woensdag 26 april 2023

Week Spot: Leo's Sunshipp


De vorige 'SNOVOS'-aflevering van 'Do The 45' is me goed bevallen en ik heb intussen nóg meer platen gevonden die mogelijk deel uit kunnen maken van zo'n show. In de soul (en ook in andere genres) gaat het voornamelijk om het originele vinyl. Een tweede oplage is al gediskwalificeerd en een heruitgave van twintig jaar later doet helemaal niet mee. Vaak zijn de originele persingen erg zeldzaam waardoor de dj's een monopolie kunnen opeisen dat ruw in de war wordt geschopt door heruitgaven en bootlegs. Voor iemand met radioshows en geen belangstelling om op Northern Soul-feesten in Engeland te draaien, is het geen enkel probleem om ook zo nu en dan voor een heruitgave te kiezen. Komende zaterdag ga ik weer uitsluitend van heruitgaven draaien en dat verdient ook een opnieuw uitgegeven Week Spot. Dat gaat in dit geval 'Give Me The Sunshine' worden van Leo's Sunshipp. Oorspronkelijk in 1978 uitgebracht en in 2018 als een 'double pack'. De laatste heb ik sinds een paar maanden in de verzameling en is dus ook het fotomodel.

Hoewel de muziek van Leo's Sunshipp veelvuldig is gebruikt voor samples is de groep zélf niet heel goed gedocumenteerd. Het kost me aardig wat tijd voordat ik een ingang vind op het web. Dan kom ik uit bij Kenneth C. Stover. Hij wordt op 21 augustus 1948 geboren in Athens in de staat Georgia. Dezelfde stad als waar R.E.M.  haar oorsprong heeft. Kenneth vertrekt in de jaren zestig met zijn broer Elgie naar Detroit om te gaan werken met hun neef Harvey Fuqua. Deze runt op dat moment zijn Tri-Phi-label maar heeft ook een ingang binnen Motown. Stover raakt bevriend met Marvin Gaye. We horen Stover in de achtergrondvocalen op 'Inna City Blues' van Marvin Gaye en is hij in 1972 mede-componist van "You're The Man'. In 1973 levert hij Gaye een ruwe schets van een politieke song met als terugkerend adagium 'Let's Get It On'. Gaye neemt het concept over en maakt er vervolgens één van de meest sexy nummers uit de geschiedenis van de popmuziek. Stover is eveneens betrokken bij Diana Ross' 'Lovin', Livin' And Givin'  en schrijft twee nummers voor Bobby Nunn.

Dan wordt het 1978 en is Stover er klaar voor om meer op de voorgrond te treden. Hij formeert een band samen met Johnny Simone en Alvin Few. Dat is Leo's Sunshipp. De elpee 'We Need Each Other' is volop in voorbereiding als Simon plotseling kanker krijgt en daaraan overlijdt. De elpee verschijnt in 1978 postuum als een verzameling losse nummers in de vocale en instrumentale versies. Zo'n originele elpee is zijn gewicht in goud waard, het Engelse Expansion-label heeft het jaren later opnieuw uitgebracht. 'Give Me The Sunshine' verschijnt in 1980 voor het eerst als single en wordt een beetje een cult-hit. Ik leer het nummer kennen tijdens het samenstellen van 'Floorfillers' omstreeks 2014 en ik draai het ook enkele malen in de show. Ik zou er zelf geen recordbedrag voor betalen maar de 'double pack' uit 2018 is erg zonnig geprijsd.

In 1981 gaat Stover terug naar zijn geboortestad. Hij schrijft 'Good Combination' voor Peabo Bryson. In 1985 verhuist hij naar Cleveland, Ohio om zijn zieke zus te verzorgen. Daar is hij nog enige jaren actief als liedjesschrijver. Stover is in december 2010 overleden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten