vrijdag 14 april 2023

Week Spot: The Montclairs


Een hele vreemde dag. Ik ben vanmorgen gewoon wakker geworden en ben na een kop koffie en een broodje op de fiets gestapt. Eenvoudig ritje naar Meppel, allemaal niets bijzonders. In Meppel heb ik de fiets binnen gezet en in de kantine is het een gezellige boel met koffie. Ik ga zitten en neem twee koppen koffie. Dan wil ik opstaan en... au... Waar komt dat ineens vandaan? Het schiet me opeens in de rug. Maar goed, ik ben tóch in Meppel en ik heb tijdens het bezorgen het genot van een elektrische fiets. Het op en afstappen is pijnlijk en als ik per abuis iets laat vallen en het van de grond moet rapen, trek ik toch wel een grimas. Na het werk terug naar de zaak. Ik sta buiten te praten en te roken met een collega maar kan opeens weer geen houding vinden om de pijn te vermijden. Fietsen blijkt heerlijk te gaan maar ook na een paar uur rust blijft de rug zeuren en probeer ik geen dingen van de grond op te rapen. Morgenochtend maar even bekijken maar ik denk eerlijk gezegd dat ik een dagje vrijaf moet nemen. Ik heb een spierverslapper gehad maar ook deze is al een jaar over zijn houdbaarheidsdatum heen. Binnenkort eerst maar eens een vers doosje zien te scoren. Intussen lig ik een paar berichten achterop schema maar laat me eerst beginnen met de Week Spot. Dat moet deze week 'Is This For Real (Or Is It A Dream)?' van The Montclairs uit 1971 worden.

Een gedenkwaardige dag... Dat is alles dat me nog bij staat van het moment dat ik verliefd ben geworden op deze single van The Montclairs. Ergens denk ik aan de begrafenis en/of het huis leeghalen maar ik doe een snelle speurtocht op de site van Mark en zie dan dat dit op 1 september 2022 is geweest. Dat is inderdaad een gedenkwaardige dag. De volgende dag ga ik de fietstocht maken naar Earnewâld en deze dag ben ik over Beilen en Westerbork naar Hoogeveen gefietst. Het gedenkwaardige is het vakantiegevoel. Ergens kan ik het me niet voorstellen dat het zo lang is geleden maar Facebook zal hierover niet liegen. Mark biedt de plaat aan met de opmerking dat er één nadeel kleeft aan de single: De opname is namelijk erg 'lo-fi'. Ergens heeft dat ook wel weer zijn charme. Dit is de tweede persing en het zal me benieuwen of de Vanessa-persing beter zal klinken. Ik heb een exemplaar in mijn Discogs-mandje gelegd.

The Montclairs is een zanggroep uit East St. Louis in de staat Illinois. De groep bestaat van 1969 tot en met 1974 en maakt in deze periode een handvol singles en een elpee. De eerste heet 'Hey You! Don't Fight It' en verschijnt in 1969 op het Arch-label. Ik moet het even nakijken want er is uiteraard ook een St. Louis in de staat Missouri en daar is het Arch-label gevestigd. Een raar soort toeval? In 1971 gaat de groep werken met Oliver Sain en dat resulteert in een eerste single op het Vanessa-label. Deze wordt enkele maanden later uitgebracht op het Paula-label en is onze Week Spot. 'All I Really Care About (Is You)' is dan de officiële a-kant. De daaropvolgende jaren maakt The Montclairs nog diverse singles en in 1972 verschijnt de enige elpee: 'Dreaming Out Of Season'. In 1974 komt er ook belangstelling vanuit Engeland als hun 'Hung Up On Your Love' een release krijgt op het Contempo-label. Toch is het vooral 'Hey You! Don't Fight It' de kant die op de meeste interesse kan rekenen. Zelfs de jaren zeventig-heruitgave op het Grapevine-label doet al gekke prijzen. 45cat noteert een slordige 500 euro als waarde voor de originele single.

'Is This For Real' is 'classy' crossover zoals ik deze graag mag horen. De geluidskwaliteit is wel een beetje minimaal, maar hee... ik ben gospel en Carib gewend. Het nummer zou alleen maar mooier en perfecter zijn geworden als het een goede opname had gekregen. Volledig stereo en meer body in de bas. Helaas ontbreekt dat maar neemt niet weg dat het nummer oorverdovend mooi is. Vandaar dat ik het deze week heel graag als Week Spot aan jullie wil voorstellen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten