busker' van Mowrey Jr. & Watson (1973) in Duitsland het EMI-label toegewezen. Twee Engelse straatmuzikanten, een zanger-gitarist en een violist, die individueel door heel Europa speelden, maar elkaar tegenkwamen in Parijs. Alleen de openingstrack 'One Way Traveller' is blijven hangen en mag op 3.

Dé ultieme kick in de winter van 1990? Slaapkamer donker maken, hoofdtelefoon op en dan 'In Search Of The Lost Chord' van The Moody Blues (1968). Vooral 'Best Way To Travel' met die electronische mug die om je hoofd circuleert... Vindt-ie mooi, die puistenkop! Vandaag gaat hij op 2. O ja, denken is volgens The Moodies de beste reismogelijkheid. Het is wel milieuvriendelijk...

En dan Sophie Zelmani op 1. Mijn fascinatie voor deze Zweedse zangeres mag inmiddels bekend zijn. Hoewel de voorzitter van de 'appreciation society' een Nederlander is en Anton Corbijn haar huisfotograaf, brengt Sony sinds 2006 niets in Nederland van haar uit. De laatste was 'Memory Loves You' uit 2006. Daarop verwerkt Sophie het verlies van haar partner, die aan een hersentumor is overleden. Hoewel het een zwaar onderwerp is, wordt de plaat nergens stroperig of sentimenteel. 'Travelling' klinkt bijna opgewekt!

Ik organiseer geen Schijf voor volgende week. Ik hoop dan onderweg te zijn, zo niet, dan wordt het een egoïstische Schijf. Over twee weken doen we titels met boom en bomen. De reden daarvan leg ik later deze week uit.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten