donderdag 27 april 2023

Alle 40 goed: 2018-2022


De laatste keer dat ik Koningsdag heb gevierd is nog ten tijde dat de dag Koninginnedag heet en drie dagen later valt. Ik denk dat 2012 de laatste keer moet zijn geweest? Ik ga dan 's middags naar Meppel om een band te bewonderen waarover ik veel heb gehoord. De laatste Koninginnedag in 2013 heeft niet bepaald een fijne herinnering maar wel eentje die is blijven 'hangen'. Koningsdag 2016 komt wellicht het dichtste in de buurt. Die dag helpt de man van mijn collega me bij het aansluiten van de kabel en overige kleine klusjes in Uffelte. Later die dag fiets ik naar Uffelte om die avond mijn eerste nacht door te brengen in het nieuwe huis. Gewoon in een slaapzak op de houten vloer maar ik wil hier graag op de ochtend van mijn verjaardag ontwaken. Dat is gelukt! Eigenlijk hoef ik niet ver te lopen om iets mee te krijgen van Koningsdag want De Roskam heeft de hele dag door activiteiten, maar het boeit me allemaal niet. In plaats daarvan heb ik vannacht een paar films gezien, de halve dag in bed gelegen en begin ik nu pas een beetje actief te worden. Misschien straks nog even een eindje het bos in lopen. Maar eerst ga ik de serie 'Alle 40 goed' besluiten met de laatste vijf singles. Morgenavond ga ik ze elf uur alle veertig draaien op de radio.

Met name 2018 is erg lastig om te kiezen. Aanvankelijk heb ik titels uit de Blauwe Bak in gedachten. Eigenlijk is 2018 voor mijn verzamelen een weinig opvallend jaar. De balans tussen Gele en Blauwe Bak is inmiddels hersteld en voor beide categorieën vind ik best interessante platen. Toch doet in 2018 niet een nieuw fenomeen zijn intrede welke ik tot uitdrukking moet brengen in de 'Alle 40 goed'. Ik besluit op het laatst maar eens naar de Gele Bak Top 100-lijsten te kijken en daar zie ik vervolgens 'Born With A Smile On My Face'. Het jaar 2018 is bijzonder geweest voor mij en ik herinner het dan ook met een glimlach. De Pioneer maakt nog altijd zijn kilometers zonder morren (buiten een los zittend stoeltje tijdens een uitgebreide tocht in maart 2018) en ik zie met vertrouwen de toekomst tegemoet als dat zo blijft zoals het nu is. 'Born With A Smile On My Face' is wat dat betreft een zeer passend plaatje. Voor 2019 kies ik voor een héle grote Blauwe Bak-hit welke ik binnen een paar weken ook aan de Gele Bak kan toevoegen. Een paar weken nadat ik de Engelse persing van Mark heb gekocht, kom ik op de eerste vakantiedag in Sleen de Nederlandse tegen in Emmen. Voor de foto kies ik voor het fotohoesje. Waarschijnlijk dat de Engelse persing in de show gaat.

Dan breekt het nieuwe decennium aan. Begin februari draai ik een depressie in die ik niet helemaal juist weet te duiden. Het gevoel 'dat binnenkort alles is afgelopen' overheerst, hoewel ik niet suïcidaal ben. Na verloop van tijd ga ik maar weer aan het werk en blijf in het duister tasten over mijn stemming. Een week later gaat het coronacircus los en weet ik wat ik heb voelen aankomen. Kelly Finnigan bevindt zich precies op de scheidslijn. Ik heb de plaat gedraaid in de 'Vinyl Singles Top 40' in 'Afterglow' op de laatste donderdag van februari 2020 en het nummer groeit heel snel bij mij. Ik plaats de bestelling voor de single als de eerste lockdown is in gegaan en dat betekent dat ik buitensporig lang moet wachten op het plaatje. Het is tevens de allereerste single op het Colemine-label in mijn collectie en ik denk dat ik onderhand wel een uur kan vullen met Colemines.

Vervolgens krijgen we 2021. Het is maart en ik heb opeens ontzettend veel zin in een paar 'dure' platen waarbij ik maar eens moest doorzetten. Platen voor de Gele Bak die ik geregeld tegenkom maar met prijskaartjes. Anno 2021 besef ik dat ik ze echt niet meer voor een kwartje of een euro ga tegenkomen en zet door. 'Back Home' van Cuby + Blizzards is de eerste, maar ik heb bij 2010 al 'Distant Smile' gedaan. Pink Floyd is de volgende en deze zal worden gevolgd door 'Rainbow Chaser' van Nirvana. Omdat het een radioshow wordt, wil ik een mooie afsluiter hebben. Dan is 'Build' op vele opzichten de favoriet, ook omdat ik in de afgelopen veertig jaar een fraaie collectie heb opgebouwd. Het resultaat is morgenavond vanaf elf uur te horen op Wolfman Radio. Ook zal ik de show direct uploaden naar Mixcloud.

2018: Born With A Smile On My Face - Stephanie DeSykes & Rain
2019: Fool - Al Matthews
2020: Since I Don't Have You Anymore - Kelly Finnigan
2021: See Emily Play - The Pink Floyd
2022: Build - The Housemartins

Geen opmerkingen:

Een reactie posten