dinsdag 23 augustus 2011

lezen en Schijven


Ruim een maand geleden dacht ik na over nieuwe inspiratie. 20 Years Ago Today komt weer in een rustig vaarwater, we hebben nog wel aardig wat 'vergeten nieuwgekochte albums', maar toch... Wat deed ik 30 jaar geleden en is in 2011 leuk om over te schrijven? Natuurlijk! Wat kun je maken van Lego 8353 wat niet op de bouwplaat of doos staat. Of de schijnwerper op mijn speelgoedauto's. We beginnen morgen met de Mercedes 508 brandweerauto van Majorette! Nee, het grootste nieuws uit 1981 is dat ik leer lezen en schrijven!

Gelukkig zijn de tijden veranderd en is op een basisschool in een Fries dorp inmiddels Nederlands de voertaal. Dat was voor 1987 anders! Ik maak geregeld het grapje dat 'broodje poep' mijn eerste Nederlandse woorden waren, maar het scheelde niet veel. Op de kleuterschool kwam Klaas bij ons in de klas. Zijn vader was tijdelijk in Friesland gestationeerd en hij kwam uit Rotterdam. Juf Henny moest het vertalen naar Fries, want voor ons was het Pools!

Zo gezegd kwam ik in 1981 in de eerste klas. Nee Jelte, ik hou het keurig! Bij juf Wempe. Ik realiseerde me een jaar geleden pas dat dáár mijn talenknobbel werd aangewakkerd. Nederlands was een vreemde taal voor een Friese jongeling. Mijn ongebreitelde fantasie maakte dat ik 'loos' kon gaan in opstellen. In 1986 schreef ik mijn eerste boek... In een schrift, dat wel!

In het vakantieboek van de Spar van 1983 stond een verhaal over een jongen die zijn ouders kwijt was. Opeens herinnerde hij zich een paar woorden: 'teebel nain plies'. Ik bleef die woorden als een mantra herhalen. Zo fijn om een vreemde taal te spreken!

De komende maanden zijn jullie in 20 Years Ago Today getuige van de aanloop naar de journalistiek. En begin ik 4 september de Schijf van 5 met boom en gaan we wekelijks een woord van het leesplankje als thema behandelen. Voor mus, Pim en Kees heb ik alternatieven bedacht...

Ik moet opbiechten dat ik het na Miep even kwijt was. Altijd hetzelfde met die vrouwen...?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten