zondag 7 augustus 2011

Schijf van 5: Viva España


Ik heb nagelaten om te kijken hoe het weer daar was. Vast beter dan in de Benelux. Ik ontmoette gisteravond een kennis die zijn kampeervakantie in de Ardennen na maar liefst acht dagen regen had afgebroken. Zelf zou ik over twee weken vertrekken, maar dan moet die 'Indian summer' wel opschieten. Om nu dag 1 al met kletsnatte plunje te zitten? En dan is er nog de fiets. Degene die ik besteld had, heeft een té laag frame. Wordt dus toch nog een occasion zoeken...

Het moet een fiets zijn die mij aan kan. We rekenen op goed weer ('s nachts buien) en zullen dan ongetwijfeld weer duizend kilometer gaan fietsen. Menigeen zal nu al het zweet uitbreken, maar voor mij is het dé ultieme vakantie gebleken!

Maar eerst gaan we vijfmaal naar Spanje. Jimi Hendrix staat op 5. Ik ben het eigenlijke liedje even kwijt in mijn hoofd, maar de herinnering is goed. Op de laagste trede zet ik 'Spanish Castle Magic' uit 1967.

The Nits maakte vorig jaar een album. Dat is tegenwoordig geen voorpaginanieuws meer. Toch waagde een recensent dit hun beste album in 20 jaar te noemen. The Nits zijn dus echt door de tijd ingehaald. Reden genoeg om terug te grijpen naar 1983: 'Sketches Of Spain' staat op 4.

We trekken 20 Years Ago Today volgend jaar verder door en laat ik jullie getuige zijn van mijn eerste schreden in de journalistiek. Een naam die geregeld zal opduiken, is die van Reboelje. Hun album 'Magysk Teater' is mijn soundtrack van 1992, maar kwam bijna 20 jaar geleden uit. Van dit conceptalbum omtrent 'Der Steppenwolf' van Herman Hesse, presenteer ik op 3: 'De Spaansche Mich'. Nee, er is niets mis met de grammatica, het is Fries...

Eind januari 1998. De flappentapper in York blijft spuwen en het is groot feest! Nog drie dagen, dan laat de Rabobank mijn pas inslikken en kan ik aan den lijve armoede ondervinden. Eén van de laatste platen die ik heb gekocht is 'Waiting For The Sun' van The Doors. 'Wintertime Love' was Syl, 'Spanish Caravan' de injectie die me weer naar een roemloos sollicitatiegesprek bracht. Vandaag dus op 2.

Vannacht twee jaar geleden sloot ik mijn vakantie af. Tot 20092009 profiteerde ik vaak en graag van mijn hervonden energie, nadat ik gestopt was met drinken, en dat leverde extreme situaties op. Deze vrijdag fietste ik De Rietlandenroute vanaf Tijnje naar Kampen, stak over naar Zwolle en besloot dat ik óók nog wel even in het holst van de nacht over Hasselt en Zwartsluis naar huis kon fietsen... Hoewel het vannacht goed ging, zou ik het nóóit weer doen!

In Zwartsluis maak ik een playlist voor de laatste dertig kilometer. Even voor Blauwe Hand ontdek ik dat het knullige 'My Lady Of Spain' van The Classics uit 1972 mijn ultieme vakantieplaat is. Waarvan akte!

Ik had me vergist. Ik dacht dat volgende week moederdag zou zijn in België, de naamdag van Maria, maar dat is maandag. En omdat we net Marianne hebben gehad, sla ik titels met Mary en Maria nog even over. Volgende week een Schijf met 5 liedjes over de zomer. Toepasselijk, midden in de herfst...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten