vrijdag 21 april 2023

Singles round-up: april 4


Het is vandaag, zaterdag, Record Store Day. Een dag die ik nooit heb gevierd. Wel kom ik in de loop van het jaar altijd wel een single tegen die is uitgebracht ter ere van Record Store Day. Voorlopig heb ik genoeg singles in de planning. Ik heb gisteren acht afgerekend bij een Engelse dealer. Soul is zijn hoofdmoot maar heeft tevens een hoekje in de digitale winkel met redelijk goedkope Engelse persingen. Ik heb één 'dure' bij hem gekocht en de overige zeven komen uit de laatste categorie. Het pakket is vandaag op de bus gegaan dus hopelijk kunnen ze nog mee voor april. Ook heb ik vanmiddag een flink bedrag betaald aan Mark voor wederom een pakket vol verrassingen. Dat zal vast voer opleveren voor meerdere afleveringen van de 'Singles round-up' in mei. Inmiddels zijn ook twee recente Izipho's binnen gekomen en verwacht ik elk moment een Amerikaanse single die ik via Bandcamp heb besteld.. Ik ga me nu echter richten op de twaalf singles van MVG die ik vorige week heb besteld en die sinds dinsdag binnen zijn. Hierbij de eerste zes.

* Herb Alpert's Tijuana Brass- Taste Of Honey (NL, London, 1965)
De plaat is zonnig geprijsd en ik heb hem nog niet met fotohoes. Eigenlijk zou ik alleen het hoesje willen gebruiken want ik geef altijd de voorkeur aan singles met het 'hartje' intact, maar in geval van deze twijfel ik. De plaat is namelijk puntgaaf en ik vrees dat de andere dat niet is. Helaas de 'verkeerde' versie. Ik heb pas een paar weken geleden ontdekt dat 'A Taste Of Honey' van The Supremes & The Four Tops een slordige vijfhonderd euro kan opbrengen. Ik durf niet té hard na te denken maar wellicht dat ik hem wel eens voor een euro heb laten liggen? Het nummer is erg exclusief alleen in ons land uitgebracht en momenteel jaagt de halve wereld op een exemplaar. De goedkoopste op Marktplaats is 250 euro. Ik blijf geduldig zoeken.

* The Beatles- All Together Now (NL, Apple, 1972)
Ik zweer jullie: Ik ben deze nog nooit eerder tegengekomen. Ik ken hem uit het Hitdossier want het is een top twintig-hit geweest in 1972. Natuurlijk is deze iets duurder, maar... eerlijk is eerlijk: Ik heb wel eens meer bizarre prijzen gezien voor afgedraaide Beatles-hits. Een licht kraakje in de achtergrond maar verder zeg ik dat deze puntgaaf is. Het nummer is oorspronkelijk opgenomen in mei 1967 tijdens de sessies voor 'Magical Mystery Tour' maar blijft aanvankelijk tot 1969 op de plank liggen. Dan wordt het gebruikt voor de soundtrack van 'Yellow Submarine'. In 1972 wordt het samen met 'Hey Bulldog' in Europa uitgebracht als een single.

* Donovan- There Is A Mountain (NL, Epic, 1967)
In principe heb ik deze single al. Ik vermoed dat dit de Duitse persing is. Alleen mist de single een heel klein stukje waardoor je hem niet helemaal kan draaien. Deze Nederlandse is zonnig geprijsd en mag dus naast de andere. Het is en blijft een gezellig nummer en Donovan heeft wel heel sterke thee gedronken voordat hij de tekst op papier heeft gezet.

* Electric Light Orchestra- The Diary Of Horace Wimp (NL, Jet, 1978)
Mijn liefde voor Electric Light Orchestra mag onderhand bekend zijn bij de regelmatige bezoeker. Het is deel van mijn opvoeding en mijn zus zorgt ervoor dat ik allergisch ben voor meer dan drie nummers van Abba. Daarentegen heb ik haar liefde voor de groep van Jeff Lynne geadopteerd en 'Horace Wimp' ontbreekt nog in iedere vorm in mijn verzameling. Nu dus de Nederlandse met fotohoes en uiteraard klokgaaf. Er zijn nog altijd een paar titels van ELO die missen in de verzameling maar ik blijf rustig rondkijken en ze komen vanzelf op mijn pad.

* Genesis- Angeline (NL, Mercury, 1969)
Nee, ik hoef geen seconde te twijfelen. Ik ken de vroege Decca-singles van Genesis en weet dat ze geen 'Angeline' of 'Suzanne' op het repertoire hebben. Ergens daagt me ook iets van een Amerikaanse band. Ja dus! De Engelse Genesis weet vooralsnog geen voet aan de grond te krijgen en staat op het punt om de debuutelpee 'From Genesis To Revelation' uit te brengen. Er staat een Amerikaanse band niets in de weg om zichzelf Genesis te noemen. Muzikaal is het minstens zo opwindend als een vroege single van de Engelse Genesis. 'Angeline' is héérlijke Westcoast-folkrock met een snufje psychedelica. Het rechtvaardigt ook de iets hogere prijs.

* Boudewijn De Groot- Picknick (NL, Decca, 1967)
Heb ik deze al of...? Ja, ik blijk hem wel te hebben maar niet met fotohoes en, als ik me niet vergis, ook niet in een bijster goede staat. Het nummer zélf is een beetje afgekeken van 'Time Seller' van The Spencer Davis Group maar er is niets mis met Nederlandstalige barokke popmuziek. 'Picknick' herinnert me aan het hippie-zijn in Tuk in 2000. Op maandagmiddag uit de caravan komen rollen en in opzichtige kledij en met koptelefoon op naar huis lopen. Mis ik die tijd? Nee hoor, het was destijds leuk om te doen en 'Picknick' blijft een knalnummer!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten