zondag 4 februari 2024

Week Spot Kwartet: week 5


Het lijkt momenteel toch wel droog in Uffelte terwijl de voorspellingen anders waren. Ik weet niet of ik nog op de pedalen ga stappen, er bestaat geen noodzaak zoals winkelbezoek, maar wil desondanks vanmiddag nog iets van een buitenactiviteit hebben. Laat me echter eerst maar eens beginnen met het 'Week Spot Kwartet'. Vrijdagavond na de show is het er niet van gekomen en gisteren na 'Do The 45' had ik evenmin de juiste inspiratie. De Week Spot is volgende week jarig en dat is vandaag al merkbaar. Toch meen ik me te herinneren dat het meer 'toeval' is geweest. Volgende week denk ik dat we vier absolute klassiekers te pakken hebben maar ook de platen uit dit Kwartet hebben een plek ingenomen in de Blauwe Bak-geschiedenis. Laat me maar snel beginnen met de Week Spots uit week 5 in 2020 tot en met 2023.

2020: Doing It For Us - The Majestic Arrows (1973)
Ik moet maar weer eens gaan zoeken. Ik weet dat jaren geleden al iemand rond loopt met het plan om het leven van Arrow Brown te verfilmen. Brown is een 'selfmade' gangster. Té eerlijk om mensen van het leven te beroven en andere criminele activiteiten, maar zijn oplossing is minstens zo ziek. Hij sluit een aantal dakloze vrouwen en jonge meisjes op in zijn kantoorgebouw en leeft zijn gangsterleven van de uitkering en kinderbijslag, tot zover deze regelingen in Amerika van kracht zijn in de vroege jaren zeventig. Het is het geld van de vrouwen in ieder geval. Ik loop tegen het verhaal aan als ik in 2015 'The Magic Of Your Love' heb gekocht en dat tot Week Spot maak. Een uiterst bizar verhaal dat ik in 2020 opnieuw mag ophangen als ik pas 'Doing It For Us' heb ontvangen. Het kan ook zijn dat ik er toen een Jantje-van-Leiden van heb gemaakt en gewoon heb doorverwezen naar het bericht van 2015. Wellicht dat ik de film nog ga mee maken en dat ik het verhaal dan nog eens helemaal opnieuw ga doen. Tot die tijd zullen jullie moeten terug bladeren naar het bericht uit 2015.

2021: Hungry For Your Love - Joe Perkins (1974)
Net als de Week Spot in deze week in 2021 van vorige week of twee weken geleden, brengt dit meteen weer de 'vieze' herinnering omhoog. Welke 'vieze herinnering'? Welnu, er ligt ijs in januari 2021 en het is verschrikkelijk guur. Ik heb post bezorgd in Meppel en rij op de elektrische fiets terug naar de zaak. Omdat ik in de verte voel dat mijn achterwerk een boodschap kwijt moet, neem ik me voor om op de zaak meteen naar de wc te gaan voordat ik naar huis fiets. Op de zaak is het hectisch en staat iedereen op het punt om al naar huis te gaan. Ik geloof dat ik nog net een lauw kopje koffie kan kapen en voordat ik het weet, zit ik al op de fiets op de Rijksomweg. Het is op de kruising van de Rijksomweg en de Meenteweg dat ik me realiseer dat ik niet naar de wc ben geweest. Enfin, dat redden we wel. Terugfietsen vind ik ook geen optie. Hoe dichter bij Havelte hoe meer het begint te borrelen en ik moet mijn uiterste best doen niet een wind te laten. Op het laatste stuk tot Uffelte is het alsof er met een mes in mijn achterwerk wordt gestoken en intussen moet ik bijna mijn adem in halen. Heb ik het gered? Ja, maar net op het nippertje. Ik heb de fiets tegen de muur gekwakt, snel naar binnen en naar de wc. Een goede les voor de volgende keer: Bij winterse kou en dat gevoel, meteen naar het toilet! Het is sowieso een erg bizarre tijd. We zitten weer in een lockdown en alleen essentiële winkels zijn open. Het ijs zou sterk genoeg zijn geweest voor een Elfstedentocht, maar ja... dat brengt weer grote groepen mensen op de been en dat mag niet. Een aantal fanatiekelingen schaatsen de tocht maar op eigen houtje.

2022: Love Was Made For Two - Gladys Knight & The Pips (1981)
Ik ga niet terug bladeren naar de oorspronkelijke berichten maar ik geloof dat het nog het meeste 'toeval' is geweest dat ik Gladys Knight in week 5 van 2022 als Week Spot heb. Volgende week is het namelijk tien jaar geleden (in 2022 wel te verstaan) dat ik de Week Spot ben begonnen en de allereerste Week Spot is van... Gladys Knight & The Pips. Overigens heb ik gisteravond zomaar weer eens opnieuw de 'Week Spot Carousel' gedaan omdat Joe Perkins een beetje 'random' uit de koffer vis. Gladys Knight kan ik binnen een minuut vinden en ik vermoed dat de Week Spot uit 2023 in de gospelbak staat. En dat blijkt te kloppen. Daardoor heb ik Joe Perkins, Gladys Knight en Barrett Strong weer opnieuw kunnen horen en met name Gladys is blijven 'hangen' en speelt nog altijd in mijn hoofd. Waar ik overigens helemaal geen bezwaar tegen heb!

2023: Man Up In The Sky - Barrett Strong (1976)
Is het een gospel? Welnu, het gaat over een man in de lucht maar de tekst klinkt niet echt alsof Barrett Strong zijn hemelse vader zoveel lief heeft. Volgens mijn interpretatie wijst hij vooral de beschuldigende vinger dat God zijn volk zo in de steek laat, terwijl in mijn beleving dat juist de taak is van de mensen zélf. Maar goed, de gospelbak (voorheen de gospelkoffer maar de collectie is daar uit gegroeid) is geen kerkdienst in zakformaat en ik heb daar meerdere platen in staan die grenzen aan een kerkelijke beleving maar niet strikt gospel zijn. Ik heb nog niet naar de lijst gekeken van volgende week maar dan wellicht weer méér uit de jaren zestig?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten