donderdag 20 april 2023

Alle 40 goed: 2008-2012


Het is een maand geleden dat ik met deze serie ben begonnen en volgende week moet de serie af zijn. Volgende week vrijdag is het namelijk veertig jaar sinds dat ik mijn eerste single heb gekregen en die avond ga ik alle veertig op de radio draaien. Het hoeven niet beslist 'favorieten' te zijn, zolang ze maar iets vertellen over mijn platen verzamelen door de jaren heen. Dat is ook het uitgangspunt bij de kandidaten in de volgende vijf jaren. Met name 2010 blijkt daarbij nogal lastig te zijn. Maar ik heb het voor elkaar gekregen en zo kan ik jullie nu het zesde deel voorschotelen.

Als ik terug wil denken aan de voorbije jaren gaat mijn aandacht het allereerst naar de zomervakanties. In 2008 vier ik dat solistisch op de fiets van Steenwijk tot in België. Alleen de terugweg moet ik vanaf Roosendaal met de trein in verband met verplichtingen op het werk van 36 uur later. Over deze fietsvakantie volgt binnenkort méér als ik 2008 onder de loep neem in 'Van het concert des levens'. Ik maak min of meer noodgedwongen een tussenstop in Hellevoetsluis. Ten eerste omdat ik 'verdwaald' ben (lees: Ik ben de bordjes van de Noordzeeroute kwijtgeraakt in Brielle) en ten tweede moet ik er een extra dag aan vastplakken omdat de 'hete tosti' niet voor niets zo heet. Ik begin de zaterdag met buikloop en dat kun je onderweg niet gebruiken. Ik ga die zaterdagavond opnieuw naar het café in Hellevoetsluis en daar regel ik dat ik over een paar weken plaatjes mag draaien bij een concert. Het wordt een lang weekend en op zaterdagmiddag ga ik naar Rotterdam voor platen. Natuurlijk moet ik daar ook van draaien bij terugkomst in het café en dan ontstaat het idee om me voorgoed te focussen op de oude soul. Op zondagmorgen maak ik met de Nokia videobeelden in het café. Het houten interieur omarmt de klanken van de draaitafel en daar draai ik onder andere Margie Joseph. Het optreden begint met vuige garagerock maar ik zal met Northern Soul naar huis gaan. En vanaf dat moment zal mijn platenverzameling ook meer in het teken van de Northern komen te staan.

Op 19 september 2009 belt mijn oudste broer doodleuk dat hij die ochtend is getrouwd. Mooi op tijd, broer! Ik zit dan helemaal zonder geld en weet nog een tientje te lenen van een kameraad. Toch laat ik me niet uit het veld slaan en ga die avond 'picknicken' op het Dwingelerveld. Boterhammen met honing en een thermosfles thee. Daar kom ik op het idee om morgen eens naar Grolloo te fietsen. Gedurende de dag ben ik uit verveling een winkel binnengestapt. De eigenaar kent me als platenverzamelaar en hij wijst me een paar bakken aan met singles die hij nog moet uitzoeken. Ik mag een kijkje nemen en haal dan deze van Shocking Blue tevoorschijn. In deze nieuwstaat een fortuin waard. 'Dat is een dure', zegt hij. 'Die is vijf euro'. Ik zoek heel veel singles bij hem uit die ik de volgende week kan afhalen als mijn geld binnen is. Het wordt twee weken omdat ik de volgende dag een salto met de fiets zal maken waardoor ik even van de wereld ben. Ik ben op 20 september 2009 wél in Grolloo geweest en passeer dat in 2010 opnieuw op de terugweg van de 'training' voor de vakantie. Ik ga dit jaar de NAP zuidwaarts fietsen van Steenwijk tot Breda. In 2010 heeft de man van de voorgenoemde winkel de platen uitgesorteerd en kan ik groots boodschappen doen. Daarbij zit ook 'Distant Smile' van Cuby en ik neem deze plaat omdat het weer synoniem is aan de 'training'.

Na maanden van touwtrekken krijg ik in augustus 2011 eindelijk het geld waar ik al een half jaar recht op heb. Ik ga het vieren met onder andere een mislukte vakantie in Keulen. Even daarvoor ben ik naar Utrecht geweest om vooral soul-platen te zoeken. Daar tref ik Alice Clark en dat is een volgend opstapje naar de Northern Soul. Daar duik ik vanaf december 2011 fulltime in en Nancy Ames is zo'n plaatje dat ik een half jaar eerder nog niet kende maar waarvoor ik een flink bedrag wil neerleggen in de eerste maanden van 2012. Dat het een bootleg is mag de pret niet drukken.

2008: Let's Stay Together - Margie Joseph
2009: Love Is In The Air - Shocking Blue
2010: Distant Smile - Cuby + Blizzards
2011: You Hit Me - Alice Clark
2012: I Don't Want To Talk About It - Nancy Ames

Geen opmerkingen:

Een reactie posten