vrijdag 7 april 2023

Alle 40 goed: 1998-2002


Uiteindelijk is het zo gepiept. Het is een kwestie van niet té lang na denken en tevreden zijn met een eerste ingeving. Zoals jullie momenteel zullen merken aan 'Het zilveren goud' is het in 1998 een beetje afgelopen met het massaal kopen van singles. Dat zal verder in de nieuwe eeuw weer helemaal goed komen, maar ook de eerste jaren 2000 is de opbrengst mager. Ik koop daarentegen veel cd's en heb ook momenten gekend dat ik de voorkeur geef aan elpees. Die doen dan weer niet mee in de verzameling en reken ik evenmin tot de 'Alle 40 goed'-kandidaten. Even een kleine aanpassing bij 2000 en dan heb ik de volgende aflevering klaar van 'Alle 40 goed'. Het beslaat de tijd in Engeland, de terugkeer in De Bilt en de jaren bij mensen in de kost in Tuk en Steenwijk.

Vanavond hoor ik 'Don't Ask Me' van PiL uit 1990 en opeens weet ik te herinneren dat ik deze single heb gehad in Mossley. Was het een single van Mike? Ik ben zijn andere singles helaas ook kwijt geraakt. 'Piccadilly Palare' van Morrissey is eentje die me nog goed bij staat. De elpees moet ik nog wel ergens hebben maar dat is niet veel soeps. Mike heeft de hoezen aan de muur gehangen en krijg dus de 'blote' elpees. Alleen 'Viva Hate' van Morrissey komt mét hoes en die ik heb ik in de eerste jaren helemaal stuk gedraaid. In 2003 heb ik een upgrade aangeschaft en tegenwoordig heb ik totaal geen behoefte meer om naar dit deprimerende werk van Morrissey te luisteren. In Engeland komen de singles mondjesmaat binnen via de kringloopwinkel waar ik werk. In 1999 levert dat nog een aantal zéér interessante rock'n'roll-singles op maar ook deze lijk ik te zijn kwijtgeraakt. Bij lokale 'charity shops' koop ik ook wel wat singles maar dat is meest vrij algemeen jaren zeventig en tachtig en veel van deze platen blijven achter in Mossley. Een paar heb ik met de 'Monstertocht' van 2001 opnieuw meegenomen. In De Bilt vallen de singles in de winkel aanvankelijk tegen. Dan ontdek ik dat in het magazijn een partijtje ligt dat eerdaags in een etalage terecht moet komen. Ik werp mezelf op als 'expert' en geef de platen prijzen naar eigen inzicht. Ook daarvan gaat een deel mee in de verzameling.

Toch reken ik geen singles uit deze aanwinsten mee voor 2000. De rest van 2000 is ook al niet erg bijzonder. In de eerste weken van 2001 vind ik echter This Mortal Coil en durf deze wel te scharen onder 2000. Toy Dolls koop ik een paar weken later tijdens de 'Monstertocht'. In 2002 begin ik met het bestellen van platen via Ebay maar volgens mij zijn dat in het begin vooral elpees. Ik herinner me nog het platenwinkeltje in Leeuwarden dat op het punt staat om te sluiten. Daar haal ik een flink aantal singles waaronder Gary Lewis & The Playboys. Niet de meest tot de verbeelding sprekende single maar wel de enige 'nieuwe' (buiten enkele upgrades) die ik me kan bedenken.

Bij het jaar 1998 wil ik stilstaan bij de 'black label jukebox'-singles. Ze zijn uitsluitend voor gebruik in jukeboxen maar vinden gretig aftrek bij verzamelaars. Ik had ook voor 'The Drugs Don't Work' van The Verve kunnen kiezen, maar ben voor 'Karma Police' van Radiohead gegaan. In april 1999 ontdek ik dat Mossley een eigen 'market' heeft in een nabijgelegen oude katoenmolen. Daar koop ik deze van Mason Williams, de 1979-heruitgave. Dat zijn dan meteen de volgende vijf kandidaten voor 'Alle 40 Goed'.

1998: Karma Police - Radiohead
1999: Classical Gas - Mason Williams
2000: You And Your Sister - This Mortal Coil
2001: Nelly The Elephant - Toy Dolls
2002: The Loser - Gary Lewis & The Playboys

Geen opmerkingen:

Een reactie posten