maandag 9 mei 2022

Blauwe Bak Veteranen deel 80


Het zomerse weer bevalt me vooralsnog goed. Ik heb nog niet in de spiegel gekeken maar ik heb het vermoeden dat ik na gisteren al bruin in het gezicht ben geworden. Ik heb me de hele dag draaierig gevoeld en ben niet buiten geweest op het terras na. De zomer van 2022 voelt in zekere zin als een warm bad. Ik heb 'Van het concert des levens' in het vizier en dat voelt eigenlijk ook als een warm bad, hoewel ik dat gedurende het jaar 1991 niet altijd zo heb ervaren. En hoe zit het met juni 2018? Omdat ik van plan ben om de Blauwe Bak Veteranen te doen en de zestien platen uit deze aflevering op één dag zijn gekocht, kijk ik even bij de berichten van deze maand op Soul-xotica. Opvallend is dat ik geen fietstochten tegenkom maar wel tal van herinneringen uit deze maand. Op Soul-xotica heb ik dan vooral mijn handen vol aan 'Het zilveren goud' dat maar liefst tien overvolle delen heeft in deze maand en de enkele goedgevulde afleveringen van de 'Singles round-up' met dank aan Albert. De singles uit deze aflevering zal ik pas behandelen in juli 2018. Overigens zien jullie slechts vijftien singles op de foto want eentje speelt verstoppertje op dit moment.

In juni 2018 publiceer ik een stukje 'jeugdsentiment' over het gemaal in mijn geboortedorp. Het is duidelijk dat Hemelvaart in mei is geweest, de foto is daar een herinnering aan. Ik denk opeens even aan de regenbui in Sleen, maar ook dat is in mei geweest. Buiten woon-werkverkeer om heb ik in juni 2018 geen speciale fietsactiviteiten gedaan. Misschien eens een bochtje om vanuit het werk maar niet bijzonder genoeg voor een apart bericht. De Pioneer staat inmiddels drie jaar en een maand werkloos in de schuur. Dat is even lang als de tijd dat ik volop plezier heb gehad van de ligfiets. Het begint met een kettingbuis (die ik overigens nog steeds helemaal nieuw heb) en dan blijkt het ketting en de tandwielen aan vervanging toe te zijn. Niet zo gek want ik heb er dan ruim twintigduizend kilometer mee gefietst. Omdat het financieel niet lekker uit komt, wordt het op de lange baan geschoven. Inmiddels is de Nazca definitief op slot gegaan en zijn de onderdelen overgeheveld naar een dealer in het land. Na drie jaar stilstand vermoed ik dat de banden wellicht ook vervangen moeten worden. Het kussentje op de stoel is ook al verweerd. Met andere woorden: Er moet inmiddels heel veel gebeuren aan het apparaat en, hoe gek het ook mag klinken, het heeft steeds geen prioriteit voor mij. Ik heb al eerder gezegd dat ik de Pioneer puur voor vrije tijd wil houden als die weer klaar is. Ik merk aan mijn kuitspieren dat het niet verstandig is geweest om hem dagelijks in te zetten.

De singles zijn net gearriveerd of ik ga de volgende avond naar De Buze in Steenwijk voor een concert. Dat mag in 2018 best een unicum heten want dat doe ik niet vaak meer. Vooral omdat de concerten vaak op zaterdagavond zijn en ik de soul-show niet wil inleveren voor een avondje uit. Ik moest gisteren nog even denken aan deze avond toen ik samen met W. een ijsje at in Zuidveen. Bij ditzelfde cafetaria heb ik de avond van het concert een hapje gegeten. Ik werk dan nog in de sortering in Meppel en op en neer naar Uffelte is geen optie. Ik ga dus rechtstreeks uit het werk via Nijeveen en Onna naar Zuidveen en na de maaltijd door naar De Buze. De Pioneer logeert in de bewaakte fietsenstalling op het station. In juni 2018 schrijf ik dat ik de programmering in de gaten ga houden. Toch komt er niets meer terecht van een programmering want de huidige uitbater van De Buze wil zich meer richten op jongerenwerk dan concerten. In maart 2019 wordt 'het laatste concert' gegeven in De Buze en daar ben ik bij, hoewel ik dan weet van ingewijden dat de concerten op een andere manier georganiseerd gaan worden. Helaas treft dat moment midden in de coronapaniek en zijn de live-shows een tijd lang niet mogelijk. Sinds een paar maanden zijn ze weer begonnen maar opnieuw weer op zaterdagavond en veel covers en harde gitaren. Ik geloof dat ik wel genoeg concerten heb gezien in mijn leven...

1075. I Can See Him Loving You - Anderson Brothers (UK, Goldmine Sevens, 1974, re: 1998)
1076. Everlasting Love - Solomon Burke (US, Chess, 1975)
1077. Love Is Gone - The Chi-Lites (US, Revue, 1967)
1078. Do Right Woman, Do Right Man - Otis Clay (België, Atlantic, 1968)
1079. It's Forever - The Ebonys (UK, Epic, 1973)
1080. In The Valley Of My World - The Independents (Spanje, Zafira, 1976)
1081. If I Had My Way - Walter Jackson (US, Chi-Sound, 1978)
1082. You're Everything I Need - Major Lance (Barbados, Pye, 1975)

De zestien singles uit deze aflevering zijn allemaal afkomstig van Mark en ik reken deze af op 19 juni 2018. Een week later zijn ze binnen maar ik ben dan nog druk met de singles van Albert te verwerken tot berichten waardoor ze even moeten wachten tot de volgende maand. Anderson Brothers is hier de b-kant van 'She'll Come Running Back' van Mel Britt maar maak een rondedansje als ik zie dat de Andersons op de flip staan. The Ebonys heb ik een paar weken ervoor gekocht in de 'used but not abused'-collectie van Mark en dat is dan de Amerikaanse persing op Philadelphia International. Er gaat echter niets boven de Engelse persing? Aanvankelijk neig ik naar de b-kant, het meer uptempo 'Sexy Ways', maar inmiddels geef ik ook de voorkeur aan de ballade. 'Valley' is nimmer anders uitgebracht op single dan deze Spaanse persing. Dat de plaat tweemaal blijft steken, is dan vervelend. Het blijkt redelijk lastig om een beter exemplaar voor weinig te vinden, maar het verdient nog wel eens een upgrade. Het nummer zelf is namelijk genieten met hoofdletter G.

1083. Don't Make Hurting Me A Habit - The Marvelettes (NL, Tamla Motown, 1969)
1084. I Didn't Take Your Man - Ann Peebles (Duitsland, Cream, 1978)
1085. Let Love Come Between Us - James & Bobby Purify (NL, Stateside, 1967)
1086. Ask The Girl Who Knows - Sherry Pye (NL, Bobo Sounds, 1969, re: 1980?)
1087. This Heart - Gene Redding (US, Haven, 1974)
1088. Didn't We - Fletcher Walker III (US, Paramount, 1970)
1089. Move Me No Mountains - Dionne Warwicke (UK, Warner Bros., 1975)
1090. Doing The Best I Can - Larry Williams (US, Fantasy, 1977)

Sherry Pye weigert te verschijnen op het appel. Het nummer klinkt alsof het uit de vroege jaren zestig komt, maar ik volg 45cat als dat het origineel aanmerkt als 1969. De Nederlandse uitgave lijkt qua label veel op dat van het iets latere ARC. Het lijkt te zijn vervaardigd voor enerzijds de Surinaamse soul-scene en anderzijds voor de Vlaamse Popcorn. Dionne Warwicke is helaas erg 'off-centre' en ik heb dikwijls getwijfeld om toch nog de nieuwe Expansion-heruitgave aan te schaffen. Enerzijds geeft dit mankement het nummer een extra charme, maar het zou ook wel fijn zijn om hem helemaal goed te horen. Overigens is het meest nieuwe af van de Expansion-uitgave. Ik geloof dat die ook van 2018 is.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten