dinsdag 31 mei 2022

Week Spot: Helen Shapiro


Eigenlijk is de Week Spot voor deze week klip en klaar en kan ik net zo goed nu een bericht schrijven over deze single. Ik ben even vluchtig door de lijst gegaan voor de 'Eindstreep' maar de singles zijn té minimaal om twee top tien-lijsten te doen. Zoiets doe ik uitsluitend als ik vijftig per soort heb mogen verwelkomen. Verder kan ik mededelen dat singlehoesjes.nl nu officieel uit de lucht is. Ik kan niets anders doen dan een diepe buiging maken naar Peter. Dank voor je site en dat ik probleemloos hoesjes heb mogen 'lenen' voor mijn berichten. Nu ben ik dan overgeleverd aan 45cat en Discogs. Bij voorkeur de eerste. Deze heeft de Nederlandse persing wel in de catalogus en met een scan van de a-kant. De b-kant is daar niet aanwezig en dus kies ik als illustratie voor de Engelse persing. De laatste Week Spot van deze meimaand is voor 'He Knows How To Love Me' van Helen Shapiro uit 1964.

De buurman in Jutrijp is een vrijgezel die lange tijd bij zijn moeder woont totdat zij komt te overlijden. Hij werkt op de boerderij en vermaakt zich prima alleen. Hij heeft een vaste maat om mee op stap te gaan en hij gaat mee met groepsreizen. Op een ene of andere manier heb ik dan nog de hoop dat ik ooit de wilde haren ga kwijt raken en ga samenwonen en trouwen met het meisje van mijn dromen. Het is omstreeks 1995 als hij op een avond bij ons komt voor koffie en een alcoholisch drankje. 'Ik heb me net gedoucht en even lekker naar een cd'tje geluisterd', vertelt hij ons deze avond. Met twee zoons die op muziek leven, is meteen de vraag welke cd hij heeft gedraaid. 'Ach, jullie vinden het vast toch niets', schat hij in. 'Ik was even in de stemming voor Helen Shapiro'. Mijn broer heeft daar nog nooit van gehoord. De jongste wel. Die begint meteen 'Walking Back To Happiness' te zingen. Helen Shapiro... Ik had van alles verwacht maar geen Helen Shapiro! Voor de volgende vijftien jaar moet ik iedere keer aan de buurman denken als ik hoor over Helen Shapiro. Het is pas als ik me meer ga verdiepen in de Northern Soul dat ik ook een bepaalde affectie ga voelen voor de zangeres. Mijn radio-collega Lee geeft uiteindelijk het laatste zetje.

Helen Shapiro is puur een popzangeres. Laat daar geen misverstanden over bestaan. Toch mag ze enkele malen Motown- en andere soulnummers opnemen. Haar platen kun je op iedere straathoek in Engeland vinden, met uitzondering van eentje! 'Stop And You'll Become Aware' is nooit verder gekomen dan het demo-stadium en hierop wordt gejaagd door honderden, zo niet duizenden, verzamelaars en dj's. Hoewel ze qua leeftijd niet veel ouder is dan Dusty en Lulu zijn haar meest succesvolle dagen geteld als het 1965 is. Vanaf dat moment gaat Motown en het Amerikaanse soul-geluid meer en meer een rol spelen en vooral Dusty zal hiervan gaan profiteren. Het kost de platenmaatschappij en Helen al genoeg moeite om überhaupt een hit te scoren, laat staan dat ze iets 'experimenteels' mag doen zoals een Motown-cover.

Helen Kate Shapiro komt op 28 september 1946 ter wereld in Bethnal Green in Londen. Ze komt uit een arm gezin dat zich nooit heeft kunnen permitteren om een platenspeler te kopen. Helen moet zelfs een speler lenen om haar eerste single af te spelen. Toch speelt muziek meteen al een belangrijke rol in het gezin Shapiro en zingt Helen in de skiffle-groep van haar broer. Ze heeft een opvallende lage stem, zeer ongebruikelijk voor een meisje dat nog niet in de puberteit zit. Op school en in de buurt wordt ze 'Foghorn' (misthoorn) genoemd. Haar eerste eigen groepje bevat een muzikant met de naam Mark Feld. Hij zal veel later bekend worden als Marc Bolan van T.Rex. Als ze dertien is gaat ze zanglessen volgen aan The Maurice Burman School Of Modern Pop Singing. Dat heeft de wereld dan al verrijkt met Alma Cogan waarvan Helen een fan is. De school staat onder andere in nauw contact met de jonge John Schroeder. Hij helpt hij het maken van een demo van Helen's zang en dit levert een contract op bij Columbia Records.

Ze is pas veertien als haar eerste single verschijnt: 'Don't Treat Me Like A Child'. Een nietsvermoedende luisteraar zal denken dat hier een iets oudere zangeres zingt over het feit dat ze niet als een kind wil worden behandeld. Er zijn dan weinig die realiseren dat Helen weinig meer dan een kind is. 'You Don't Know' klimt in de zomer van 1961 naar de eerste plek in de Engelse singles-lijsten en vanaf dat moment is ze even dé attractie in Engeland. Het levert haar ook internationaal succes op. In 1964 wordt de popmuziek volwassen dankzij The Beatles en dit betekent het afscheid van enkele grote namen uit het verleden. Hoewel Helen lange tijd actief blijft in de muziek, verdwijnt ook zij uit de schijnwerpers. Desondanks mag ze nog wel mee op de Engelse tournee van The Fab Four. In oktober 1964 verschijnt 'Shop Around' als single in Nederland. Evenals in Engeland is het geen voer voor de hitparade. Helen's laatste hit in Engeland is overigens haar cover van 'Fever' in begin 1964. 'Today Has Been Cancelled' (1968) en 'You've Guessed' (1969) worden nog wel hits in Duitsland. In 2002 neemt ze tijdelijk afscheid van de showbiz, maar in 2010 levert ze nog een album af.

Daarnaast blijft Helen in de 'picture' dankzij haar rol in de populaire soapserie 'Albion Market'. Deze show draait tot 1986 en Helen is tot de laatste aflevering aanwezig als eigenaar van een bloemenstal. Mijn radiocollega heeft een paar jaar geleden een extensieve boxset gekocht met alle opnames van Helen voor Columbia. Als hij de kans ziet om er een paar te draaien, pakt hij dat met beide handen aan. Zo hoor ik enkele malen 'He Knows How To Love Me' voorbij komen en dat is het begin van de liefde. Net zo onverwacht als dat de buurman een cd van Helen Shapiro had opgezet, kom ik de Nederlandse persing van de single tegen in een kringloopwinkel in 'of all places' Noordwolde.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten