dinsdag 18 april 2023

Honderd achteruit: Double


De vorige aflevering van 'Honderd achteruit' heb ik besloten met de opmerking dat de nummer 31 voor Uriah Heep was en dat ik deze al had behandeld. Fout. Dat is de nummer 32. Op 31 hebben we echter nog altijd een soort van 'dubbelaflevering' hoewel ik maar eentje heb van de band en eveneens in de Gele Bak Top 100 van vorig jaar. Vandaag het verhaal van een band waarvoor het succes altijd enkelvoudig is gebleven ondanks de naam. Of kunnen we wellicht beter spreken van een duo? Het is een plaatje dat ongemerkt een hele tijd op mijn verlanglijstje heeft gestaan, maar ja... het is geen hit geweest in ons land en de platen willen maar niet op mijn pad komen. Het onderwerp van deze aflevering van 'Honderd achteruit' is in meerdere opzichten een eendagsvlieg: De single 'Captain Of Her Heart' van Double uit 1985.

Mijn broer mag me uit de brand helpen. Heeft hij de plaat ooit gekocht? Feit is dat ik zelfs in de jaren negentig, als ik niet veel van de jaren tachtig moet hebben, nog altijd kan mee neuriën als die voorbij komt op de radio. Als ik me niet vergis is het ook een héle grote hit in het uiterste begin van Sky Radio. Nu zou dat laatste op zichzelf geen wonder hoeven heten als het een hele grote hit zou zijn geweest, maar dat is allesbehalve het geval. Terwijl het in Engeland in de top tien terecht komt en in Amerika na verloop van tijd op nummer zestien, wil het in Nederland maar niet voorbij de Tipparade komen. Het platenpubliek mag dan niet warm lopen voor Double, de radiopresentatoren doen het wel waardoor het ook hier een échte radiohit is geworden. Ook bijna veertig jaar later kan de plaat nog altijd op applaus rekenen als ik het weer eens draai.

Double heeft hetzelfde grapje uitgehaald dat in 1977 is gedaan door Flash & The Pan. Het samenvoegen van twee foto's waardoor het een band lijkt. In geval van Double is bij één van de twee nog flink wat werk verricht. Bij eentje hoeft het leren jack alleen maar te worden open geritst, de andere moet met zijn kapsel door een windtunnel. Toch zien we nog altijd twee mensen op de foto: Felix Haug en Kurt Maloo. De twee mannen zijn afkomstig uit Zwitserland en hebben in 1981 met nog iemand anders een trio gevormd: Ping Pong. De single 'Rhythm Walk' is een aardig succes in Zwitserland. Ook maken ze opnames met Phil Manzanera uit Roxy Music. De beide platenmaatschappijen houden echter een samenwerking tegen waardoor de opnames nooit worden uitgebracht. In 1983 formeren Haug en Maloo Double. Double maakt een EP en twee singles voordat in 1985 het debuutalbum 'Blue' verschijnt. De EP 'Naningo' is nog ietwat in een progressieve rockstijl maar gaandeweg wordt de muziek steeds toegankelijker. Toch zullen de EP en singles zelfs niet de Zwitserse hitparade bereiken. In 1985 verschijnt het album 'Blue' en 'Captain Of Her Heart' is de eerste single. In Italië, Frankrijk, Noorwegen en Engeland nestelt de single zich in de top tien. In Engeland zal de groep zelfs nog twee minimale hitjes hebben met 'Your Prayer Takes Me Off' (1985) en 'Devils Ball' (1987).

De laatste is een track van het album 'Dou3le' en bevat een trompetsolo door Herb Alpert. Toch valt de verkoop van het album zwaar tegen. Er wordt nog wel gewerkt aan een derde album maar begin 1989 barst de artistieke bom. Double houdt op met bestaan maar het is een conflict op artistieke gronden. Haug en Maloo blijven elkaar regelmatig zien en doen afzonderlijk hun ding in de muziek. Haug componeert muziek voor televisie en reclame. Maloo start een solo-carrière in 1990 welke reeds vijf albums heeft opgeleverd. In de late jaren negentig besluiten ze het nog eenmaal te proberen. Er wordt druk gewerkt aan opnames in een Keulse studio maar na een paar maanden is de fut eruit. In 2003 viert Double de twintigste verjaardag en er wordt nog eenmaal geprobeerd om de opnames af te krijgen. Tot overmaat van ramp overlijdt Haug op 1 mei 2004 aan een hartaanval. Maloo brengt de opnames in 2006 alsnog uit op zijn album 'Loopy Avenue'.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten