vrijdag 9 februari 2024

Week Spot Kwartet: week 6


De slingers hoeven niet worden opgehangen. Ik heb het vanavond gevierd met een pakje koffiewafels bij de warme drank. Twaalf jaar is immers ook niet echt een jubileum. 12,5 jaar is dat wel alleen valt dat midden in de vakantie. Wellicht een idee om dit jaar iets met Week Spots te doen in plaats van 'The Vinyl Summer Spirit Of'? We zullen zien! Zoals ik dinsdag al heb geschreven, sta ik er bijna ieder jaar in week 6 wel even bij stil en probeer een 'klassieke' Week Spot uit te zoeken. Over 2021 en 2022 kan ik kort zijn: Dat zijn beide héle grote Northern Soul-klassiekers. De Week Spot van 2020 heb ik dan pas ontdekt dankzij Mark en ik blijk de plaat gewoon in de bakken te hebben. Iets met de hobby met de Engelse persingen. In 2023 kies ik voor een 'end-of-nighter'. Niet bepaald een zeer bekende 'hit' in de scene maar wel een ontzettend sfeervol plaatje dat ik bijzonder genoeg vindt om de Week Spot te zijn in week 6. Ik ga ze nog eenmaal voor jullie op een rijtje zetten.

2020: Was It Something I Said - Sylvester (1978)
De plaat wordt warm aanbevolen door Mark en omdat ik Sylvester eigenlijk alleen maar ken van 'in your face'-discokneiters beluister ik het nummer een stukje. Vervolgens ontdek ik dat dit de b-kant is van de Engelse persing van 'You Make Me Feel Mighty Real'. De Nederlandse uitgave heeft een instrumentale versie van de hit op de flip maar de Engelse heeft 'Was It Something I Said'. Ik vind het een hele opmerkelijke ontdekking en reserveer hem meteen voor week 6. Alleen....? Het enthousiasme jegens de plaat is inmiddels wel een beetje weg en dus staat het tegenwoordig stof te happen in de bak met de Engelse persingen.

2021: If I Could Only Be Sure - Nolan Porter (1972)
Ik krijg deze kant in 2013 als een bonus want ik heb het oorspronkelijk voor de andere kant van de heruitgave/bootleg gekocht. Dat is 'That's Not Love' van Holly St.James, typisch zo'n plaatje waar ik in 2013 helemaal warm voor loop. Het is omstreeks de dinsdag in week 6 in 2021 als het nieuws komt dat Nolan Porter is overleden en opeens lijkt het me een prima idee om 'If I Could Only Be Sure' tot Week Spot uit te roepen. Sindsdien staat de single ook omgekeerd in de bak want ik denk dat ik Holly in tien jaar niet heb gedraaid. Wat op zichzelf ook wel weer spijtig is want het is geen slecht nummer. Ik ga morgen wellicht weer een 'Week Spot Carousel' doen en dan zal ik het alleen bij Nolan houden. Misschien in de toekomst nog eens een show met heruitgaven.

2022: 7 Days Too Long - Chuck Wood (1967)
'De enige legitieme reden om Footsee in de bakken te hebben'. Dat wordt vaak gezegd bij '7 Days Too Long' van Chuck Wood. Ik koop mijn eerste exemplaar in 2011 in Hoogeveen maar kom tien jaar later de plaat mét fotohoes tegen in Meppel. Overigens ben ik eigenwijs genoeg om 'Footsee' ook wel curieus te vinden, maar de diehard-Northern Soul-fans walgen van de plaat. '7 Days Too Long' is echter een plaatje waar je je als rechtgeaarde Northern Soul-liefhebber niet tegen kunt keren. Het is obscuur en snel en het leent zich uitermate goed voor acrobatiek op de dansvloer. Ik kies '7 Days Too Long' ook nog eens vanwege de verwijzing naar de zeven dagen. In 2022 viert de Week Spot haar tiende verjaardag.

2023: Your Baby Doesn't Love You Anymore - Ruby & The Romantics (1965)
Het in gedeeltes inlossen en afwachten welke singles Mark in het doosje stopt, is onderdeel van de hobby geworden. Toch zijn er enkele platen waar ik iedere keer weer reikhalzend naar uit kijk en Ruby & The Romantics is daar eentje van geweest. Ik geloof dat er een dik jaar tussen heeft gezeten, het moment dat ik het heb gereserveerd op Mark's Facebook-pagina en het eventuele ontvangen van de plaat. Deze 'spanning' helpt mee om de plaat in week 6 uit te roepen tot Week Spot. Een groter contrast met de vroegste dagen van de Week Spot kan er niet zijn want 'Your Baby' is een zwaar georkestreerde ballade waar ik in de begintijd vooral ga voor de meer harde en snelle platen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten