woensdag 4 mei 2022

Week Spot: Clyde McPhatter


Hoe gaat het eigenlijk met de draaitafels? Welnu, ik probeer de jaren tachtig-persingen en 'nieuw' vinyl te mijden op de ene platenspeler, maar ik heb het er ook een paar maal op gegokt. Het 'slippen' lijkt op dit moment mee te vallen maar daar staat tegenover dat de naalddruk op standje 'baksteen' staat. Dat is dan weer niet zo bevorderlijk voor het styreen, maar vooruit maar. Misschien dat ik het binnenkort eerst nog ga proberen met nieuwe naalden. Als dat geen soelaas biedt, zal ik toch moeten overwegen om de tweede te vervangen. Ik hou er met de keuze van de Week Spot nog wel rekening mee en dus zal ik nu een oudere vinyl single moeten hebben als Week Spot. Het vorige bericht is ietsje uitgebreider geworden dan dat ik eerst had verwacht en een Jantje van Leiden zou welkom zijn in dit geval. Het kan ook bijna niet anders. Als ik de lijst door ga, valt me meteen deze plaat op. Een plaat die al in de zomer van 2019 erom smeekte om Week Spot te worden maar toen heb ik me voorgenomen eerst een upgrade te regelen. 'Crying Won't Help You Now' van Clyde McPhatter is in december 2019 Week Spot geweest en daarbij geef ik alle details over het leven van de man. Als ik 'I'll Belong To You' van Clyde deze week als Week Spot doe, kan ik mezelf er gemakkelijk van af maken?

Jackie Wilson zal een jaar later hetzelfde doen: Een oud nummer opnieuw laten arrangeren en gebruiken voor een b-kant. Vijftig jaar laten zullen de 'crossover'-dj's dan helemaal weg lopen met deze nieuwe uitvoeringen. Datzelfde is ook een ding voor wat betreft 'I'll Belong To You', ook al is er eerst een andere 'scene' die het nummer zal omarmen. De Surinaamse soul-scene smelt bij het horen van de nieuwe 'I'll Belong To You' en zo verschijnt het nummer op het Decca Humphrey-label. Deze heb ik in 2019 gekocht maar er is van alles mis met de single. Ik vermoed dat het gewoon geen sterke opname is. Het klinkt alsof het rechtstreeks van een styreen plaat is gehaald, iets dat we vaker tegenkomen bij Surisoul-heruitgaven. Ik ontdek al snel dat de demo uit 1970 is uitgegeven op vinyl en die moet ik dus hoognodig gaan zoeken. Ik heb hem een tijd lang in mijn winkelmandje op Discogs, maar deze moet uit Amerika komen. Ik wacht nog even af. Dan biedt Mark deze aan en ben ik vlug bereid.

Net zoals 'Forever And A Day' van Jackie Wilson is ook het origineel van 'I'll Belong To You' op zichzelf al een prachtig nummer. Het nieuwe arrangement is echter een overtreffende trap en mooier dan dit gaat het vast ook niet worden! Op de demo is nog niet duidelijk welke kant 'gepusht' gaat worden en Decca/Brunswick wacht geduldig op de reacties van radio-dj's. Die gaan echter 'Book Of Memories' draaien waardoor 'I'll Belong To You' op de b-kant verdwijnt. Dat de 'A' in Decca helemaal los staat van 'Decc' is overigens een zetfout. Op de andere kant zijn de tussenruimtes tussen de letters wel juist en op dezelfde hoogte gedrukt. De officiƫle release is in mei 1970 en dan verschijnt het op zwarte Decca-labels in de Brunswick-stijl.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten