donderdag 8 februari 2024

Honderd achteruit: Charlie


De singles van Mark zijn vorige week donderdag of vrijdag op de post gegaan en dus kunnen die elk moment arriveren. Tot die tijd ga ik vrolijk door met de 'Honderd achteruit'. Vandaag een naam die ik al jaren ken uit het 'Hitdossier' maar waarbij ik me geen voorstelling kan maken. Het zal wel ene of andere Italiaanse of Spaanse disco-artiest zijn zoals Carlos? Dan is het 2006 of rond die tijd. Ik ben weer eens bij Minstrel geweest voor elpees maar koop ook een paar oude exemplaren van Het Platenblad. Dat 'speelt na' dat het 1978 is en er mag terug worden gekeken op de favoriete albums van de lezers van 1977. Iemand noemt daarbij 'No Second Chance' van Charlie en aanvankelijk denk ik nog dat het om de single gaat. Ik weet sinds gisteren dat het eveneens een album is van de band. Vandaag dus de nummer 76 uit de Gele Bak Top 100 van 2022 en voor de variatie weer eens een zwaar onderbelichte band. Onderwerp van discussie is de single 'No Second Chance' van Charlie, alleen in Nederland uitgebracht op dit formaat.

Charlie Cuckoo. Dat moet de eigenlijke naam worden voor de band maar de leden kiezen al snel voor gewoon Charlie. Overigens is Charlie Cuckoo een racepaard. Charlie wordt opgericht in 1971 en is een kwartet. Terry Thomas is de leadgitarist en zanger, John Anderson de basgitarist, Martin Smith de gitarist en Steve Gadd de drummer. Anderson en Smith verzorgen tevens de achtergrondzang. Gadd heeft een drummende naamgenoot die bekend zal worden als sessiemuzikant, alleen komt deze Stephen Kendall Gadd uit Amerika en de Charlie-drummer uit Engeland. De band heeft binnen twee jaar een contract op zak bij Decca. In 1973 verschijnt 'I Need Your Love' maar wordt slechts mondjesmaat verkocht. Charlie neemt nog wel een tweede single op voor Decca maar deze blijft op de plank liggen.

In 1976 heeft Charlie een kersvers contract met Polydor en verschijnt de elpee 'Fantasy Girls'. Thomas is door de jaren heen het enige vaste lid van de band. Smith is de eerste die het schip verlaat en wordt vervangen door toetsenist Julian Colbeck. Charlie heeft in 1975 als voorprogramma gespeeld voor The Who tijdens de kerstshows van de band in de Hammersmith Odeon. In de lente van 1976 toert het met onze eigen Focus. Wellicht dat hierdoor de band meer succes heeft in ons land dan in Engeland. 'No Second Chance' verschijnt in 1977 en piekt in Amerika net buiten de album top 100. In Nederland wordt het titelnummer op single uitgebracht en staat het genoteerd in de Tipparade. Een jaar later wordt dit herhaald met het eveneens aantrekkelijke 'She Loves To Be In Love'. De laatste single verschijnt in Amerika pas in 1979 en zal daar een 54e plek aan doen in de Billboard Hot 100. Het is de meest succesvolle plaat uit de loopbaan van Charlie. De albums 'Lines' (1978) en 'Fight Dirty' (1979) breken zelfs door tot in de album top 100 in Amerika.

Charlie wordt een kwintet in 1979 maar in 1980 lijkt de groep even helemaal op zijn gat te liggen. De band heeft net het vijfde album klaar, 'Here Comes Trouble', als platenmaatschappij Arista het weigert uit te brengen. Arista in Amerika wil méér nummers horen, het management sluit de band af van de financiën, de productiemaatschappij in Engeland wil geen geld stoppen in opnames en Polydor in Engeland wil het album niet uitbrengen voordat het een Amerikaanse release heeft. Dat is de constructie waar Charlie in 1980 in zit en het leidt tot het vertrek van twee leden. RCA neemt tenslotte Charlie in de arm in 1981 en dan verschijnt het hagelnieuwe 'Good Morning America'. De opnames van het geplande vijfde album zijn nooit openbaar gemaakt. John Verity, de voormalige zanger van Argent, versterkt de band tijdens dit album maar vertrekt in 1982 alweer. In 1983 verschijnt de single 'It's Inevitable' welke het erg goed doet in Amerika dankzij een komische video op MTV.

In 1986 moet Charlie volgens het contract nog één album uitbrengen. Het oorspronkelijke Charlie ligt dan helemaal op zijn gat en Thomas neemt met studiomuzikanten het album op. In 2009 wil Thomas een solo-album uitbrengen met de titel 'Kitchens Of Distinctions'. Gedurende de sessies komen echter verschillende ex-leden van Charlie voorbij en op het laatst wordt besloten om het album uit te brengen als Charlie. Ex-drummer Gadd overlijdt in 2013 na een gevecht van twaalf maanden tegen kanker. Charlie maakt in 2015 nog één album als 'Elysium' en in de bezetting vinden we Thomas, Smith, Colbeck en drie nieuwe gezichten.

Charlie gaat dus de geschiedenis in als een band die, het zij bescheiden, vrij succesvol is geweest in Amerika terwijl het helemaal niets commercieel succesvols heeft gedaan in Engeland. 'No Second Chance' staat sinds 2008 op de Nokia N95 en is daarmee een 'Telefoontoppertje' hoewel die nooit in die hoedanigheid is genoemd.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten