maandag 3 april 2023

Honderd achteruit: Feargal Sharkey


Dank je wel buurman! Onze grijze container wordt slechts eenmaal per acht weken geleegd. Acht weken geleden heb ik nog aangebeld bij de nieuwe buurman om hem op de hoogte te stellen hiervan. Eerlijk gezegd had ik me niet beseft dat dit alweer acht weken geleden was, maar buurman heeft uit eigen beweging ook mijn container aan de weg gezet. En ook weer terug gezet! Vanavond ben ik naar de winkel in Havelte gefietst en plak er nog een klein rondje aan vast. Als het dit type weer zou kunnen blijven voor de rest van de week, dan denk ik dat het allemaal weer iets zonniger is voor mij. Vanavond ga ik door met een aflevering van de 'Honderd achteruit' met de nummer 29 in de Gele Bak Top 100 van vorig jaar. Een plaatje dat heel lang op mijn zoeklijst heeft gestaan en ik zelfs tweemaal binnen een jaar heb gekocht. Eerst de Duitse persing en later de Engelse persing. Voor de foto maakt het niets uit want ze hebben hetzelfde hoesje, alleen is de Engelse van karton. In de schijnwerpers staat vanavond 'Listen To Your Father' van Feargal Sharkey uit 1984.

Mijn muzikale enthousiasme is begonnen met Madness. Daar heb ik onlangs nog over geschreven in de 'Alle 40 Goed'. Hoewel het met de leeftijd heeft te maken, ben ik een 'laatbloeier' ten opzichte van Madness. Als ik in de leeftijd kom dat ik singles op mijn verjaardag en voor Sinterklaas mag krijgen, is de groep al over het commerciële hoogtepunt heen. Madness is afgesplitst in The Madness als ik in The Moody Blues duik. Even daarvoor heeft Mike Barson een paar maal de muziekbladen gehaald met betrekking tot zijn verhuizing naar Nederland. De toetsenist heeft de liefde van zijn leven gevonden in een Amsterdamse. Ook word ik door mijn broers ontvoerd van de Lego en de autootjes als Feargal Sharkey voorbij komt in een muziekprogramma. Ik denk dat het de video van 'Top Of The Pops' moet zijn geweest want daarbij treedt Madness op als de begeleidingsgroep. Er is wel een duidelijke connectie met Madness maar ik geloof niet dat de volledige band heeft meegespeeld op de single.

Sean Feargal Sharkey is zijn volledige naam. Hij wordt geboren op 13 augustus 1958 in het Noord-Ierse Derry. Voor The Undertones ben ik nog net té jong en bovendien is de groep in ons land ook nooit verder gekomen dan de Tipparade met slechts één single. Zijn deelname aan 'Never Never' van The Assembly leer ik ook pas in de jaren negentig. Feargal is voor mij helemaal een 'nieuw' gezicht als ik hem zie optreden met 'Listen To Your Father'. Later zal de beste man een nummer 1-hit hebben en zal daarna van het toneel verdwijnen. Of toch niet?

The Undertones wordt opgericht in mijn geboortejaar. Kort na de oprichting voegt Feargal zich bij de band die vooral in de jaren 1978-81 enkele zeer grote hits heeft in Engeland. The Undertones is een welkom geluid op de negativiteit van de punk en sluit naadloos aan op de 'Second Wave Of Mod' van 1979. 'Here Comes The Summer' is één van de meest ultieme zomerplaten en klokt in onder de twee minuten. 'It's Going To Happen' ruikt in 1981 aan onze Top 40. In 1983 is de koek op. Er wordt gesproken van muzikale meningsverschillen. The Undertones wordt in 2000 heropgericht maar Sharkey weigert mee te doen. Hij gaat eerst de studio in met Vince Clark van Yazoo. Het resultaat is de single 'Never Never' van The Assembly. Daarna gaat hij werken met Chas Smash van Madness. Uit deze samenwerking vloeit 'Listen To Your Father' en de single is uitgebracht op Madness' eigen Zarjazz-label. De plaat piekt op nummer 23 in de Engelse hitparade, in Nederland is de invloed van de Vara en de KRO té minimaal om het tot een hit te maken.

Een jaar later heeft Feargal het grote solo-succes met 'A Good Heart'. Het nummer is geschreven door Maria McKee en zou gaan over haar relatie met Tom Petty-toetsenist Benmont Tench. Het gekke toeval wil dat de opvolger, 'You Little Thief', is geschreven door deze Tench en jaren lang gaat het gerucht dat Tench zich hier zou afreageren op McKee. Hij heeft dat zelf echter ontkend. Na een album in 1991 is Sharkey van mening dat hij het podium moet verlaten om ruimte te maken voor nieuw talent. Hij gaat zich intussen inzetten voor de rechten van live-muzikanten en organisatoren van concerten. De enige keer dat hij terugkeert op een podium is bij een optreden van Vince Clarke waar hij nog eens 'Never Never' zingt. Hij is in 2019 koninklijk onderscheiden met een OBE voor zijn verdiensten in de muziek.

Een paar jaar geleden hadden we bij Wolfman een presentator die ik in 2014 in levende lijve heb ontmoet. Een ontzettend saaie man. Hij vertelde vaak het verhaal dat hij Feargal was tegengekomen op een verjaardagsfeestje en dat de voormalige Undertones-zanger daar 'de meest saaie man was die hij was tegengekomen'. Persoonlijk denk ik dat ik liever een avondje met Feargal Sharkey zou doorbrengen...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten