vrijdag 2 februari 2024

Té mooi om waar te zijn?


Een kop die de lading dekt. Dat is meestal mijn streven of ik moet met een leuke woordspeling op de proppen komen. Begin 2012 besluit ik dat ik wel internetloos door het leven kan gaan voor wat betreft de telefonie. Ik koop dan mijn eerste Samsung welke ik een paar jaar geleden nog een upgrade heb gegeven. Een basistelefoon. Je kan bellen, sms-en, er zit een zaklamp op en een wekfunctie. Ik twijfel aan de FM-radio maar die heb ik in ieder geval niet gebruikt. Dan wordt 2G en 3G bij het grofvuil gezet en wordt het lastig voor mij. Ik wil om meerdere redenen geen smartphone hebben en de toestellen met knopjes zijn bijna op één hand te tellen. Dan vind ik de Nokia 225 4G en dat moet dan maar. Persoonlijk vind ik het een rot telefoon. Het duurt een halve dag voordat die is opgeladen en is ook zo weer leeg. En dan heb ik nog niet eens het internet geactiveerd op het ding! Ook ten tijde van de Samsung is het wel eens lastig om mijn hebzucht in bedwang te houden en ten tijde van de uitschakeling van 3G heb ik nog eens goed rond gekeken. Helaas, deze toestellen blijven achter in het 3G-tijdperk. Maar dan... in december... Zou het dan toch écht waar zijn?

Het is ten tijde van mijn griep en dat ik hem niet meteen heb besteld is omdat ik denk dat het meer een koortsdroom is. En dat blijft het ook in 2024. Ik kom bij een online telecomwinkel een 'refurbished' Nokia N95 tegen. Het noemt niet 3G of 4G maar wel dat de toestellen werken op 1800 Mhz-netwerken. En dat lijkt op het eerste gezicht het netwerk te zijn waarmee Ben mij van mijn 4G-abonnement voorziet. Het zou in principe dus moeten werken? Het antwoord is kort en eenvoudig. Nee! 'Refubished' betekent alleen maar dat-ie is schoongemaakt en van de fabriekssoftware is voorzien. Het pakt niet mijn 4G-simkaart. Gelukkig heeft het een 'afkoelingsgarantie' van 14 dagen en dus gaat het toestel komende week weer retour naar het bedrijf. Geen idee overigens waarom ze ze nog steeds aanbieden? Zijn er dan toch nog oorden op deze wereld waar je 3G uit de lucht kan plukken?

Toch heb ik alweer het nodige plezier gehad met de Nokia. Ik heb de irritante wektoon weer eens geprobeerd, in 2008 en 2009 de garantie dat ik op tijd op de Dyka zou verschijnen. Natuurlijk ook weer eens geluisterd naar 'In My Heart' van Moby dat als 'voorbeeld van muziek' standaard in de speellijst staat. Ik heb mezelf de afgelopen week helemaal lekker gemaakt. Hoe fijn zou het zijn om tijdens woonwerkverkeer en wellicht op zaterdag Wolfman Radio te streamen of naar een oude show op Mixcloud te luisteren? Helaas, het gaat hem niet worden. Wellicht dat ik nog ga proberen om TuneIn te laten werken op de 225 zodat ik op zaterdagmiddag toch eens naar de reggaeshow kan luisteren. Ook ben ik al aan de slag gegaan met speellijsten die ik kan overzetten op een geheugenkaartje. Dat laatste zou in principe nog steeds kunnen, maar het is al met al wel een héle dure mp3-speler. De camera op de N95 is onvolprezen maar idem dito. Voor de helft van de prijs zou ik hem wellicht hebben gehouden als mp3-speler en camera maar ik moet stoppen met dromen en hem gewoon retourneren nu het nog kan.

De Nokia N95. Het is in de zomer van 2008 als ik met iemand in het café zit te praten die net zo'n toestel heeft gekregen bij zijn abonnement. Het slide-systeem met het 'verborgen' toetsenbord is ideaal voor een rommelkont als mezelf. Hij laat me dan zien wat het toestel allemaal kan. Na de vakantie van 2008 ben ik een beetje platzak en het lijkt erop alsof ik een paar weekenden binnenshuis zal moeten doorbrengen. Opeens lijkt het me erg gaaf om deze weekenden te kunnen internetten want ik heb dan nog geen internetaansluiting aan huis. Op een vrijdagmiddag stap ik binnen bij de telefoonwinkel en eis een KPN-abonnement met de bewuste Nokia. Kan niet! Na veel vijven en zessen kan het opeens wel. Ik herinner me nog de woorden van de verkoper. Hij wijst naar de toestellen in de vitrines. 'Over vijf jaar zijn dat allemaal koelkasten waarmee je niet gezien wilt worden. De N95 is dan nog altijd actueel'. Geen woord Spaans bij! Het is de eerste telefoon met stabiel 3G-internet. Youtube-video's laden en bekijken gaat supersnel. Tot die tijd zijn camera's op een telefoon uitgesloten van deelname aan fotowedstrijden omdat de kwaliteit té minimaal is. Met een N95 kun je de hoofdprijs winnen. Hij is in principe beter dan de Nikon die ik gebruik. En bovenal... het is een computer in zakformaat. Van september 2008 tot november 2011 doe ik alles op de N95. Emails, fora en... Soul-xotica! Als je kijkt naar de lengte van de berichten tot november 2011. Het zijn kattenbellen. Toch duurt het tikken altijd een uur of meer. In dezelfde tijd rats ik nu een bericht van drie keer de lengte. In november 2011 dooft het licht in het beeldscherm van de N95 en daarmee is die officieel dood. Het is dan alle toetsen al kwijtgeraakt en de software is na een crash opnieuw geïnstalleerd. Ik heb zelfs net nog een nieuwe batterij én een lader aangeschaft (omdat ik denk dat de batterij 'op' is, maar het toch aan de lader blijkt te liggen). In november 2011 hang ik de dongel aan mijn laptop en hoef niet meer zo nodig internet te hebben op een telefoon.

En tóch... door de jaren heen moet ik zo nu en dan even kijken en had ik gewenst dat ik vóór 2021 het toch nog eens had gedaan. Er bestaat in 2021 ook een levendige interesse in een comeback van de N95 met 4G of 5G toepassing en, volgens mij, heeft Nokia een prototype van zo'n mogelijke N95 laten zien. Toch komt het niet tot productie. Helaas. Het is de mooiste telefoon die ik heb gehad. En die ik nu nog een paar dagen in huis heb. Het was inderdaad té mooi om waar te zijn.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten