dinsdag 25 april 2023

Alle 40 goed: 2013-2017


Gedurende het post bezorgen van morgen ga ik nadenken over een Week Spot. Het wordt in ieder geval een heruitgave want ik ga zaterdag wederom een 'NOVOS'-show doen: 'No original vinyl or styrene' om de draak te steken met de 'OVO' ('original vinyl only') dat wordt gebezigd door de 'serieuze' soul-dj's. Intussen heb ik de platen in de verschillende bakken en koffers gevonden en kan ik het volgende deel van 'Alle 40 goed' presenteren. Komende vrijdagavond ga ik de veertig platen draaien vanaf elf uur in de avond. Ik zal ervoor zorgen dat de show ook op Mixcloud komt. Ik moet bekennen dat ik wel eens trouwer ben geweest met het uploaden van shows. Ik zou de laatste tien jaar van de 'Alle 40 goed' met uitsluitend soul kunnen vullen maar... dat gaat niet gebeuren want ook binnen mijn 'algemene' verzamelen gebeurt nog het een en en het ander. Hierbij de singles van 2013 tot en met 2017.

Eind 2011 heb ik besloten een Northern Soul-collectie op te bouwen. De verhuispremie van Steenwijk werkt daar flink aan mee en als ik het huis moet gaan inrichten, kan ik in ieder geval een koffer singles neer zetten. De jaren 2012 tot en met 2014 zijn goeddeels gevuld met soul-aanwinsten. De 'algemene' singles zijn bijna op één hand te tellen. Niet helemaal waar natuurlijk, maar qua verhouding is tachtig procent gekocht met de Blauwe Bak in het achterhoofd. Van 2013 en 2014 kan ik dan ook geen enkele 'algemene' plaat herinneren die eruit springt. Voor 2013 mag Pat Stallworth. De plaat die me slapeloze nachten heeft bezorgd. Ik hoor de plaat voor het eerst in een podcast in april 2013. De plaat is dan te koop maar de prijs is me té hoog. Als ik de plaat wil kopen, is die net verkocht. In juli moet en zal ik de plaat hebben en vind hem dan voor tientjes goedkoper bij een Duitse handelaar. Ik kan verschillende kanten op met de keuze van de single in 2014. Iets crossover zou goed passen? Ik ga dan voor Faye Marshall omdat ik de plaat aanvankelijk niet wil kopen omdat die té nieuw is voor mij. Let wel: De plaat is van 1979! Het is het opstapje naar de 'Modern Soul' voor mij.

Het jaar 2015 kan ik op het gebied van de Blauwe Bak op verschillende manieren aanvliegen. Ik koop in 2015 mijn duurste single ooit: 'Geni' van Terri Bryant. Ook zet ik in 2015 de deuren open voor de gospel. Toch komt de plaat in 'Alle 40 goed' niet uit de Blauwe Bak en heb ik evenmin met deze intentie gekocht. In 2015 rook ik een vredespijp met de jaren tachtig en laat het decennium definitief binnen in mijn verzameling. 'Teardrops' herinnert aan de eerste vakantie in Sleen en komt uit de jaren tachtig. Twee vliegen in één klap. Voor 2016 moet ik dan wel een gospel hebben en dan kies is voor Eli 'Paperboy' Reed. Ik hoor het nummer in de show van Greg Belson nadat hij het vorige zomerseizoen de hoofden op hol heeft gebracht met deze 'cover-up'. Iedereen denkt aan een verloren gewaande jaren zestig-opname maar het blijkt een nieuwe opname van Eli te zijn. Eli verkoopt in 2016 een aantal proefpersingen voor een flinke som geld maar even later is daar de Record Store Day-uitgave.

Voor 2017 kies ik voor een plaat waar ik bijna vijfentwintig jaar naar heb gezocht. Hij wil op ene of andere manier maar niet op mijn pad komen en dan... heb ik opeens twee exemplaren. De Duitse en de Nederlandse persing met overigens vrij identieke fotohoesjes. Ik kan me nog altijd verbazen over bepaalde grote hits die ik nog steeds niet heb gevonden op single en dat houdt de hobby avontuurlijk. Hierbij de keuze voor de jaren 2013 tot en met 2017.

2013: Questions - Pat Stallworth
2014: Tonight I'm Gonna Make You A Star - Faye Marshall
2015: Teardrops - Womack & Womack
2016: Hold Out - Eli 'Paperboy' Reed
2017: Back Street Luv' - Curved Air

Geen opmerkingen:

Een reactie posten