dinsdag 11 april 2023

Alle 40 goed: 2003-2007


Eigenlijk heeft Soul-xotica twee verjaardagen. Ik vier tot op de dag van heden de datum van 2 maart omdat ik op 2 maart 2010 het eerste bericht heb gepubliceerd. De tweede verjaardag is op 11 april. Ik heb in februari en maart 2011 al uitgebreid de eerste verjaardag gevierd met een 'Weekplate', maar heb ik ook nog festiviteiten in gedachten voor 11 april. Ik kan me de dag nog erg goed herinneren en weet ook nog wel wat ik van plan was om te gaan schrijven op die avond. Dan krijg ik 's middags een telefoontje uit Friesland en kan het blaasorkest worden gecanceld. Mijn vader is overleden. Sindsdien hou ik 2 maart weer aan als verjaardagsmoment, hoewel ik ook altijd weer even zal denken aan 11 april. Ik heb nog niet de juiste inspiratie gevonden om een Week Spot uit te zoeken en dus ga ik jullie vanavond het vierde deel voorschotelen van 'Alle 40 goed'. De Week Spot kan eventueel morgen en ook krijgen jullie waarschijnlijk twee kleine afleveringen van de 'Singles round-up' deze week. Nu ga ik kijken naar mijn singles verzamelen in de jaren 2003 tot en met 2007.

Het jaar 2003 is in de eerste plek het jaar waar ik intrek neem in mijn huisje aan de Rembrandtstraat in Steenwijk. In de weekeinden ga ik nog wel vaak naar Friesland om straatkranten te verkopen maar verder ben ik klaar om te settlen. Qua singles zijn het wat magere jaren. Er is in februari een platen- en cd-beurs in Steenwijk waar ik me vooral tegoed doe aan de cd's. Een van de weinige singles die mee gaat is 'Suddenly Last Summer' van The Motels. Omdat de singles in 'Alle 40 goed' iets mogen vertellen over mijn verzamelen, kies ik voor deze single. Ik heb dan al jaren méér een haatverhouding met de jaren tachtig dan dat er sprake is van liefde. Het gebeurt in het begin van de nieuwe eeuw en heel mondjesmaat dat ik bepaalde jaren tachtig-platen ga waarderen en 'Suddenly Last Summer' is daarvan één van de eerste platen. Als ik de pas voor de straatkranten heb ingeleverd, gooi ik me weer op de elpees. En dat zijn nu 'nieuwe' elpees voor de variatie. Okay, in het begin zijn het compilaties en opnieuw uitgebrachte albums uit de jaren zestig en zeventig. Via een arbeidsintegratieproject kom ik terecht op de website van Villa Media en lees daar de oproep voor schrijvers van een webmagazine over garagerock. Ik meld me aan als Sideburner en zal, zolang het duurt, een vast onderdeel zijn van het team. Het maakt dat ik begin 2004 even switch naar de garagerock. Hee... dit gaat niet goed?

Ik kijk nog eens en wat blijkt? Ik heb 2005 overgeslagen en daarvoor in de plaats twee van 2004. Ik besluit het zo te laten want beide platen zijn essentieel voor 'Alle 40 goed'. In het kader van de garagerock koop ik de nieuwste elpee van The Dirtbombs en dat bevat deze bonussingle. Ik reken The Flirtations dan nu tot 2005 maar eigenlijk is deze ook in 2004 gekocht. Het is namelijk het einde van het enthousiasme jegens de garagerock. Ik heb mezelf getrakteerd op een weekendje Primitive! in Rotterdam, maar ben na vier bands het garagerock-geluid meer dan zat. De volgende dag koop ik de single van The Flirtations en dat zal me weer enthousiast krijgen voor de soul.

In 2006 en 2007 ben ik vooral actief of Marktplaats. Ik pak soms stevig door met een psychedelische elpee en idemdito met de singles. Ik heb een nummer pas als ik het op single heb en dat geldt in zekere mate voor The Turtles. De plaat is namelijk verre van goedkoop! De afgebeelde single van Warm Sounds is inmiddels mijn tweede en komt net als de vorige uit Engeland. Alleen... is de tweede met Paypal betaald en stuur ik in 2006 nog vijftien pond (als ik me niet vergis) in een cd-hoesje naar Engeland. De twee pond wisselgeld heeft jarenlang op mijn STM-laptop gelegen maar kan het geld niet meer vinden als ik in 2014 opnieuw naar Engeland ga. Ik denk dat ik eventueel 'Maybe Tomorrow' van The Iveys had gedaan voor 2005 maar The Dirtbombs is ongeveer de enige single die iets verteld over mijn garagerock-liefde in 2004. The Flirtations zal uiteindelijk een opstap worden naar een soul-hobby. Ze mogen dus beide!

2003: Suddenly Last Summer - The Motels
2004: Possession - The Dirtbombs
2005: What's Good About Goodbye My Love - The Flirtations
2006: Birds And Bees - Warm Sounds
2007: You Know What I Mean - The Turtles

Geen opmerkingen:

Een reactie posten